Restricțiile la apă potabilă au fost prelungite pentru 5 localități de lângă municipiul Iași

de: Redacția BZI
02:00, 03 aug. 2024

Deși ApaVital a anunțat pentru localitățile de lângă municipiul Iași că restricțiile la apă vor fi doar până la sfârșitul lunii iulie 2024, acestea au fost prelungite până la finalul lunii august

În județul Iași, în jur de 30 de comune au fost afectate de secetă și de lipsa de apă potabilă. În localitățile Hlincea, Vișan, Bârnova, Pietrăria, Păun și străzile Fermei, Geo Chavez, Nicolae Tonitza și aleea Fermei din Iași, restricțiile au fost prelungite până la data de 31 august 2024. Seceta s-a resimțit mult mai mult față de anii trecuți, iar acest lucru s-a văzut cel mai bine la rezervele de apă.

Restricții prelungite la apă, pentru mai multe localități din Iași

În fiecare gospodărie, se folosesc zeci de litri de apă în fiecare zi, însă viața oamenilor a fost dată peste cap în această vară. Comunitățile din Bârnova, Vișan, Hlincea, Păun sau Pietrăria trebuie să aibă mereu rezerve, deoarece de la rețeaua publică vor primi doar pentru câteva ore.

„Până pe 31 august 2024 (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, APAVITAL S.A. se află în neplăcuta situație de a furniza apă potabilă după program, zilnic, în intervalul orar estimat 06.00 – 9.00 și 16.00 – 20.00, către utilizatorii din localitățile Hlincea, Vișan, Bârnova (parțial), Pietrăria (parțial), Păun, (parțial) și străzile Fermei, Geo Chavez, Nicolae Tonitza și aleea Fermei din Iași”, au mai precizat reprezentanții companiei.

Problema este că unii cetățeni folosesc apa de la rețeaua publică pentru alte activități, în special pentru a uda în grădină.

„Pe parcursul anului, alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ trei ori. Această creștere este din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, și anume a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație. Astfel, se depășește capacitatea maxim proiectată și încep să apară probleme în alimentarea cu apă a consumatorilor, în pofida campaniilor permanente pe care le desfășurăm pentru conștientizarea populației asupra faptului că apa este o resursă limitată”, a transmis ApaVital.

Seceta a avut efecte devastatoare

În județul Iași, seceta s-a resimțit foarte mult în această vară. Încă din luna iunie, ApaVital a trebuit să impună restricții la apă potabilă în zonele rurale. Acest lucru este cauzat de anii fără precipitații notabile, iar rezervele de apă nu s-au refăcut complet.

„Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite cu care ne confruntăm, debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare înregistrează limite deosebit de scăzute. În aceste condiții, consumurile de apă cresc simțitor, depășind capacitatea maximă de pompare, iar rezervoarele, care în condiții normale sunt pline, se golesc cu rapiditate și întreg sistemul de alimentare cu apă este afectat”, au încheiat reprezentanții ApaVital.

Restricțiile la apă potabilă au fost prelungite pentru mai multe localități din Iași.