Restaurantele vor trebui să respecte noi reguli. Legea a intrat în vigoare în toată țara
Restaurantele vor trebui să respecte noi reguli, începând de joi, 21 martie 2024. Clienții vor primi gratuit, la pachet, mâncarea pe care nu au mâncat-o. Legea a intrat în vigoare în toată țara.
Restaurantele vor trebui să respecte noi reguli
O lege promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, arată ce trebuie să facă, mai nou, localurile din România. Această lege a intrat deja în vigoare și se dorește combaterea risipei alimentare. Astfel, la restaurante, clienții vor primi gratuit, la pachet, mâncarea pe care nu au mâncat-o, așa cum este practica în restaurantele din vestul Europei și din Statele Unite.
Este obligatoriu ca toate localurile să expună în mod vizibil, fie la intrarea în restaurant, fie în meniu, posibilitatea pentru clienți de a-și lua la pachet mâncarea pe care nu o consumă în local.
De asemenea, clienții nu vor fi taxați pentru ambalaj. O altă măsură vizează alimentele aproape de data de expirare. Acestea vor trebui reduse la preț sau donate către organizații non-guvernamentale.
România, în top la risipa alimentară
Risipa alimentară include toate alimentele destinate consumului uman care sunt pierdute sau aruncate de la momentul producerii până când ajung pe mesele consumatorilor. În fiecare an, românii aruncă o cantitate semnificativă de alimente. Este suficientă pentru a umple 127.500 de camioane. Consumatorii individuali din mediul urban sunt responsabili pentru până la jumătate din întreaga risipă alimentară.
Românii cheltuie 40% din venituri pe alimente, dar aproape 33% din acestea sunt aruncate la gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană este suficientă pentru o masă. Cetățenii ar trebui să nu risipească alimentele, cu atât mai mult cu cât produsele de bază s-au scumpit. Din cauza scumpirilor, românii scurtează lista de cumpărături. Mulți urmăresc reducerile chiar și când vine vorba de alimentele de bază. Față de 2021, românii plătesc cu 30% în plus per vizită la magazin.
La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021. Un nou val de sumpiri îi va afecta pe români în anul 2024. Produsele pe care românii le pun zilnic în coş costă tot mai mult. De asemenea, masa de Paște ar putea să coste mult mai mult, după cum anunță fermierii. La raft, în magazine, prețurile vor fi și mai mari. Astfel, românii trebuie să își planifice din timp bugetul pentru masa de Paște din acest an. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru 1 kg de carne de miel. Anul acesta, carnea de miel se va scumpi și cu 15% față de anul 2023. Un kilogram de carne de miel se vinde cu 65 de lei, față de 35 de lei în anul 2023.
În luna ianuarie 2024, au fost raportate scumpiri la nouă dintre cele 14 produse alimentare. Prețul fructelor proaspete a crescut cu 3,3% față de luna anterioară și cu 9,9% față de ianuarie 2023. Legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 3,2%, iar cartofii s-au scumpit și ei cu 2,7%, într-o singură lună ajungând să coste cu 9,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
Prin impunerea unor standarde și măsuri specifice, legea își propune să reducă cantitatea de alimente aruncate. Noul proiect va promova practici mai responsabile în gestionarea resurselor alimentare.