Republica Moldova acuză Turcia că îi instruiește pe cei care vor să dea o lovitură de stat
Aproximativ 80 de tineri din diferite raioane ale Republicii Moldova au fost transportaţi în mod organizat de Partidul Şor (prorus) pentru un „sejur” de trei zile în staţiunea Belek din Turcia, acolo unde ar fi fost instruiţi în tehnici de provocare a dezordinii în masă în timpul protestelor, a dezvăluit luni seara preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova, relatează Agerpres.
Trimiterea acestora la instrucţie în Turcia face parte din scenariul Kremlinului de a destabiliza situaţia din Republica Moldova mergând până la „organizarea unei lovituri de stat”, cu ajutorul politicienilor corupţi din Republica Moldova, a declarat Grosu, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.
Republica Moldova acuză Turcia
Igor Grosu, lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean), este convins că protestele puse la cale de aşa-zisa „Mişcare pentru Popor” ar fi coordonate cu Moscova. „Este vorba de un parteneriat între politicieni corupţi din Republica Moldova, o grupare criminală sub paravanul Partidului Şor şi Kremlin. Ei nu pot accepta că noi am decis să fim parte a lumii civilizate, parte a UE. Nu le plac schimbările care se produc în Republica Moldova. Scopul lor este să scape de justiţie, dar noi vom ajunge la condamnări, vor fi confiscate bunurile lor şi întorşi banii pe care i-au furat”, a declarat Grosu, referindu-se la protestele anunţate de partidului oligarhului fugar Ilan Şor, condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară.
„Structurile noastre de forţă, de securitate şi ordine publică cunosc despre aceasta. Slavă Domnului, avem prieteni care ne ajută şi ne vor ajuta în continuare, pentru a nu permite acestor indivizi, bandiţi certaţi cu legea, să scape de justiţie. Scopul lor e să fugă de justiţie, să ţină situaţia conservată, iar Federaţia Rusă, Kremlinul, tot timpul a mizat pe politicieni corupţi. Pentru că sunt vulnerabili şi îşi vând şi ţara, şi mama, şi tot”, a adăugat preşedintele parlamentului moldovean.
Serviciul de Informaţii şi de Securitate ( SIS) de la Chişinău ştie despre ce au făcut tinerii respectivi în Turcia, dar şi despre banii care urmau să fie aduşi din afara ţării pentru proteste, a subliniat Igor Grosu, adăugând că se confirmă anunţul făcut cu trei săptămâni în urmă de preşedintele Maia Sandu privind existenţa unor planuri ale Moscovei privind destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova. „Noi am aflat la timp despre planurile lor şi le-am dejucat”, a adăugat el.
„Training” într-o staţiune din Turcia
În acelaşi timp, postul de televiziune moldovean TV8 relatează despre câteva zeci de tineri, care s-au aflat în decurs de trei zile la un „training” într-o staţiune din Turcia. Aceştia au revenit luni la Chişinău, iar o echipă de reporteri ai postului de televiziune citat a mers să-i întâmpine la aeroport.
Reporterii TV8 relatează că au văzut mai mulţi bărbaţi cu constituţie atletică, îndreptându-se spre microbuzele care îi aşteptau în parcarea din zonă. Unii dintre ei au încercat să îşi acopere feţele, iar alţii au luat-o la fugă, pentru a nu fi filmaţi.
Potrivit postului tv citat, procedurile de control ale pasagerilor cursei Chişinău – Istanbul au durat aproape două ore, poliţiştii de frontieră efectuând o verificare amănunţită a acestora.
De la începutul războiului în Ucraina, în contextul stării de urgenţă instituite de atunci în Republica Moldova, la trecerea frontierei de stat sunt aplicate mai multe protocoale de securitate, au explicat reprezentanţi ai poliţiei de frontieră, fără să se refere în speţă la cazul pasagerilor veniţi de la Istanbul.
Niciun cetăţean moldovean nu a fost reţinut luni pe aeroportul din Chişinău, însă patru cetăţeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova pe motiv de neîntrunire a condiţiilor de intrare pe teritoriul ţării.
„În scopul protecţiei securităţii naţionale şi a ordinii constituţionale, SIS verifică informaţia cu privire la mai multe grupuri de cetăţeni ai Republicii Moldova care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele ţării în vederea acumulării unor deprinderi de organizare a dezordinilor în masă şi a altor acţiuni radicale menite sa destabilizeze situaţia internă din Republica Moldova”, au precizat responsabili SIS pentru TV8.
Aceştia au spus că SIS nu poate oferi presei mai multe detalii legate de acest caz, dat fiind faptul că acţiunile de cercetare sunt în curs de desfăşurare.
„În limita competenţelor legale, Serviciul investighează orice elemente care atentează la securitatea naţională, cu respectarea principiilor statului de drept”, au declarat reprezentanţii SIS.
„Denunţăm în mod categoric orice acţiune violentă şi cerem regimului, dar şi presei controlate politic să nu asocieze Partidul Şor cu scenarii de destabilizare, în care există doar interesul PAS pentru a se menţine prin forţă la conducerea statului. Am demonstrat până acum că acţiunile pe care le organizăm sunt paşnice, la fel vom face şi în continuare. Singurii care au provocat până acum blocaje şi îmbrânceli au fost reprezentanţii statului poliţienesc, la indicaţia directă a regimului Sandu-PAS”, se menţionează într-un comunicat de presă al formaţiunii lui Şor, care în ultimul timp a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chişinău.