Republica Moldova a transmis a doua parte completată a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a transmis astăzi, 12 mai, reprezentanților Uniunii Europene, a doua parte completată a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a sediului nou al Delegaţiei UE în Republica Moldova, informează portalul Deschide.md, citat de Agerpres.
„Republica Moldova aparţine istoric, cultural şi ca sistem de valori spaţiului european. Moldovenii privesc cu multă speranţă şi încredere într-un viitor european pentru Republica Moldova şi cred în rezultatele benefice ale reformelor necesare pentru integrarea europeană. R. Moldova a întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum, dar guvernul pe care îl conduc este hotărât să recupereze întârzierile şi să accelereze procesele pentru a pune ţara noastră acolo unde îi este locul – în familia ţărilor libere, în familia ţărilor europene”, a declarat Gavriliţa în cadrul ceremoniei.
Republica Moldova impresionează prin rapiditatea sa
Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Janis Mazeiks, a declarat că a fost plăcut impresionat de rapiditatea cu care au fost oferite răspunsurile.
„Aceasta arată determinarea oamenilor din R.Moldova să avanseze în relaţia lor cu Uniunea Europeană”, a declarat el, precizând că informaţia prezentată va fi examinată de către Comisia Europeană, după care vor fi anunţaţi următorii paşi.
În 22 aprilie, premierul Natalia Gavriliţa i-a transmis ambasadorului Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, prima parte a chestionarului completat de aderare la UE. Gavriliţa a subliniat atunci că s-a lucrat intensiv la completarea chestionarului pentru a oferi o veste bună cetăţenilor înainte de sfintele sărbători pascale.
România sprijină procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul de la Chişinău a adoptat în aprilie o rezoluţie de susţinere a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează Agerpres.
Comisia, care este alcătuită din parlamentari români şi moldoveni, s-a reunit joi la Palatul Parlamentului.
În rezoluţie se pune accentul pe rolul „esenţial” pe care îl are transferul de expertiză de la Parlamentul României către cel al Republicii Moldova în vederea armonizării legislaţiei naţionale cu normele UE.
„Exprimăm iniţiativa conturării unui organism de consultare şi îndrumare în subordinea Parlamentului României care să vizeze oferirea de suport atât Parlamentului Republicii Moldova, cât şi tuturor celorlalte instituţii angajate în parcursul european în vederea depăşirii deficienţelor inerente apărute odată cu procesul de reforme către dreptul european”, se arată în document.