Reprezentanții unor primării din Iași iau cina pe întuneric la un hotel din Iași. Totul a fost pregătit de Asociația Nevăzătorilor din România
Pe 29 octombrie 2024 la ora 17:30, în Hotel Unirea din Iași, Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Iași, organizează un eveniment special – o cină în întuneric pentru reprezentanții unor primării din județul Iași.
Această experiență unică reprezintă o oportunitate de a înțelege, chiar și pentru câteva momente, provocările cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de vedere în viața de zi cu zi.
Reprezentanții primăriilor din Iași au luat cina pe întuneric
Asociația Nevăzătorilor din România, organizează această cină specială pentru a transmite un mesaj autorităților locale și a atrage atenția asupra problemelor și nevoilor cu care se confruntă comunitatea nevăzătorilor. Prin acest eveniment, organizatorii au dorit să apropie factorii de decizie de realitățile cu care trăiesc persoanele cu deficiențe de vedere, promovând astfel măsuri mai eficiente de incluziune socială.
„Obiectivul evenimentului este de a sensibiliza comunitatea cu privire la sensibilitățile persoanelor cu deficiențe de vedere. Intenția noastră fiind ceea ca autoritățile locale să înțeleagă cât de importantă este accesibilitatea orașului și a instituțiilor în fiecare localitate”, a declarat Oana Mocanu, președintele Asociației Nevăzătorilor din Iași
Cina în întuneric este o inițiativă în care participanții au fost invitați să ia masa în absența totală a luminii, experimentând astfel o lume lipsită de văz. Această experiență provoacă simțurile și aduce o nouă perspectivă asupra dificultăților întâlnite de cei nevăzători. Fără să poată vedea ce au în farfurie, invitații au avut ocazia să descopere cât de importantă este orientarea tactilă, auzul și gustul.
„Au fost participanți din partea Consiliului Județean, de la primăriile comunelor Hălăucești, Focuri, Târgu Frumos și Ruginoasa. Invitații au fost primiți într-un spațiu comun, unde este lumină și apoi pregătiți pentru etapa a doua, atunci când se vor așeza la mese, conduși cu ochii acoperiți la masă, unde era prezentă o persoană nevăzătoare. În această etapă pe parcursul servirii felului principal toți invitații aveau ochii acoperiți și lăsați să experimenteze în întuneric, încercând și alte simțuri decât văzul, adică mirosul, gustul, simțul tactil”, a mai afirmat Oana Mocanu.
Ideea din spatele evenimentului
Asociația Nevăzătorilor din România este o organizație cu o istorie de peste 60 de ani, dedicată susținerii și integrării persoanelor nevăzătoare și slab văzătoare. Filiala Iași a asociației este activ implicată în promovarea drepturilor nevăzătorilor, derulând periodic acțiuni și proiecte pentru a facilita accesul acestora la educație, muncă și servicii publice. „Suntem la al treilea eveniment, primul l-am avut în 2019, apoi în 2022 și acum acesta. Scopul nostru în fiecare eveniment este același, diferența fiind grupul țintă. Anul acesta au fost autoritățile locale. Evenimentul a fost organizat în cadrul unui proiect numit InfoBlind, finanțat de Consiliul Județean Iași și prin acest proiect ne-am propus să ajungem în comunitățile din județul Iași pentru a oferi servicii specializate persoanelor cu dificiențe de vedere din aceste comune și în acest sens, noi dorim să facilităm cunoașterea particularităților persoanelor cu deficiență de vedere în rândul autorităților locale”, a adăugat Oana Mocanu.
O cină în întuneric este mai mult decât un eveniment gastronomic, este un simbol al solidarității și al deschiderii spre diversitate. Prin participarea autorităților locale, Asociația Nevăzătorilor din România își propune să construiască un parteneriat puternic pentru viitoarele inițiative de integrare socială și accesibilizare. Astfel de evenimente joacă un rol esențial în educarea și informarea publicului larg, dar și a instituțiilor publice, despre importanța susținerii persoanelor cu dizabilități.
Cina în întuneric organizată de Asociația Nevăzătorilor din Iași, este o inițiativă admirabilă, menită să apropie autoritățile locale de realitățile nevăzătorilor. Participanții au avut ocazia să reflecteze asupra importanței măsurilor de accesibilitate și de integrare, descoperind totodată cum este viața din perspectiva celor pentru care întunericul este parte din cotidian.