Renumitul parc Cișmigiu din Sectorul 1 din București arată deplorabil! O cunoscută asociație face un apel către cei de la conducerea Capitalei

de: George Cristian
12:10, 23 aug. 2021

Asociația Peisagiștilor din România (AsoP) scrie, într-o postare publicată pe o reţea de socializare despre starea deplorabilă în care a ajuns renumitul parc Cișmigiu din Sectorul 1 din București. Reprezentanțiii AsoP declară că au venit cu o propunere reprezentată prin realizarea unui cooperări în vederea salvării şi reabilitării parcului.

Nu este prima sesizare venită în București în contextul în care Capitala arată din ce în ce mai rău. Cel mai elocvent exemplu este ” războiul gunoaielor” care s-a tradus prin apariția pe străzile din Sectorul 1 a munți de gunoaie.

Parcul Cișmigiu din București arată deplorabil, consideră o asociație

În postarea publicată pe o reţea de socializare, AsoP menţionează faptul că parcul Cișmigiu are nevoie de un proces de reabilitare pentru că, actual, arată deplorabil. Aceștia dau vina pe lipsa de finanțare din partea Primăriei București dar și lipsa unui plan concret de reabilitare.

„În baza protocolului de colaborare dezvoltat conform prevederilor HCGMB nr. 160/2016, AsoP Bucureşti şi-a arătat astfel disponibilitatea de a asigura expertiza necesară pentru elaborarea şi implementarea unui plan de gestionare adecvat şi pentru atragerea de finanţări pentru realizarea propriu-zisă a activităţilor specializate necesare pentru a oferi o şansă de supravieţuire celei mai emblematice grădini istorice din România. Starea deplorabilă în care se află în prezent Parcul Cişmigiu este cauzată de lipsa resurselor financiare, de absenţa expertizei necesare la nivelul administraţiei publice, precum şi cadrului instituţional format din entităţi cu atribuţii incerte sau contradictorii”, se arată în scrisoare.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a AsoP România, cooperarea ar putea reprezenta un exemplu pentru gestionarea spaţiilor verzi atât pentru Bucureşti, cât şi pentru alte localităţi din ţară.

Bucureștiul este plin de şobolani, iar unii au atacat cetăţenii

Proasta gestionare a spaţiilor verşi şi întârzierea efecturării, de către conducerea Primăriei București a unei deratizări, s-a tradus prin apariția a zeci de şobolani printre blocurile din Capitală. În urmă cu câteva săptămâni, în București, un locuitor a fost mușcat de un şobolan.

S-a întâmplat cum se întâmplă de obicei când te duci la un ghișeu. Mi s-a dat o foaie, un pix și mi s-a spus să scriu «subsemnatul…» și probabil că o să ajungă. Se uitau unii la alții, nu a fost ceva clar, nu aveau chef, nu știu…

Nu am stat să mă cert cu ei sau să fac atmosferă, am plecat și mi-am sunat avocatul să văd ce am de făcut și cum pot să rezolv cât mai repede această problemă. Mi s-a spus că mai bine ar fi să contactez și avocatul, că poate să mă îndrume mai bine. Oarecum am cerut (n.r.- o audiență cu primarul Clotilde Armând). I-am scris pe Facebook în privat unui coleg de-al dânsei. Pe mine nu despăgubirile mă mulțumesc. Eu sunt tânăr, am 26 de ani, am avut putere să dau șobolanul de pe mine. Dacă ar fi fost altă persoană mai în vârstă nu știu care ar fi fost situația. Șobolanii sunt pe străzi de vreo lună jumate-două. Într-adevăr, nu atacau, dar acum se pare că au început și să atace…”, a declarat Cătălin, tânărul mușcat de șobolan

De altfel, locuitorii Bucureștiului s-au plâns de faptul că, din cauza ” războiului gunoaielor”, Sectorul 1 din București e plin de gunoaie. Vă aducem aminte faptul că edilul Clotilde Armand a început un conflict juridic cu firma de salubritate Romprest iar cea din urmă a renunțat să mai ridice gunoaiele din sector.

Istoria Parcului Cișmigiu, un parc în stil englezesc

Mulţi au auzit de Grădină Cişmigiu, dar puţini ştiu de fapt că acesta este cel mai vechi parc din Bucureşti. Cu o suprafaţă totală de 17 hectare, acesta are un stil asemănător parcurilor engleze.

În anul 1779, domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru Ipsilanti, a ordonat construirea a doua cişmele în Bucureşti. O baltă a apărut ulterior, căpătând denumirea de „lacul lui Dura Neguţătorul”. În scurt timp, denumirea se transformă în „lacul Cismigiului”. continuarea aici