Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Remember istoric 23 august la români! Amintiri, legende, povestiri și mituri de la Vladimir Ilici Lenin spre Nicolae Ceaușescu, într-o emisiune de colecție BZI LIVE alături de scriitorul și jurnalistul Dan Doboș, director Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași

LIVE VIDEO – Remember istoric 23 august la români! Amintiri, legende, povestiri și mituri de la Vladimir Ilici Lenin spre Nicolae Ceaușescu, într-o emisiune de colecție BZI LIVE alături de scriitorul și jurnalistul Dan Doboș, director Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” din Iași

18 aug. 2024, 09:01,
în BZI LIVE

Remember istoric 23 august la români! Amintiri, legende, povestiri Remember istoric 23 august la români! Amintiri, legende, povestiri și mituri de la Vladimir Ilici Lenin spre Nicolae Ceaușescu, într-o emisiune de colecție BZI LIVE, programată în Studio luni, 19 august 2024, începând cu ora 13.00 alături de scriitorul și jurnalistul Dan Doboș, director Biblioteca Județeană (BJI) „Gheorghe Asachi” din Iași! Astfel, alături de acesta vor fi abordate elemente ce vor avea în prim-plan istorica zi de 23 august 1944, la 80 de ani! Pornind de aici vor fi făcute mici și subtile „excursii” în trecut, până la V.I. Lenin dar și spre viitor, la N. Ceaușescu, vor fi explicate, (apud istoricul roman antic Cornelius Tacitus – Sine ira et studio anume fară ură și părtinire) câteva lucruri despre comunism, asta dintr-o perspectivă proaspătă și detașată! În special tinerii, dar și generațiile care au prins sau nu anii comunismului din România, producția media BZI LIVE este o invitație sinceră și originală la un dialog aparte și efervescent ce nu trebuie ratate!

Lovitura de stat de la 23 august 1944

Lovitura de Stat de la 23 august 1944 (denumită și Actul de la 23 august ) a fost acțiunea prin care, la data de 23 august 1944, Regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României și „Conducătorul Statului”, a dispus încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu cu Aliații și de colaborare militară cu fost Uniune Sovietică. Ce a urmat a însemnat peste 45 ani de dictatură cumunistă în țară, epurări, teroarea Securității, naționalizarea proprietăților, abuzuri și privațiuni. Totuși, sunt și elemente care pot fi privite din perspectivă pozitivă și neutră!

Dan Doboș, important scriitor SF, fost redactor-șef al Cotidianului Evenimentul, regional al Moldovei respectiv membru al Cenaclului de anticipație Quasar din Iași

Dan Doboș este un jurnalist și scriitor român. Este cunoscut datorită ”Trilogiei Abației” (2002-2005), considerată a fi prima trilogie din Science Fiction-ul românesc și una dintre cele mai importante opere SF din această țară. A fost redactor-șef al Cotidianului Evenimentul, regional al Moldovei și membru al Cenaclului de anticipație Quasar din Iași. În perioada 1987-1989 Dan Doboș a participat la Matineul de Proză condus de criticul Val Condurache, care i-a decernat în 1989 premiul al doilea pentru schița ”Stelea” în cadrul concursului național pe care îl organiza. Din 1988 a devenit membru al Cenaclului Quasar din Iași unde a publicat numeroase schițe și povestiri. Între 1992 și 2001 a coordonat suplimentul Science Fiction (SF) ”SuperNova”, în anul 1993 publicând prima sa povestire, ”Scrânciobul”, în Jurnalul SF. În 1994 a câștigat două premii în cadrul Consfătuirii Naționale SF, ”Atlantykron” și a devenit redactor-colaborator al cotidianului ieșean Evenimente, în cadrul căruia a publicat în foileton ”Inspectorul Rogers” (1994-1997) și ”Aventurile lui Bimbilonius” (1996-1998).

Debutul în volum s-a produs în 1999 cu romanul pentru adolescenți ”Elefantul în bostănărie”, urmat de publicarea povestirilor ”Scrânciobul” (2001) în antologia Quasar 001 și ”Gambitul lui Carly” (2001) în antologia Nautilus, ultimul text fiind recompensat cu premiul Quasar 2001 pentru ”Cea mai bună schiță”. Dan Doboș a devenit faimos odată cu publicarea ”Trilogiei Abația” (2002-2005), proiect ale cărui baze le-a pus împreună cu directorul din acea perioadă aeediturii Nemira, Vlad Popescu și care a fost comparat cu Fundația lui Isaac Asimov și Dune a lui Frank Herbert. Primul roman al trilogiei a fost recompensat în anul 2003 cu premiul Vladimir Colin pentru ”Cel mai bun roman SF al anului 2002”, a fost nominalizat la premiul pentru ”Cel mai bun roman SF european” în cadrul Convenției Europene de Science Fiction din 2006 și a fost tradus în Statele Unite ale Americii (SUA) în 2010. În anul 2011 a apărut ”DemNet”, prima carte a unei noi serii. În afara de povestiri, romane și editoriale, Dan Doboș mai scrie piese de teatru și este traducător. Este implicat în derularea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`