Remediu naturist pentru chist sinovial
Un chist sinovial este un sac plin cu lichid care se dezvolta cel mai adesea la nivelul incheieturii (articulatiei) pumnului si mult mai rar la nivelul articulatiilor de la nivelul piciorului. Mecanismul producerii acestor chisturi este foarte simplu si usor de inteles. Sinovia este o membrana subtire care delimiteaza suprafetele interioare ale articulatiilor. Aceasta membrana produce lichid sinovial, care ajuta la lubrifierea si protejarea articulatiilor de uzura. Prin suprasolicitarea articulatiei capsula articulara cedeaza in zonele de rezistenta minima formandu-se la acest nivel adevarati "saculeti" ce contin lichid articular. Caracterul progresiv al leziunii este determinat de umplerea chistului cu lichid articular in timpul traumatismelor repetate de mici dimensiuni.
Aceste chisturi sunt benigne, ceea ce inseamna ca ele nu sunt canceroase. Chisturile sinoviale se pot dezvolta fara a provoca simptome. Ele se localizeaza de obicei la nivelul incheieturilor memebrelor superioare (degete, incheietura mana, umar) sau inferioare (sold, genunchi, glezna). De asemenea, mai rar, se pot forma chisturi sinoviale la nivelul coloanei vertebrale, intre vertebra L4 si L5, acolo unde exista potential mai mare de miscare, trauma si instabilitate.
Cauze si simptome. Dezvoltarea unui chist sinovial poate indica fie o suprasolicitare a articulatiei, fie o inflamare a tendoanelor sau a altor componente. Cauzele de aparitiei a chistului sinovial pot fi: un traumatism violent sau lovituri repetitive de intensitate mica; presiune, suprasolicitare a incheieturii membrului afectat; iritare a unor componentelor din articulatie; boli congenitale sau degenerative. Principalul simptom este edemul care poate sa apara brusc sau in timp indelungat sub forma unei sfere. In functie de localizare, aceasta umflatura poate fi mai mare sau mai mica si isi poate modifica volumul atunci cand schimbati pozitia incheieturii. Daca chistul pune presiune pe un nerv puteti simti durere, care se poate amplifica la palpare si poate limita anumite miscari.
In unele cazuri, pentru tratarea unui chist sinovial puteti apela la uleiurile esentiale. Uleiul esential de mesteacan te poate ajuta, acesta avand in compozitie metilsalicilat, ceea ce ne indica actiunea sa terapeutica: antiinflamator, antipiretic, antinevralgic, ajutor pentru drenajul limfatic. Este recomandat in caz de tendinita, chist sinovial, sciatica, celor sportivi, celor cu sindromul tunelului carpian, artrita, artroza, guta, dureri musculare, reumatism, edeme. De asemenea, pentru chistul sinovial puteti folosi 1-2 picaturi ulei esential de tamaie (sau Oregano diluat), aplicate local de 2-3 ori pe zi.