Remediu natural care ajuta in dureri articulare, osoase si infectii
Este suta la suta natural, miroase placut si este un leac eficient, dar putina lume il cunoaste. Uleiul de terebentina este utilizat de multa vreme in tratamentul unor boli reumatice si respiratorii. Acest produs se obtine prin distilarea in vapori de apa a rasinii de pin.
In trecut, uleiul era extras dintr-o specie de copac din zona mediteraneana, care era inrudit cu fisticul si se numea Pistacia terebinthus. In prezent, cel mai des sunt folosite soiurile de pin maritim (Pinus pinaster), pinul de Alep, pinul Masson, pinul de Sumatra sau pinul ponderosa. Uleiul de terebentina se mai numeste si ulei esential de pin maritim. Este incolor, are un aspect fluid si un miros intens, proaspat, rasinos. Pentru obtinerea terebentinei, rasina de pin este pusa intr-un vas de cupru, unde are loc evaporarea si urmeaza condensarea uleiului intr-un vas special.
Indicatii terapeutice
In medicina, terebentina a fost folosita din cele mai vechi timpuri, pentru a trata diferite afectiuni. Este un remediu excelent pentru durerile musculare si osteo-articulare, caz in care se aplica pe zona dureroasa. Pielea se incalzeste si se inroseste, iar durerea este diminuata. De asemenea, poate fi folosit in inhalatii, pentru decongestionarea cailor respiratorii. Este indicat in afectiuni pulmonare si pentru a trata durerile de piept. Ca uz intern, uleiul este recomandat pentru afectiuni urinare sau renale. Are rol antiseptic, antiinflamator si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si a Candida.
Mod de utilizare
Uleiul se aplica direct pe piele, prin masaj usor, pentru a trata durerile musculare sau de oase si ligamente. Atentie insa, trebuie aplicat numai pe zonele dureroase, nu pe tot corpul! Este recomandat pentru ameliorarea durerilor provocate de reumatism, sciatica si inflamatia produsa de guta. Uleiul de terebentina poate fi bun si pentru uz intern, dar numai cateva picaturi pe un cub de zahar. Luat in doze mari, acest remediu poate fi toxic. Uzul intern este pentru infectiile urinare sau candidoza, de exemplu. Este bine sa discuti cu un medic inainte de a incerca tratamentul si de fiecare data sa incepi prin a lua doze mai mici, care pot fi crescute pe parcurs.
In afectiunile respiratorii, se toarna putin ulei esential de terebentina intr-un bol cu apa si se foloseste la inhalatii. In unele centre SPA pot fi facute bai de terebentina, care stimuleaza imunitatea si regenerarea celulara, ajutand totodata la slabire si la eliminarea celulitei. Sunt suficiente doar cateva picaturi de ulei esential intr-o cada cu apa. De asemenea, baile de terebentina sunt recomandate si pentru ameliorarea durerilor provocate de afectiuni ale coloanei vertebrale, artrita, spondilita sau nevralgii.
Eficient pentru dureri musculo-scheletale
Acest ulei esential de pin maritim, care este 100% natural, are efect antiseptic, antiviral, antibacterian si decongestionant. Poate fi folosit ca adjuvant in infectii, raceli, probleme articulare si de asemenea are un puternic efect analgezic si antiinflamator. Este foarte util pentru durerile de oase, articulatii sau de muschi, inclusiv dupa efort fizic intens. Multi sportivi recurg la acest remediu dupa antrenamente sau competitii, ca sa scape mai repede de durerile musculare.
Uleiul de pin maritim este folosit si in industria cosmetica si farmaceutica, dar si in aromaterapie. Anumiti compusi pe care le contine terebentina – alpha-pinenul si beta-pinenul – se regasesc si in alte produse disponibile in comert, cum ar fi camforul, linaloolul sau geraniolul, ingrediente care apar pe eticheta multor produse cosmetice. In combinatie cu camforul, terebentina poate fi folosita si pentru a prepara solutii pentru frectii. Iata o reteta pe care o poate incerca oricine:
Reteta pentru frectie
Aceasta reteta de frectie este recomandata pentru durerile reumatice si cele provocate de artrita. Ingrediente: 473 grame terebentina pura, 473 grame alcool pur, 473 grame ulei de masline, 6 grame camfor. Mod de preparare: dizolvi camforul in terebentina, adaugi uleiul de masline, apoi alcoolul. Solutia trebuie agitata bine inainte de folosire. Trebuie sa frectionezi bine zonele dureroase, pana cand solutia intra complet in piele, apoi sa aplici un bandaj pe locul respectiv, care sa fie mentinut toata noaptea.