Reguli stricte privind circulația pe poduri. Șoferii pot rămâne fără permisul de conducere

de: Mirela Gabriela Todosi
12:40, 13 aug. 2024

S-au anunțat reguli stricte privind circulația pe poduri. Pe multe poduri din localitate este impusă o limită de viteză de 30 km/h, dar aceasta nu este o regulă generală. În alte cazuri, limitele pot fi mai mari. Regulile pentru traversarea podurilor sunt clare, iar șoferii care încalcă legea pot rămâne fără permis de conducere.

Reguli stricte privind circulația pe poduri

Circulația pe poduri presupune respectarea anumitor reguli, mai ales când vine vorba de viteză. Pe multe poduri din localitate este impusă o limită de viteză de 30 km/h, dar aceasta nu este o regulă valabilă pentru toate podurile. Administratorul drumului stabilește limitele de viteză pentru anumite sectoare, inclusiv pentru pasajele, podurile, zonele de trecere a pietonilor, și în apropierea școlilor.

De exemplu, dacă un șofer circulă cu 50 km/h, dar trece peste un pod unde limita de viteză este de 30 km/h, poate fi sancționat pentru depășirea limitei de viteză. În unele cazuri, limitele pot fi mai mari, cum este în cazul traversării cu mașina pe podul de la Cernavodă de pe Autostrada Soarelui, unde limita de viteză este de 80 km/h. Șoferii care nu respectă această limită și circulă cu peste 130 km/h riscă suspendarea permisului.

Conducătorii auto trebuie să respecte aceste reguli de limitare a vitezei. Cei care încalcă legea riscă amenzi mari, iar în unele cazuri pot rămâne fără permis de conducere.

Limitele de viteză pe drumurile din România

Limitele de viteză variază în funcție de categoria drumului pe care se aplică: 30 km/h pe autostradă; 120 km/h pe drumurile expres; 100 km/h pe drumurile europene; 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene); 50 km/h în localitate. Vitezele maxime sunt stabilite prin lege, iar depășirea acestora este sancționată contravențional. Pentru șoferii care depășesc limita de viteză cu mai mult de 50 km/h, permisul de conducere este suspendat. Cei care nu respectă limitele de viteză pe anumite sectoare de drumuri sunt sancționați cu puncte de amendă în funcție de cât de gravă este abaterea.

2-3 puncte de amendă, dacă a depășit cu 10 – 20 km/h viteza maximă;

4-5 puncte de amendă, dacă a depășit cu 21 – 30 km/h viteza maximă;

6-8 puncte de amendă, dacă a depășit cu 31 – 40 km/h viteza maximă;

9-20 puncte de amendă, dacă a depășit cu 41 – 50 km/h viteza maximă;

9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, dacă a depășit cu peste 51 km/h viteza maximă;

9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile, dacă a depășit cu peste 70 km/h viteza maximă.

Valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei, astfel că sancțiunea pentru viteză poate ajunge până la 3.300 de lei.

O altă lege pentru șoferii din România se referă la circulația pe drumurile publice cu luminile de întâlnire. Legea vizează obligația conducătorilor auto de a folosi luminile diurne nu doar pe timp de noapte, ci și ziua, pe toate categoriile de drumuri. Șoferii care nu respectă această obligație riscă să fie amendați.

„Nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drum public se sancționează cu amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.”, se precizează în legea rutieră.