Reguli pentru salariații care lucrează sâmbăta și duminica! Angajatorul poate fi sancționat dacă nu respectă asta

de: Mirela Todosi
16:00, 19 sept. 2024

Au fost anunțate reguli noi pentru salariații care lucrează sâmbăta și duminica! Orele suplimentare se plătesc uneori chiar mai bine decât orele normale de lucru. Angajatorul este obligat să plătească orele suplimentare într-un termen de două luni. Angajatorul poate fi sancționat dacă nu respectă asta.

Reguli pentru salariații care lucrează sâmbăta și duminica!

Conform Codului Muncii, timpul de muncă este definit ca intervalul în care angajatul desfășoară activitățile specifice postului său, fiind la dispoziția angajatorului și respectând obligațiile stabilite prin contractul de muncă. Cu toate acestea, încă sunt locuri de muncă ce presupun o săptămână de lucru de șase zile, contrar reglementărilor existente.

Angajații care muncesc în weekend trebuie să cunoască noua legislație care le oferă mai multe drepturi. Orele suplimentare de muncă sau orele de lucru de sâmbătă și duminică se plătesc normal sau chiar dublu, iar angajatorii care nu respectă asta rică să fie sancționați.

„Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum şi munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal şi în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, corespunzător orelor suplimentare efectuate.”, se precizează în lege.

Legea muncii impune un repaus săptămânal minim de 48 de ore consecutive și reglementează structura săptămânii de lucru, stipulând că aceasta trebuie să includă cinci zile lucrătoare urmate de două zile de odihnă. O altă lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

Lege pentru angajații care lucrează 12 ore pe zi

Programul de muncă de 12 ore presupune anumite reguli în contractul individual de muncă. Programul de lucru de 12 ore este des întâlnit în rândul românilor. Cu toate că este diferit de cel normal, acesta trebuie să fie stabilit în funcție de aceleași aspecte ce țin de durata maximă de lucru acceptată.  Cel mai întâlnit program de lucru include opt ore de muncă pe zi, desfășurate pe parcursul a cinci zile pe săptămână. De regulă, salariații primesc două zile de repaus. Codul Muncii prevede ca numărul maxim de ore de muncă pe săptămână să fie de 40 de ore.

Situația se schimbă în cazul salariaților care lucrează 12 ore pe zi. Aceștia au dreptul la 24 de ore de repaus. Între zilele cu 12 ore petrecute la locul de muncă, angajații trebuie să beneficieze de o zi liberă.  Acești angajați au dreptul la pauză de masă, aceasta având o durată de 15-30 de minute. În unele cazuri, pauza poate fi de o oră. Conform legislației muncii, cei care lucrează 12 ore pe zi au dreptul la cel puțin o pauză de masă.

Angajații care lucrează și în weekend trebuie să fie plătiți suplimentar de către angajator sau să primească zile libere stabilite de comun acord.