Reguli noi pentru profesorii care fac meditații în privat cu elevii! Ministrul Educației a făcut anunțul
Vor intra în vigoare reguli noi pentru profesorii care fac meditații în privat cu elevii! Ligia Deca, Ministrul Educației, a precizat că părinții ar trebui să le ceară cadrelor didactice de la clasă să organizeze ore de pregătire suplimentară cu elevii, nu să apeleze din start la meditații. Iată ce alte schimbări vor mai viza profesorii care fac meditații la domiciliu cu elevii. Ministrul Educației a făcut anunțul.
Reguli noi pentru profesorii care fac meditații în privat cu elevii!
Ligia Deca, Ministrul Educației, îi îndeamnă pe profesori să facă ore de pregătire suplimentară în școală sau ore de aprofundare a materiei gratuit și este de părere că părinții nu ar trebui să apeleze din start la meditații private cu copilul lor.
„Trebuie discutat cu profesorii de la clasă pentru a înțelege clar care este nevoia reală de pregătire suplimentară, pentru că sunt convinsă că majoritatea copiilor, dacă vin la ore, dacă folosesc oportunitățile de formare suplimentară, sau de recapitulare, sau de consolidare pe care le oferă școala și dacă există un dialog între familie și cadru didactic, nu ar avea nevoie de acest instrument. (…)
Faptul că avem copii care iau notă mare la Evaluarea Națională fără să fie meditați este o dovadă că nu avem nevoie de pregătire suplimentară întotdeauna. Nu spun că uneori nu este nevoie de o personalizare, dar aș prefera ca părinții să solicite acest lucru școlii, decât să încerce să suplinească cu costuri suplimentare. Haideți să cerem de la școală ce ne dorim de la școală și după aceea să constatăm sau nu că ea poate să ne ofere și să luăm alte măsuri, nu să începem automat să căutăm în altă parte.”, a declarat Ligia Deca.
Ministrul Educației a mai precizat că toate școlile din țară ar trebui să organizeze ore de pregătire suplimentară pentru elevii care au de susținut examenele naționale.
Ce obligație au cadrele didactice în noul an școlar
În anul școlar 2024-2025, profesorii sunt obligați să își asume în scris că respectă regulamentul privind interzicerea meditațiilor la clasă, prevăzut în Legea Educației, iar dacă îl încalcă sunt pasibili de sancțiuni. Prevederea există de câțiva ani în Codul de Etică, dar nu a fost luată în serios până acum. În declarație profesorul trebuie să-și treacă numele și prenumele, adresa, datele din buletin, trebuie să noteze numele și adresa școlii, dar și ce normă didactică are. În declarație se completează apoi disciplina, clasa la care predă și anul școlar în curs. Documentul trebuie să fie datat și semnat.
O altă noutate pentru acest an școlar este aceea că toți profesorii vor fi obligați să predea educație rutieră în școală, atât elevilor de gimnaziu, cât și celor de liceu. Ore de educație rutieră vor avea și cei din învățământul primar.
,,Această obligație legală nu se adresează exclusiv diriginților. Încurajăm toate cadrele didactice să se implice activ în această componentă educativă, dat fiind rolul extrem de important pe care îl au profesorii în creșterea gradului de siguranță rutieră a copiilor.”, transmit reprezentanții Ministerului Educației.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că își dorește ca Săptămâna Altfel din 2024-2025 să fie axată pe siguranța rutieră: „Dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna Altfel a fost prevenţia violenţei în şcoală şi prevenirea adicţiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranţă rutieră.”
În ceea ce îi privește pe profesorii care fac meditații cu elevii, Ligia Deca îndeamnă cadrele didactice să facă ore de pregătire suplimentată în școală, iar cei care oferă meditații în privat vor fi obligați să semneze un document etic prin care își asumă că respectă regulamentul privind interzicerea meditațiilor cu elevii de la clasă.