Reguli noi pentru asociațiile de proprietari. Iată ce spune noua lege
Reguli noi pentru asociațiile de proprietari. Asociațiile de proprietari vor fi obligate să raporteze dacă președinții și membrii comitetului executiv sunt proprietari și dacă au cazier. De asemenea, se vor impune anumite condiții pentru adunarea periodică a reprezenttanților asociației de prorpietari. Iată ce spune noua lege.
Reguli noi pentru asociațiile de proprietari
Mulţi reprezentanţi ai proprietarilor nu deţin un act de proprietate și nici nu au semnat Acordul de asociere al proprietarilor. Astfel, toate actele juridice semnate şi întocmite de către aceştia încalcă legea asociaţiilor de proprietari. Conform reglementărilor în vigoare, doar proprietarii şi membrii semnatari ai Acordului de asociere au dreptul de a vota, de a candida, de a alege şi de a fi aleşi în structura organizatorică a asociaţiei.
„Toţi proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie sa aibă capacitate deplină de exerciţiu.”, prezintă art. 27 din Legea 196/2018.
Asociaţiile de proprietari trebuie să transmită primăriei și copii după Acordul de asociere unde trebuie evidențiate atât persoanele în cauză, acte doveditoare ale proprietății acestora, cât și copii ale cererilor de înscriere în asociație.
Asociaţiile mai au obligația să transmită municipalității modificările ce pot interveni pe parcurs în ceea ce îi privește pe membrii asociației.
Legi stricte pentru cei care stau la bloc
O lege controversată a intrat în vigoare. Este vorba despre legea mirosurilor. Legea poate fi invocată în situații în care locatarii gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare. Sancțiunile sunt uriașe pentru cei care își deranjează vecinii.
Legea mirosurilor se va adresa și persoanelor fizice care stau la bloc, nu doar firmelor sau companiilor, așa cum era legea până acum. Este vorba despre Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Aceasta obligă firmele și alți operatori economici să aibă sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv generat prin activitate.
Legea a introdus sancțiuni pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor. Recent s-a propus ca legea să poată fi aplicată și în cazul persoanelor fizice. Sunt vizați acei locatari care gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare.
Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever.
Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.