Regula pe care puțini români o respectă atunci când merg cu taxiul! La ce trebuie să fie atenți pasagerii
Regula pe care puțini români o respectă atunci când merg cu taxiul se referă la ocuparea locurilor în mașină! În situația în care persoana merge cu un taxi, trebuie să țină cont de o regulă nescrisă ce ține de bunele maniere. Situația se schimbă dacă în mașină se află o femeie sau un bărbat. Iată la ce trebuie să fie atenți pasagerii.
Regula pe care puțini români o respectă atunci când merg cu taxiul!
Bune maniere la volan ar trebui cunoscute de toată lumea, indiferent dacă suntem șoferi sau pasageri. Există o regulă pe care puțini o respectă atunci când merg cu taxiul și se referă la ocuparea locului în mașină. Dacă o persoană singură ia un taxi, atunci se va așeza în spate, pe locul poziționat pe diagonală cu șoferul.
Când este vorba despre un cuplu care apelează la taxi, femeia va ocupa același loc de onoare, iar bărbatul va sta în spate lângă ea. În cazul în care sunt două femei și un bărbat, acesta va ocupa locul din față, lăsând doamnele să stea în spate. Dacă trei femei iau taxiul, în față va sta cea mai tânără.
Ce trebuie să știe șoferii care merg cu copii în mașină
Legislația impune ca toți copiii până la 15 luni sau care au 76 de centimetri înălțime să călătorească cu spatele și în scaune speciale. Motivul este legat de creșterea siguranței în cazul unui accident frontal sau lateral. Părinții care nu respectă noile regulamente europene riscă amenzi mari. Un copil poate călători pe locul din față al mașinii după vârsta de 12 ani. Însă trebuie să aibă înălțimea de cel puțin 1.50 metri. În plus, centura de siguranță trebuie ajustată în funcție de greutatea și înălțimea sa. Aceasta nu trebuie să treacă peste gât sau gură. Legea stabilește clar că un copil mic poate fi transportat doar într-un scaun adaptat pentru mașină. Acesta va fi așezat pe bancheta din spate și prins în dispozitive speciale de siguranță.
De asemenea, cel mic va fi asigurat, pe tot parcursul drumului, cu centura de siguranță. Chiar dacă se află pe bancheta din spate, părinții sunt obligați să pună copilul într-un scaun special. Părinții nu au voie să țină copilul în brațe atunci când călătoresc cu mașina. În cazul nerespectării prevederilor Codului Rutier cu privire la transportarea minorilor cu automobilul șoferii pot fi amendați. Autoritățile au stabilit sancțiuni cuprinse între 660 și 825 de lei pentru încălcarea acestor legi. În plus, șoferul va primi și 3 puncte de penalizare.
S-a dat o lege nouă și în cazul șoferilor care merg cu animalele de companie în mașina personală. Pentru a transporta în condiții legale un câine sau o pisică, animalele de companie trebuie să fie plasate pe bancheta din spate a mașinii. Este necesar să fie folosite dispozitive special concepute pentru a asigura transportul în siguranță. Aceste dispozitive includ cuști speciale de transport, coșuri auto pentru animale de companie sau hamuri auto. Scopul acestor echipamente este de a fixa animalul într-un loc sigur, prevenind astfel distragerea atenției șoferului și asigurând protecția animalului în cazul unui accident. Nerespectarea acestor reglementări poate duce la amenzi mari, care variază între 9 și 20 de puncte de amendă, echivalentul a 1.485 până la 3.300 de lei.
Cert este că pasagerii din mașină trebuie să respecte câteva reguli ce țin de bunele maniere. Este și cazul cetățenilor care merg cu taxiul. Aceștia trebuie să fie atenți la locurile pe care le ocupă în mașină.