Regulă nouă pentru șoferii români care au permis de conducere categoria B! 

de: Mirela Gabriela Todosi
12:00, 26 feb. 2025
soferii-romani-care-au-permis-de-conducere-categoria-b

Regulă nouă pentru șoferii români care au permis de conducere categoria B! Sunt vizațte persoanele care dețin tractoare agricole și circulă cu ele pe drumurile publice. Până acum, legislația impunea ca tractorul agricol să fie condus doar de persoanele care dețin permis de categoria specifică „Tr”, iar acest fapt a generat complicații pentru fermieri, mai ales în contextul în care mulți dintre aceștia dețin permise din alte categorii (precum B, C, D etc.), dar nu și pe cel specificat. Iată ce măsuri propune un nou proiect de lege în 2025.

Regulă nouă pentru șoferii români care au permis de conducere categoria B!

Parlamentul României dezbate un proiect de lege care vizează modernizarea și adaptarea reglementărilor privind permisele de conducere pentru tractoarele agricole și forestiere. Conform noilor măsuri, persoanele care dețin permise din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr vor putea conduce tractoare agricole și forestiere pe drumurile publice. Aceasta reprezintă o flexibilizare semnificativă a legislației, permițând fermierilor să își continue activitatea fără a fi nevoiți să obțină permisul strict pentru categoria „Tr” dacă deja au un alt permis valid.

Fermierii vor putea beneficia de mai multe opțiuni pentru conducerea utilajelor, reducând semnificativ riscurile asociate cu sancțiunile legale. Până acum, legislația impunea ca tractorul agricol să fie condus doar de persoanele care dețin permis de categoria specifică „Tr”, chiar dacă acestea dețineau permise din alte categorii (precum B, C, D etc.), dar nu și pe cel specificat. Drept urmare, fermierii riscau sancțiuni penale atunci când își mutau utilajele agricole pe drumurile publice. Rămâne de văzut dacă noul proiect de lege va fi adoptat și când anume va intra în vigoare.

Posesorii auto vor avea două permise de conducere

Conducătorii auto din România vor avea dreptul să dețină două permise de conducere, unul național și unul internațional. Permisul Internațional de Conducere (PIC) nu înlocuiește permisul național. Valabilitatea PIC este limitată la doar trei ani și poate fi eliberat exclusiv persoanelor care dețin deja un permis de conducere valabil. Șoferii români care călătoresc în țări din afara Uniunii Europene au nevoie de un Permis Internațional de Conducere. Acesta este un document care oferă traducerea permisului de conducere național în șapte limbi diferite. Permisul Internațional de Conducere (PIC) poate fi eliberat și de Direcția Generală pentru Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Eliberarea PIC se face pe baza unei cereri, însoțite de o copie a actului de identitate și de dovada achitării taxei aferente. Taxa pentru eliberarea unui permis de conducere național este de 89 de lei. Un Permis Internațional de Conducere (PIC) costă doar 46 de lei.

Noul permis de conducere va fi recunoscut la nivel internațional. Documentul pentru conducătorii auto reprezintă o traducere în limba engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă a informațiilor conținute în permisul de conducere național. Cert este că șoferii români care vor să conducă în țări care nu recunosc automat permisul de conducere românesc trebuie să dețină un permis internațional.
Un alt proiect de lege aflat în dezbatere îi vizează pe șoferii români care au permis de conducere categoria B, dar dețin și tractoare agricole. Conform noilor reglementări, persoanele care dețin permise din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr vor putea conduce tractoare agricole și forestiere pe drumurile publice. Această lege propusă ar permite fermierilor să își continue activitatea fără a fi nevoiți să obțină permisul strict pentru categoria „Tr” dacă deja au un alt permis valid.