Regula de la semafor pe care puțini o cunosc! Legea este clară pentru șoferi și pietoni

de: BZI.ro
09:45, 12 iun. 2024

Iată regula de la semafor pe care puțini o cunosc! Când semaforul este roșu, dar strada este goală, mulți pietoni tind să încalce regulile și să traverseze. Legislația rutieră definește aria de influență a unui semafor, care stabilește cu exactitate unde este obligatorie oprirea și pentru pietoni, dar și pentru șoferi. Legea este clară pentru șoferi și pietoni.

Regula de la semafor pe care puțini o cunosc!

Oricine se deplasează pe stradă în dreapta sau în stânga zebrei la o distanță de 5 metri în timp ce semaforul este roșu încalcă regulile. Zona de influență pentru pietoni are o lungime de 5 metri și este măsurată de la marcajul trecerii de pietoni.

Altfel de reguli se aplică în Germania, de exemplu. Regula celor 5 metri intră în conflict cu alte reguli din Codul Rutier din Germania.

„Pietonii trebuie să traverseze rapid carosabilul pe cea mai scurtă cale perpendiculară pe direcția de mers, ținând cont de traficul autovehiculelor. Dacă densitatea traficului, viteza vehiculelor, vizibilitatea sau fluxul traficului o cer, carosabilul poate fi traversat doar la intersecții sau la intrări, la semafoare în interiorul marcajelor, la treceri pentru pietoni cu ajutor sau pe treceri de pietoni (indicatorul rutier 293). Când se traversează carosabilul la intersecții sau la intrări, se utilizează întotdeauna trecerile de pietoni sau marcajele existente la semafoare.”

Pietonii nu trebuie să obstrucționeze traficul auto și, sub anumite circumstanțe, pot fi nevoiți să parcurgă distanțe mai mari pentru a traversa strada în siguranță. Nu există o distanță universal valabilă pentru aceasta, deoarece depinde întotdeauna de situația din trafic.

Amenzi mari pentru pietoni

Înainte de a traversa, pietonul e obligat să se asigure că șoferii au observat intenția sa și să aștepte până când toate vehiculele se opresc pentru a-i permite trecerea. Pietonii care lovesc mașinile sau alte vehicule cu piciorul, palma sau cu orice alt obiect, pot fi acuzați de distrugere. Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar.

„Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.”, se stabilește prin Art. 72 (4) din legea circulației.

Chiar dacă un șofer încalcă legea rutieră și nu acordă prioritate celui care traversează regulamentar, pietonii nu au voie să lovească mașina. Mulți șoferi se întreabă dacă au obligația de a reduce viteza la trecerea de pietoni deși nu traversează nimeni. Legislația din România impune limitarea vitezei în apropierea unei treceri de pietoni.

„Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, […] la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare”, stabilește Art. 123 (h) din legea 195/2002.

Astfel, viteza maximă de deplasare nu trebuie să depășească aceste limite atunci când sunt persoane în apropierea trecerii de pietoni. Dacă vizibilitatea este suficientă și în apropierea trecerii de pietoni nu e nimeni, atunci conducătorul auto își poate continua deplasarea cu viteza maxim legală permisă pe acel tronson de drum.