Regina Belu și cei 36 de servitori! Managerul de neatins al Spitalului de Copii îi are la degetul mic pe consilierii județeni. Cum îi plătește pe toți de o protejează? – FOTO
Cei 36 de consilieri județeni ai Iașului, indiferent de partidul din care fac parte, fie PNL, PSD, USR sau PMP, dorm în papuci. Habar nu au că, de luni de zile, secția de radiologie de la Spitalul de Copii nu funcționează, părinții fiind obligați să-și care copiii în brațe de la o unitate la alta, să stea la cozi infernale și să plătească din propriul buzunar pentru un serviciu ce ar trebui să fie gratuit. Managerul de neatins al Spitalului de Copii îi are la degetul mic
Consilierii locali s-au înghesuit pentru a tăia panglica la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, însă când au fost întrebați despre problemele de la unitatea sanitară care este în subordinea Consiliului Județean au ridicat din umeri, spunând că nu știau că, de aproximativ un an de zile, secția de radiologie a spitalului nu funcționează. Cu toate acestea, mizeria a început să pută, iar managerul Alina Belu nu mai poate ascunde sub preș infecțiile, bacteriile și virusurile care stăpânesc spitalul și reprezintă un pericol pentru micuții pacienți.
Managerul de neatins al Spitalului de Copii are spatele asigurat de consilierii județeni
Consilierii județeni se încurcă în declarații, deși toți au fost prezenți atunci când la ședințe s-au discutat proiecte de hotărâre, s-au votat și aprobat fondurile pentru Spitalul „Sf. Maria”, au ridicat mâna fără să aibă habar de ceva. O parte dintre ei au dat vina unii pe alții, iar cei mai mulți au afirmat că nu știu despre ce este vorba.
Consilierii județeni nu au nevoie de serviciile de radiologie de la Spitalul de Copii. Deși sunt părinții, nu-i interesează absolut deloc de suferința micuților pacienți și a părinților acestora care nu-și permit să meargă în clinici private pentru a beneficia de radiografii, RMN, CT.
Nesimțirea crasă a consilierilor județeni întrece orice limită. Vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Dangă, a dat vina pe Ministerul Sănătății.
„Din păcate, proiectul care a fost propus printre proiectele europene nu presupunea și dotările spitalului, respectiv dotarea radiologiei și dotarea blocurilor operatorii. Noi am apelat la sprijinul Guvernului, să ne dea, prin intermediul Ministerului Sănătății, bani pentru a face aceste dotări. Spitalul a demarat achizițiile chiar și în lipsa banilor, cu clauză suspensivă, sperând ca promisiunile făcute de la Guvern să fie onorate. Din păcate, banii au venit, dar nu suficienți, a trebuit să identificăm la Consiliul Județean alte surse.
În momentul de față, toate dotările pentru radiologie și pentru blocurile operatorii sunt în curs de furnizare. În această perioadă, pentru că nu puteam închide spitalul, am stabilit cu Spitalul de Neurochirurgie din Iași să preia partea de radiologie în situațiile de urgențe, pe perioada în care încă nu este pusă la punct radiologia de la Spitalul de Copii.
Eu sper ca până la finalul acestui an, când se va finaliza și amenajarea, și dotarea radiologiei, care nu au fost prinse în proiectul european anterior și a necesitat dotări și bani mulți, această inconveniență să dispară, astfel încât să putem spune că avem un spital complet funcțional și pe radiologie, și pe laborator, și pe blocuri operatorii”, a declarat Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.
Maria Cabalău, consilier județean PNL, a încercat să țină partea managerului Alina Belu, motivând că fondurile pentru modernizarea spitalului nu au inclus și dotarea cu aparatură medicală.
„Din păcate, proiectul de modernizare a Spitalului Clinic de Copii «Sfânta Maria» Iași nu a inclus și amenajarea radiologiei, conform standardelor CNCAN, dotările radiologiei și dotările de bloc operator. Fiind vorba de sume importante, am primit promisiuni de la Ministerul Sănătății și pe baza acestor promisiuni s-au demarat achizițiile cu clauză suspensivă.
Din cele peste 20 mil. lei necesare de la minister s-au primit doar 4,95 milioane, context în care a trebuit să reașezăm prioritățile la CJ pentru a aloca restul de bani, iar echipamentele au început deja să ajungă la Spitalul de Copii. De asemenea, până la finalul acestui an ar trebui să se finalizeze amenajarea radiologiei, conform normelor CNCAN, precum și suplimentul de putere energetică necesar. Până atunci avem sprijinul Spitalului Clinic de Neurochirurgie pentru serviciile de radiologie necesare”, adaugă Maria Cabalău, PNL.
Pe de altă parte, consilierul județean din partea Partidului Mișcarea Populară afirmă că nu este normal ca părinții să plătească servicii medicale pentru copii și a sesizat, de mai multe ori, acest aspect managerului spitalului.
„Nu este în regulă că de atât de mult timp trenează această problemă cu radiologia, de cel puțin șase luni este un contract de colaborare cu Spitalul de Neurochirurgie. Când s-a ridicat problema am înțeles că aparatul respectiv s-a stricat și că ulterior, după ce se vor termina lucrările de modernizare se va cumpăra un aparat nou. Este o situație mult prea complicată pentru mine.
Am făcut și eu câteva sesizări la doamna manager, pentru că acest lucru nu este normal. Doamna manager și-a dat tot interesul. Din punct de vedere economic, nu știu circuitul banilor. La momentul respectiv a zis că face tot posibilul să găsească fonduri pentru achiziționarea unui nou aparat”, susține Radu Ursanu, PMP.
Consilieri județeni care habar nu au cu ce probleme se confruntă micuții pacienți
Antonica Alexa, consilier județean PNL, are nevoie de timp ca să vadă despre ce este vorba la spitalul respectiv, deși în presă se scrie de luni de zile despre mizeria, bătaia de joc și dezastrul de la Spitalul de Copii.
„Nu știam că nu funcționează radiologia la Spitalul «Sf. Maria» din Iași, mă voi informa. Nu mi se pare normal, mai ales când vine vorba despre copii. Dar am nevoie de un răgaz ca să mă pot informa”, transmite Antonica Alexa, PNL.
Nici consilierul Magdalena Lupu, de la PNL, nu are habar de problemele cu care se confruntă pacienții la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean.
„Știu că niște lucruri aveau nevoie de rezolvare prin finanțările Consiliului Județean, că s-au aprobat bănuții pentru acest lucru și urma ca să se facă o achiziție printr-o licitație, nu îmi este la îndemână tema, dar presupun că acesta este motivul. Mai știu că Consiliul Județean susține și a susținut mereu aceste investiții, la Spitalul de Copii sunt Hotărâri de Consiliu și toată echipa a susținut aceste finanțări pentru spital. Investiția este foarte mare acolo, având în vedere că s-a tăiat panglica, merită toate aprecierile conducerea Consiliului Județean și conducerea spitalului. Pentru că se preocupă de toate instituțiile sanitare din județ.
Mă voi informa, mai multe relații vă poate da președintele CJ legat de acest lucru și vicepreședintele CJ. În ceea ce mă privește, știu că am aprobat toate proiectele și pentru radiologia de la Spitalul de Copii”, subliniază Magdalena Lupu.
Patronul FEG, consilier PSD cu state vechi în CJ, spune că problema trebuie rezolvată de Consiliul de Administrație împreună cu Consiliul Județean.
„Eu cred că această situație trebuie adusă la cunoștința Consiliului de Administrație și analizată împreună cu Consiliul Județean. Să se ia măsurile corespunzătoare, normal este să se informeze de către Consiliul de Administrație forumul, există persoane care pot analiza situația de acolo”, declară Cristian Stanciu.
Un alt reprezentant PNL în Consiliul Județean este și Ovidiu Pricope care îi informează pe părinți că trebuie să plătească din propriul buzunar, cel puțin până la sfârșitul anului, servicii de radiologie în clinici private din oraș. Acesta crede că fondurile vor fi alocate la rectificarea bugetară
„Nu s-au alocat suficienți bani de la Ministerul Sănătății pentru acest program, deși s-au solicitat. Urmează să se aloce în continuare bani până la finalul anului, era inclusă amenajarea radiologiei, conform standardelor. Promisiunea este că până la sfârșitul anului va aloca și restul de bani la rectificare bugetară. Din câte știu, dar din discuția cu domnul președinte și cu vicepreședintele care are în subordine spitalele am primit informația că nu s-au alocat suficienți bani și noi suntem nemulțumiți”, spune Ovidiu Pricope.
Bogdan Mihail, consilier județean USR, crede că vina aparține managerului care ar trebui să ia măsuri urgente pentru a rezolva problema.
„Desigur, este o situație inacceptabilă și trebuie trași la răspundere cei de la management. Spitalul ar trebui să ia urgent măsuri pentru prevenirea și răspândirea infecțiilor din spital, de altfel, USR a fost tot timpul pentru creșterea calității actului medical, atât în județ, cât și la nivelul național. Ne-a întristat recenta scădere a fondurilor pentru spitalele din România. Abordarea trebuie privită la un nivel mai înalt decât doar Consiliul Județean, nu este scuzabil pentru Spitalul «Sf. Maria» și o să depunem ceva interpelări, pentru a vedea cine este responsabil pentru această stare de fapt”, declară Bogdan Mihail, USR.
Deși ieșenii plătesc salariul a 36 de consilieri județeni, mulți dintre aceștia nu s-au deranjat să răspundă la telefon. Lucru ce arată faptul că managerul de neatins al Spitalului de Copii, Alina Belu, are spatele asigurat.