Regim pentru fiere: Care sunt alimentele recomandate în colecistită

de: BZI.ro
11:24, 16 dec. 2021

Colecistita reprezintă inflamația acută sau cronica a vezicii biliare, denumită popular fiere. Persoanele care suferă de această afecțiune sunt interesați dacă există un regim pentru fiere, adică pentru colecistită.

Vezica biliară sau fierea este organul cu rol de colectare a lichidului biliar și eliminare ulterioară a acestuia la nivelul intestinului subțire.

Colecistita, care poate fi acută sau cronică, reprezintă inflamația acută sau cronică a vezicii biliare, organ cu rol de colectare a lichidului biliar și eliminare ulterioară a acestuia la nivelul intestinului subțire.

Cauzele apariției inflamației colecistului

Inflamația vezicii biliare poate fi cauzată de prezența calculilor biliari, care determină acumularea bilei în colecist prin obstruarea canalului biliar, colmatarea prin sludge biliar, exudat inflamator și detritușuri celulare, torsiunea colecistului sau cudarea sau fibroza canalului cistic.

De asemenea inflamația colecistului poate fi cauzată și de prezența anomaliilor vasculare, procese tumorale compresive care impiedică drenarea lichidului biliar, infecții virale hepatice sau infecții parazitare.

Responsabili de formarea calculilor biliari sunt reprezentați de către dietele bogate în grăsimi, consumul cronic de alcool, fluctuațiile hormonale specifice sarcinii, diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea și pierderile bruște în greutate.

Principalele simptome ale colecistitei

În cazul inflamației acute ale colecistului principalele simptome sunt durere severă la nivelul etajului abdominal superior, hiperestezie abdominală, senzația de greață și vărsături, sindrom febril însoțit de frisoane, cefalee sau inapetență.

În cazul inflamației cronice ale colecistului, simptomele sunt durerile abdominale difuze, distensiile abdominale gazoase, scăderea poftei de mâncare, senzația de gust amar sau alergii cutanate.

Regim pentru fiere: Ce alimente ai voie să consumi

Persoanele care au probleme cu vezica biliară, regimul alimentar este foarte important. Cei care au probleme cu fierea trebuie să evite alimente grele, care solicită prea mult bila, precum prăjelile, ceapa, semințele, nucile, carnea cu foarte multă grăsime sau alimentele procesate.

Astfel, regimul pentru fiere se bazează foarte mult pe fructe și legume. Totuși, varza, vinetele sau roșiile nu sunt recomandate pentru că îți pot provoca probleme. În schimb, recomandate sunt morcovi, conopidă, cartofi, spanac sau salată verde. În plus, supele cât mai slabe, carnea fără grăsime și lactatele sunt de mare ajutor pentru a preveni apariția simptomelor neplăcute, mai ales dacă fierea ta este inflamată sau dacă ai fost diagnosticată cu pietre la fiere.

Citricele sunt recomandate celor care au probleme cu fierea și asta pentru că au un conținut mare de vitamina C și au capacitatea de a înlătura senzația de greață. Lista fructelor poate fi completată și de mere, pere sau prune.

Pentru a evita apariția crizelor este foarte important să nu mănânci prea mult la o singură masă și să nu te grăbești atunci când ingerezi alimentele. Pe lângă alimentație, poți îmbunătăți funcționarea bilei lenșe prin consumarea unor plante medicinale ca rostopasca, sunătoarea sau gălbenelele.

Ceaiurile obținute din aceste plante sunt foarte eficiente pentru a preveni apariția simptomelor neplăcute, dar și pentru a trata durerile dacă acestea deja s-au instalat la nivelul organismului.

În ceea ce privește băuturile, apa minerală plată, ceaiul de mentă, mușețel, sunătoare, tei, supe de zarzavat sau compoturi slab îndulcite sunt recomandate în cazul persoanelor care au probleme cu fierea.

Se poate apela și la condimentate, precum pătrunjel, mărar, leuștean, tarhon, dafin, cimbru, boia, piper și ardei iute.