Pe 6 mai, regele Charles al III-lea va deveni cel de-al 40-lea monarh al Regatului Unit care va fi încoronat la Westminster Abbey din Londra, în timp ce soția sa Camilla va fi unsă drept regina consoartă.
Milioane de oameni din Marea Britanie și din întreaga lume vor urmări evenimentul de încoronare și vor participa la serbări.
Ce este o încoronare?
O încoronare este inaugurarea oficială a unui monarh cu puterile sale regale. În cadrul evenimentului, regele Charles al III-lea, care are 74 de ani, va fi încoronat în fața a 2.000 de invitați.
Încoronarea monarhilor britanici a rămas relativ neschimbată timp de aproape 1.000 de ani.
William I a fost încoronat rege al Angliei în aceeași locație din Westminster Abbey în 1066.
Ultima încoronare a Marii Britanii a avut loc în 1953, când regina Elisabeta a II-a a fost încoronată la vârsta de 27 de ani.
La ce oră și unde va avea loc încoronarea?
Pe 6 mai vor avea loc două procesiuni – Procesiunea Regelui și Procesiunea mai mare a Încoronării, precum și ceremonia de încoronare.
Procesiunea Regelui va porni de la Palatul Buckingham la ora 10:20 (9:20 GMT). Familia regală va călători de-a lungul The Mall, prin Admiralty Arch, de-a lungul laturii de sud a insulei King Charles din Trafalgar Square, înainte de a merge pe Whitehall prin partea de est și de sud a Parliament Square până la Westminster Abbey. În total, este o distanță de aproximativ 2,3 km (1,4 mile).
Regele Charles al III-lea și regina consoartă vor călători cu Diamond Jubilee State Coach, care va fi tras de șase cai Windsor Gray.
Ceremonia de încoronare va începe la ora 11:00 (10:00 GMT) la Westminster Abbey.
Westminster Abbey a fost fondată inițial ca o mănăstire benedictină în urmă cu mai bine de o mie de ani. Biserica regală a fost reconstruită în 1065 de Edward Mărturisitorul și apoi din nou între 1220 și 1272.
Abația are astăzi o suprafață de 2.973 de metri pătrați și două turnuri cu o înălțime de 69 de metri.
Ce se întâmplă în timpul procesului de încoronare?
Slujba de încoronare va fi condusă de arhiepiscopul de Canterbury la Westminster Abbey.
Ritualurile, inclusiv recunoașterea, jurământul de încoronare, ungerea, învestitura și întronarea, vor forma etapele slujbei de încoronare.
Primele procesiuni la Westminster Abbey vor fi reprezentanți și lideri din diferite credințe și țări din Commonwealth.
În timpul recunoașterii, Regele Charles va sta lângă Scaunul Încoronării și va fi prezentat de către arhiepiscop oamenilor din cadrul Abației. Ei vor afirma apoi: „Dumnezeu să-l salveze pe Rege!”.
În timpul jurământului, regele se va angaja să respecte legea și Biserica.
Ungerea implică îndepărtarea hainei ceremoniale a regelui și așezarea pe Scaunul de încoronare. Arhiepiscopul îl va unge pe rege cu ulei sfânt, al cărui simbolism este conferirea harului lui Dumnezeu monarhului.
Regele se va întoarce la Scaunul Încoronării și i se vor prezenta artefacte regale, cum ar fi globul regal și sceptrul. Arhiepiscopul va pune apoi Coroana Sf. Eduard pe capul regelui.
În timpul întronării, regele va părăsi Scaunul de încoronare și va trece pe tron. Camila va fi apoi unsă. După slujbă, la ora locală 13:00 (12:00 GMT), regele și regina consoartă se vor întoarce la Palatul Buckingham în ceea ce se numește Procesiunea Încoronării. Pe drumul de întoarcere, ei vor merge cu autocarul Gold State, tras de opt cai Windsor Grey. Gold State Coach a fost folosit pentru fiecare încoronare din anii 1800.
Regele va întâmpina apoi mulțimile în The Mall de la balconul Palatului Buckingham.
Cine se află în linia la tron?
Charles a urcat pe tron după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, în 2022. Ea a fost regină timp de 70 de ani – cel mai longeviv monarh al Marii Britanii.
Succesiunea la tronul britanic determină cine va deveni următorul rege sau regină. Se decide pe baza descendenței, religiei și primogeniturii.
Descendenții protestanți ai Prințesei Sofia, nepoata lui Iacob I, sunt eligibili la tron. Viitorul monarh trebuie să fie, de asemenea, „în comuniune” cu Biserica Angliei.
Anterior, moștenitorii bărbați mai tineri au ajuns la tron, înlocuind fiicele mai mari. Cu toate acestea, în 2013, a fost votată o lege care a permis moștenitorilor femeilor drepturi egale în linia succesorală.
După regele Charles al III-lea, linia de succesiune pentru coroana britanică este:
Prințul William, ducele de Cambridge (40)
Prințul George (9)
Prințesa Charlotte (8)
Prințul Louis (5)
Cât va costa încoronarea?
Se estimează că încoronarea va costa între 50 și 100 de milioane de lire sterline (63-126 de milioane de dolari), potrivit unor surse neoficiale. Vine într-un moment în care Regatul Unit se confruntă cu o inflație constant ridicată. Într-un sondaj recent YouGov, 51% dintre britanici au spus că încoronarea nu ar trebui să fie finanțată public.
Încoronările sunt ocazii de stat, ca atare sunt plătite de guvern. Potrivit unui purtător de cuvânt al Palatului Buckingham, „sursele de finanțare vor include grantul suveran și guvernul Regatului Unit”.
Grantul suveran este finanțat de contribuabil și este folosit pentru a plăti îndatoririle oficiale îndeplinite de monarh. Pentru perioada 2021-2022, grantul a fost de 86,3 milioane de lire sterline (108,8 milioane USD).
Bunicul regelui Charles al III-lea, încoronarea regelui George al VI-lea a costat 454.000 de lire sterline (573.000 de dolari) în 1937 – 24,8 milioane de lire sterline (31 de milioane de dolari) în banii de astăzi. În timp ce mama sa, încoronarea reginei Elisabeta a II-a în 1953 a costat 912.000 de lire sterline (1,2 milioane de dolari) – aproximativ 20,6 milioane de lire sterline (26 de milioane de dolari) în banii de astăzi.
asta nu rezista mai mult de 10 ani…
si de ce e asa important un astfel de eveniment?? ce tot atata forfota degeaba???
ca sa se mire prostii ca tine!