Refugiații ucraineni sunt tratați gratuit în spitalele ieșene

de: Redacția BZI
08:30, 02 mart. 2022

Medicii ieșeni au tratat zilele acestea primii refugiați ucraineni cu probleme de sănătate. La secția UPU a Spitalului „Sf. Maria” Iași s-au prezentat mai mulți copii cu hipotermie, care nu au necesitat internare. În schimb, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a fost internat un refugiat în vârstă de 70 de ani, care prezenta afecțiuni post-Covid, agravate de frig și de drumul lung pe care l-a străbătut până în România.

Pentru cei aproximativ 7000 de ucraineni care au rămas în România există un acord, în baza căruia, pe durata șederii lor în țară, care nu poate să depășească 90 de zile, beneficiază de asistență medicală de urgență și consultații gratuite, iar în cazul în care necesită internare, aceasta se va face tot în mod gratuit. În plus, în spitalele ieșene există și mulți medici rezidenți care vorbesc limba rusă sau ucraineană, fapt ce face mai ușoară comunicarea dintre medicii ieșeni și pacienții ucraineni.

În prezent, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași nu este internat niciun copil ucrainean

Refugiații ucraineni sunt tratați la Iași: Mai mulți copii s-au prezentat la secția UPU a Spitalului „Sf. Maria” Iași

La Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași, până la ora actuală, a fost internat un singur refugiat ucrainean

Frigul din ultimele zile, drumul lung străbătut până în vamă, dar și stresul resimțit au făcut ca mai mulți refugiați ucraineni să ajungă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor ieșene. În prezent, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași nu este internat niciun refugiat ucrainean, dar în ultimele zile mai mulți copii cu hipotermie s-au prezentat la unitatea spitalicească, unde au beneficiat de toate serviciile medicale necesare.

„Astăzi (nr. – ieri, 1 martie 2022), la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași, nu s-a prezentat niciun pacient ucrainean, în timp ce pe 28 februarie 2022, am avut 2 copii, unul de 2 ani și unul de 7 ani, ambii prezentând simptome de hipertermie, după numeroasele ore petrecute în vamă. Niciunul nu a necesitat internare. În cele șase zile de când Ucraina se află în război cu Rusia, mai mulți refugiați ucraineni s-au adresat Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași, au fost consultați, au fost investigați și au primit recomandări de tratament, în cazul niciunuia nefiind nevoie de internare”, a declarat un medic din cadrul secției UPU a Spitalului „Sf. Maria” Iași.

Frigul din ultimele zile, drumul lung străbătut până în vamă, dar și stresul resimțit au făcut ca mai mulți refugiați ucraineni să ajungă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor ieșene

Un bătrân refugiat din Ucraina a fost internat la Spitalul „Sf. Spiridon”

Starea refugiatului ucrainean a început să se agraveze la scurt timp după ce a fost cazat gratuit la unul din hotelurile din Iași

La Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, până la ora actuală, a fost internat un singur refugiat ucrainean. Pacientul, în vârstă de 70 de ani, suferă de o afecțiune post-Covid, care s-a agravat din cauza drumului lung străbătut, dar și din cauza frigului pe care a fost nevoit să-l suporte. Starea pacientului a început să se agraveze la scurt timp după ce a fost cazat gratuit la unul din hotelurile din Iași.

„În gardă, ambulanța a primit o solicitare de la o persoană de cetățenie ucraineană, refugiată, aflată la un hotel din Iași. A fost adusă de urgență, cu dispnee. A fost diagnosticată cu status post-Covid, pacientul având o bronșită obstructivă cronică diagnosticată anterior. Starea sa a impus internarea, astfel încât, după tratamentul în urgență, a fost internat în clinica de garda, unde este tratat la fel ca orice pacient din spitalul nostru” a declarat Diana Cimpoieșu, coordonator UPU Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Mai mulți refugiați ucraineni sunt tratați în prezent în spitalele ieșene, însă, din fericire, medicii ieșeni au avut de-a face mai mult cu cazuri ușoare, pentru care nu a fost necesară internarea.