Referendum în București. Se strâng semnături pentru demiterea primarului Clotilde Armand

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:36, 14 dec. 2020

Cunoscutul scandal al gunoaielor din Sectorul 1, București este departe de a se finaliza. În momentul de față se strâng semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului în funcție, Clotilde Armand.

Activistul de mediu Tudor Ionescus-a deplasat alături de câțiva tineri, în Sectorul 1, și a lipit autocolante pe care scria ”voturi” pe sacii de gunoi menajer.

”Am zis să încercăm toate soluțiile posibile (…). Continuăm și astăzi un proces de strângere a unor gunoaie, le ducem noi la groapa de gunoi. (…) Dacă scrie voturi pe acei saci de gunoaie, poate că așa doamna Clotilde Armand va fi mai predispusă și mai disponibilă să-i ridice. Situația este inacceptabilă pentru că vă aduc aminte, conform unei hotărâri de Consiliu General din 2010, la Art. 9, fiecare persoană fizică și juridică are dreptul la un oraș curat și sănătos”, a spus el.

Războiul pe gunoi în Sectorul 1 atinge noi culmi

În Sectorul 1 al Capitalei s-au format de-a dreptul mini gropi de gunoi, fiind de asemenea și focare de infecție. Gunoiul nu este strâns din cauza certurilor dintre primărie și firma care colectează. Tudor Ionescu susține că se vor strând zeci de mii de semnături și edilul va fi demis.

”Acest drept ne e încălcat prin aceste mini gropi de guroi, care reprezintă, de fapt, și focare de infecție. Și pentru că această situație trenează de atâta timp, (…) am luat decizia să demarăm un proces de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum în Sectorul 1, privind demiterea primarului Sectorului 1.

”Noi nu avem nicio vină în conflictele dumneaei cu alte companii sau cu cine dorește. Noi suntem cei afectați și de aceea noi trebuie să acționăm!”, a spus Tudor Ionescu, luni dimineață, la Antena 3.

”Conform legii, avem nevoie de 25% din numărul alegătorilor, între 55 și 60 de mii de semnături. Vom merge și pe stradă și online. Suntem tineri, suntem cetățeni revoltați de această situație și de aceea am luat hotărârea să acționăm pe toate căile posibile, legale bineînțeles”, a mai spus Tudor Ionescu.

Petiție împotriva primarului Clotilde Armand

Locuitorii Sectorului 1 a ajuns la capătul puterilor. Aceștia nu mai pot îndura mizeria, mirosul și situația neplăcută la care sunt supuși zilnic. Din cauza unui scandal izbucnit între Primăria Sectorului 1 și firma care se ocupa de colectarea deșeurilor, această zonă a Capitală a fost „îngropată” pur și simplu în deșeuri. Imaginile surprinse în acest sector nu au nimic în comun cu modul în care ar trebui să arată un oraș european, civilizat.

Singura soluție pe care locuitorii din această zonă a Capitalei au găsit-o este demiterea actualului primar Clotilde Armand, instalată în funcție de doar două luni, și organizarea unui referendum.

Mai jos este redat conținutul petiției

„Pentru motivele pe care le vom prezenta în cele ce urmează, cetăţenii Sectorului 1 din Bucureşti doresc demiterea primarului CLOTILDE MARIE BRIGITTE ARMAND prin REFERENDUM.

În acest sens, se vor strânge semnăturile necesare îndeplinirii procedurii prevăzută de Articolul 162 – Încetarea mandatului primarului în urma referendumului, din OUG 57/2019 cu modificările şi completările ulterioare, privind Codul Administrativ:

(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.

(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

(3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.

(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului”, se arată în petiție.