Recunoașterea internațională a Holodomorului: Parlamentul European numește foametea din Ucraina din 1930 genocid

de: Carmen Ciobanu
11:06, 16 dec. 2022

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recunoaște Holodomorul din Ucraina ca fiind genocid. Mai precis, este condamnată foametea provocată de om a ucrainenilor, ordonată de autoritățile sovietice în anii 1932-1933. Așadar, în urma eforturilor ucrainenilor, membrii Parlamentului European „condamnă cu fermitate aceste acte, care au dus la moartea a milioane de ucraineni, și fac apel la toate țările și organizațiile care nu au făcut încă acest lucru să urmeze exemplul și să recunoască acest genocid”, se arată în rezoluție.

Documentul a fost aprobat cu 507 voturi pentru, în timp ce 12 membri deputați au votat împotrivă și 17 s-au abținut.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a mulțumit parlamentarilor UE pentru recunoaștere.

„Sper pentru recunoașterea în continuare a Holodomorului ca genocid de către toate țările civilizate ale lumii”, a scris el pe Twitter.

Zelensky a mulțumit parlamentarilor UE pentru recunoaștere

Holodomorul din Ucraina a fost clasificat drept genocid

Prin această încadrare în sfera actelor de genocid, Parlamentul European a cerut de fapt Rusiei, ca principal succesor al Uniunii Sovietice, să își ceară scuze pentru Holodomor și alte crime comise de regimul totalitar sovietic. Membrii Parlamentului au precizat că această glorificare a regimului sovietic și renașterea cultului dictatorului Iosif Stalin „au făcut ca Rusia să fie astăzi un stat sponsor al terorismului”.

În același timp, rezoluția adoptată acuză actuala conducere rusă pentru „încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, căutând să lichideze Ucraina ca stat național și distrugând identitatea și cultura poporului său”.

De-a lungul timpului, Ucraina a luptat pentru ca Holodomorul să fie recunoscut ca un act de genocid la nivel internațional.

Precizăm că Parlamentul german, Bundestag, a adoptat luna trecută o rezoluție prin care a declarat foametea genocid. Peste 20 de alte țări din întreaga lume au recunoscut deja Holodomorul ca genocid, inclusiv Cehia, România, Irlanda, Moldova și Germania.

Kievul a cerut comunității internaționale să declare oficial „genocidul” de foamete, în timp ce Ucraina se confruntă cu agresiunea modernă a Moscovei. Legiuitorii UE au îndemnat, de asemenea, „toate țările și organizațiile internaționale care nu au recunoscut încă Holodomorul ca genocid să facă acest lucru”.

„Holodomorul” din 1932-1933, ucraineană pentru „moarte de foame”, este privit de Kiev ca un act deliberat de genocid al regimului lui Iosif Stalin cu intenția de a distruge țărănimea. Votul din Parlamentul European este probabil să atragă furia Rusiei, unde oficialii au căutat din ce în ce mai mult să răscumpere imaginea lui Stalin sub președintele Vladimir Putin.

Campania de „colectivizare” forțată a lui Stalin a confiscat cereale și alte produse alimentare și a lăsat milioane de oameni să moară de foame. Moscova, însă, respinge relatarea Kievului, plasând evenimentele în contextul mai larg al foametelor care au devastat regiuni din Asia Centrală și Rusia.

De-a lungul timpului, Ucraina a luptat pentru ca Holodomorul să fie recunoscut ca un act de genocid la nivel internațional

Foamea, folosită ca armă în câștigarea războaielor

Prin înfometarea a milioane de oameni, Stalin urmărea două obiective. În primul rând, eradicarea identității ucrainene, a cărei coloană vertebrală în „grânarul Europei” era reprezentată de țărani. Iar în al doilea rând, urmărea obținerea de valută străină necesară pentru industrializare prin exportul de cereale confiscate.

Așadar, în timp ce ucrainenii mureau de foame în mediul rural, în orașe se construiau fabrici, unde muncitorii pentru noile situri industriale au fost aduși din toate colțurile imperiului sovietic. Se voia ca ei să devină viitorii proletari, „noul popor sovietic” fără identitate națională.

Juristul Rafael Lemkin descria în urmă cu mai bine de 70 de ani această crimă drept genocid, el însuși fiind un supraviețuitor al Holocaustului. Lemkin a inițiat totodată o reevaluare juridică a uciderii în masă a evreilor din Europa și a formulat termenul de „genocid” pentru dreptul penal internațional ca fiind o crimă în masă împotriva unei naționalități, a unui grup etnic sau rasial. În cazul Holodomorului, Lemkin s-a referit la el ca la un genocid în primul rând pentru că uciderea țăranilor ucraineni a fost punctul culminant al exterminării ucrainenilor în imperiul sovietic, nu începutul acestuia. Un episod precedat de împușcarea în număr mare a elitei educate ucrainene: scriitori, oameni de știință și profesori.

Unii analiști politici spun că această clasificare a Holodomorului drept genocid este mai ales un semnal important pentru Vladimir Putin, de vreme ce va veni și ziua când istoricii, oamenii politici și poate chiar judecătorii vor evalua războiul din Ucrainei. Totodată, recunoașterea aceasta a Holodomorului este, în același timp, răspunsul necesar pentru cei din Germania care, având în vedere inflația record și prețurile explozive la gaze, solicită tot mai tare negocieri de pace între Kiev și Moscova.

Cu toate acestea, este un moment istoric faptul că Parlamentul European a recunoscut Holodomorul din Ucraina drept genocid.