Rectorul USV Iași, universitarul Gerard Jităreanu, prezent la cea mai importantă întâlnire educațională a momentului din România! Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, invitat special – FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 27 iun. 2022

Universitarul Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții din Iași a condus delegația instituției la cea mai importantă întâlnire educațională a momentului din România! Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu a fost invitat special. Este vorba de reuniunea Consorțiului (USAM – USV) universităților de profil din România (derulată între 24 și 25 iunie 2022), gazdă fiind Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. În cadrul acesteia, s-au luat decizii importante pentru viitorul învățământului de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, respectiv de Științele Vieții din România

Prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții (USV Iași) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a condus delegația instituției la cea mai importantă întâlnire educațională a momentului din România. A fost vorba de întâlnirea Consorțiului (USAM – USV) universităților de profil din România (derulată între 24 și 25 iunie 2022), gazdă fiind Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București. Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, a fost invitat special. În cadrul acesteia, s-au luat decizii importante pentru viitorul învățământului de Științe Agronomice și Medicină Veterinară respectiv de Științele Vieții din România.

„Săptămâna trecută, între 24 și 25 iunie, s-a desfășurat la București lucrările Consorțiului universităților de Științe agricole și de Științele vieții din România. La acestea, au participat conducerile instituțiilor formate din rectori, prorectori, decani, directori de Școli Doctorale și persoane din Consilii de Administrații. Totul a avut loc în prezența ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, a secretarului de stat pe zona învățământului superior, Gigel Paraschiv și a Danielei Burghilă, coordonator al Direcției Generale Învățământ Universitar, esențială structură a Ministerului Educației”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rector USV Iași.

Rectorul USV Iași, universitarul Gerard Jităreanu, prezent la cea mai importantă întâlnire educațională a momentului din România

În acest select context, au fost abordate o serie de teme și de problematici esențiale pentru zona învățământului superior din țară, pe segmentul profilului acestor universități.

„În acest cadru, au fost discutate propuneri legate de elaborarea noii Legi a Educației respectiv pentru învățământul superior. În cadrul acesta, universitățile din Consorțiu USAM – USV au insistat pe creșterea autonomiei acestora în ceea ce privește derularea procesului didactic on-line, sincron, diferențiat pe ciclul de studii. Astfel, am propus ca activitățile de învățare – predare (la curs) pentru licență, ponderea de acest tip de predare în acest mod să fie de până la 50 la sută, la master de 60 la sută iar la doctorat de 65 la sută”, a completat rectorul USV Iași.

Mai departe, acesta a completat că au fost și propuneri ca: aplicațiile practice, de laborator, la licență să fie de până la 20 la sută (on-line, sincron) la licență, la master de până la 35 la sută, la doctorat tot 35 la sută”, a mai punctat rectorul.

Evaluarea calități procesului didactic și de cercetate în vederea alocării de fonduri suplimentare universităților

Pe același plan, discuția din Consorțiu s-a axat și pe evaluarea calității procesului didactic și de cercetate în vederea alocării de fonduri suplimentare universităților.

„Aceste valori vor trebui raportate la totalul orelor din planul de învățământ și pretarea acestora mai bine la unele discipline și mai redus la altele. Așadar, s-au făcut propuneri și în ceea ce privește noile standarde care ar urma a fi implementate din această toamnă sau când va fi elaborată noua Lege a Educației. Vorbim de Evaluarea calității procesului didactic și de cercetare în vederea alocării de fonduri suplimentare universităților care, acum, este de 25 la sută și am propus ca, pe viitor, să fie la fel. O altă categorie de propuneri s-a referit la standardele de susținere a abilitării la coordonare de doctorat precum și standarde pentru ocuparea posturi de profesor și conferențiar”, a explicat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rector USV Iași.

Modalități de colaborare în proiectul Campus-Dual și finanțare pe acest segment prin Programul Național de Redresare și Reziliență

La discuțiile din Consorțiu s-au punctat modalități de colaborare în proiectul Campus-Dual și finanțare pe acest segment prin Programul Național de Redresare și Rezliență (PNRR).

„Acestea vor fi lansate în curând și este vorba de sume importante alocate. Am propus ca măcar două proiecte de acest gen să fie alocate pe fiecare regiune de dezvoltare a țării. În ceea ce ne privește, ca universitate, ne dorim să avem un asemenea proiect implementat. Apoi, ne-am axat pe competiția legată de digitalizarea a universităților din România. Aici, din cele 61 instituții naționale, noi ne plasăm pe poziția 31, fiind a doua ca entitate de profil, după USAMV București. Toate aceste proiecte vor fi finanțate și începem etapa de digitalizare. Ultimul punct de la Consorțiu a fost cel referitor primire – predare a președinției acesteia de la USAMV București la USV Iași. Pentru următorul an, voi ocupa această poziție onorantă, iar Iașul va găzdui următoarea reuniune”, a mai declarat universitarul Jităreanu.

În final, rectorul USV Iași a arătat importanța susținerii învățământului agronomic și de Științele Vieții. „Pentru noi, este foarte important, deoarece avem ocazia să facem propuneri care să susțină învățământul agronomic și de Științele Vieții la nivel de calitate și promovare, mai ales în contextul crizei alimentare și economice.

Tot cu această ocazie am discutat și ideea propusă de USAMV a Banatului «Regele Mihai I al României» din Timișoara de a-și schimba denumirea în Științele Vieții”, a conchis rectorul USV Iași. Așadar, universitarul Gerard Jităreanu a fost prezent la cea mai importantă întâlnire educațională a momentului din România unde ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost invitat special.