Rectorul Universității Tehnice din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a fost ales vicepreședinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România – UPDATE

de: Valentin Hutanu
07:40, 21 sept. 2020

În cadrul reuniunii Plenului Consiliului Naţional al Rectorilor din România (CNR), ce a avut loc la Brașov, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a fost ales unul dintre vicepreședinții CNR.

UPDATE: Reacția, în exclusivitate pentru reporterii Cotidianului Bună Ziua Iași a rectorului, prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași după alegerea ca vicepreședinte CNR.

“Am reluat doua probleme, pe care le-am ridicat si miercuri, in cadrul tele-conferintei Biroului Permanent al CNR cu Vice-prim-ministrul Raluca Turcan si cu Ministrul Educatiei Monica Anisie si care au suscitat interesul reprezentantilor Guvernului si a asociatiilor studentesti. In primul rand, am solicitat in mod expres marirea subventiei pentru cazare si cantine, care trebuie sa compenseze reducerea numarului de studenti cazati in campusuri. Exemplul nostru este relevant. Astfel, prin respectarea restrictiilor impuse de OUG 141 si OM 5487, in campus am putea caza doar 5400 de studenti, fata de aproape 9000 in mod normal, ceea ce ne impiedica si sa cazam studenti ai altor universitati iesene. Cheltuielile curente raman aproape aceleasi, numarul de salariati acelasi, cheltuielile cu utilitatile aceleasi, apar costuri noi datorate situatiei pandemice actuale, ceea ce impune marirea taxelor de cazare cu aproape 100%. In mod clar dorim sa evitam cresterea taxelor de cazare, deci se impune un sprijin financiar acordat implicit studentilor de catre MEC”, a punctat prof. univ. dr. Dan Cascaval, rectorul Universității Tehnice din Iasi.

“In al doilea rand, am pus problema modificarii secventei de etape care presupun avizul DSP. Mi se pare logic ca DSP sa analizeze in vederea avizarii propunerile universitatilor privind programul de desfasurare al activitatilor didactice dupa ce Senatul universitar a aprobat acest program, nu inainte. Si nu doar cu 7 zile inainte de inceperea anului universitar, cand presiunea din partea studentilor, care doresc sa cunoasca acest program, este considerabila, ci mult mai inainte. In plus, noi deja incepem cazarile cu 7 zile inainte de 1 octombrie, deoarece dorim sa evitam aglomeratiile, din motivele cunoscute”, mai a declarat rectorul Cascaval.

Știrea inițială

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Cîmpeanu, a fost ales pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR). De asemenea,

„Pe 18 septembrie 2020, la Braşov – Universitatea „Transilvania”, în cadrul reuniunii Plenului Consiliului Naţional al Rectorilor din România (CNR), în prezenţa unui număr de 69 de rectori – reprezentanţi ai universităţilor româneşti, a fost aleasă, prin vot secret, noua conducere a CNR, cu 68 de voturi «pentru» şi un vot «împotriva»“, se arată într-un comunicat al CNR. Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, va ocupa funcţia de secretar general al CNR.

Rectorul Universității Tehnice din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a fost ales vicepreședinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România

La reuniunea CNR au participat 69 universitati de stat si private din 74 membre ale CNR. Au fost invitati Vivepriministrul Raluca Turcan, Ministrul Monica Anisie, consilieri prezidentiali si ai primului-ministru, secretari de stat din MEC si sanatate, ligi studentesti, Alma Mater.
Printre problemele majore discutate au fost completarea statutului CNR, alegeri pentru conducere CNR in urmatorii patru ani, modificarea Ordinului de Ministru comun 5487/31.08.2020 privind desfasurarea activitatilor didactice (principal), modificarea actelor normative privind finantarea universitatilor, in sensul posibilitatii utilizarii finantarii de baza si pentru cheltuieli de capital sau investitii.

Un nou mandat pentru Sorin Cîmpeanu

Rectorul Sorin Cimpeanu si-a depus candidatura pentru un nou mandat si a mentionat echipa de vicepresedinti cu care doreste sa candideze. Intre acestia si Rectorul Dan Cascaval, singurul reprezentant al universitatilor iesene. Presedintele si echipa propusa au fost alesi cu 68 de voturi pentru din 69 participanti.

In prima zi de lucrari, 18 septembrie, au participat la intalnire doar rectorii si imputernicitii acestora. Au fost stabilite punctele care vor fi puse in discutie pe 19 septembrie in prezenta reprezentantilor din guvern: modificarea numarului limita de cazuri de infectare cu COVID 19 care impune suspendarea activitatilor onsite, completari la regulamentul impus prin OM comun, conditii de cazare in campusurile studentesti si posibilitatea suplimentarii subventiilor pentru camine si cantine, schimburi de bune practici in gestionarea perioadei actuale.

In data de 19 septembrie, reprezentantii MEC si MS au venit deja cu un draft de modificare a OM comun, care include o mare parte dintre cele semnalate de CNR. De asemenea, Vicepremierul Raluca Turcan a anuntat initierea demersurilor necesare pentru accesarea fondurilor europene in ideea sustinerii masurilor anti-COVID din universitati si a achizitionarii de dispozitive care sa faciliteze sistemul de invatare-predare online.

Lista noilor vicepreședinți CNR

Vicepreşedinţi ai CNR sunt Ioan Vasile Abrudan – Universitatea „Transilvania” din Braşov; Leonard Azamfirei – Universitatea de Medicină şi Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş; Valer Daniel Breaz – Universitatea „1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia; Ghiţă Bârsan – Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu din Sibiu; Dan Caşcaval – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi; Cristiana Cristureanu – Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti; Daniel David – Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj; Nicolae Istudor – Academia de Studii Economice din Bucureşti; Viorel Jinga – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti; Diana-Asinefta Moş – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti; Iliuţă-Costel Negricea – Universitatea Româno-Americană din Bucureşti; Marilen Gabriel Pirtea – Universitatea de Vest din Timişoara; Valentin Popa – Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava; Marian Preda – Universitatea din Bucureşti; Sorin Radu – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; Cezar Ionuţ Spînu – Universitatea din Craiova; Radu Văcăreanu – Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti.

„Plenul CNR a validat şi obiectivele pentru a construi, în următoarea perioadă, un mediu universitar pregătit să răspundă atât provocărilor situaţiei epidemiologice, cât şi standardelor de calitate şi cerinţelor pieţei muncii, astfel încât, chiar şi în condiţii speciale, să se poate menţine continuitatea şi creşterea calităţii activităţilor didactice şi de cercetare ştiinţifică, a competitivităţii fiecărei universităţi şi a învăţământului superior ca sistem în noul cadrul european”.