Prima pagină » Eveniment-Social » Rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader: „Nu am solicitat nimic din clădirea liceului și nici fosta «Casă a Directorului». Grădinița și Școala Primară UAIC sunt cu alocație bugetară și nu cu taxă” – GALERIE FOTO

Rectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader: „Nu am solicitat nimic din clădirea liceului și nici fosta «Casă a Directorului». Grădinița și Școala Primară UAIC sunt cu alocație bugetară și nu cu taxă” – GALERIE FOTO

29 mart. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În fața celor colportate în spațiul public și legate de o clădire a Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, din zona Aleea Sadoveanu, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza”, a ținut să demonteze informațiile, total eronate, apărute în acest caz. „Nu am solicitat nimic din clădirea liceului și nici fosta «Casă a Directorului». Grădinița și Școala Primară UAIC sunt cu alocație bugetară și nu cu taxă”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader

Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, lămurește situația legată de o serie de informații, apărute în spațiul public și legate de o clădire a Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, din zona Aleea Sadoveanu! Universitarul a ținut să demonteze informațiile, total eronate, apărute în acest caz.

„Nu am solicitat nimic din clădirea liceului și nici fosta «Casă a Directorului». Grădinița și Școala Primară UAIC sunt cu alocație bugetară și nu cu taxă… Am solicitat o clădire având 3-4 camere, separată de liceu, folosită cândva de către un serviciu secret, clădire nefolosită de multe decenii și aflată într-un stadiu avansat de degradare”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

De menționat că Primăria Municipiului Iași a decis să ofere acest imobil UAIC Iași pentru a susține dezvoltarea învățământului preuniversitar local, respectiv a unui liceu. Nu este vorba de concurență, ci de a folosi un spațiu care nu a mai fost utilizat de ani buni. Mai mult, Universitatea „Cuza” vizează și alte spații pentru dezvoltarea grădiniței, școlii gimnaziale și a noului liceu.

Școala „Junior” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a devenit una din rețeaua publică de Stat prin aprobarea obținută de la Ministerul Educației și Cercetării

Universitatea „Cuza” din Iași intenționează să își dezvolte învățământul preuniversitar prin înființarea unei structuri gimnaziale și, ulterior, un liceu. În acest context, începând cu anul școlar 2020-2021, Școala Primară „Junior” a fost inclusă în rețeaua școlară a unităților de învățământ preuniversitar de stat. Având în vedere calitatea procesului instructiv-educativ din cadrul Școlii Primare „Junior”, instituție care și-a dobândit un loc binemeritat în ansamblul învățământului preuniversitar ieșean datorită rezultatelor obținute de la înființare până în prezent, s-a constatat că absolvenții de „Junior” doresc să își continue studiile la „Cuza”. În plus, datorită numărului mare de solicitări primite din partea părinților care doresc să își înscrie copiii la Școala Primară „Junior”, s-a decis constituirea unei noi clase pregătitoare, pe lângă cea existentă, în anul școlar 2021-2022. Înscrierile pentru locurile rămase disponibile în urma primei etape de selecție vor avea loc în perioada 24 martie-2 aprilie 2021.

„Absolvenții primelor promoții ai Școlii «Junior» sunt studenți la UAIC, iar dorința – deopotrivă a părinților și elevilor școlii – este de a se putea continua studiile gimnaziale în cadrul acestei instituții, dorință aflată în consonanță cu strategia de dezvoltare abordată de conducerea Universității, care își dorește înființarea unei structuri gimnaziale, apoi liceale”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Cuza”.

Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității „Cuza”

Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității „Cuza”. Este vorba despre prima școală cu clasele I-IV din România care funcționează în cadrul unei instituții de învățământ superior.

„Noi am făcut toate aceste demersuri și, iată, că un prim rezultat este tocmai că am obținut avizul de la MEC. Este o dorință mai veche a comunității academice de la «Cuza» ce se leagă de a dezvolta și ciclul gimnazial, respectiv liceal. Practic de a avea un liceu al nostru, de a completa tot ceea ce înseamnă pregătirea educațională a unui individ, de la grădiniță și până la studii de doctorat sau post-doctorat. Acum căutăm și un spațiu sau un nou teren în care să funcționeze toate acestea”, a scos în evidență prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector de la UAIC din Iași.

Școala „Junior” funcționa ca Departament în cadrul Universității. Este vorba despre prima școală cu clasele I-IV din România, care funcționează în cadrul unei instituții de învățământ superior.

Școala a fost inaugurată la 17 septembrie 2007. Dotată modern și adecvat, aceasta asigură educația unui număr de 90 de elevi

Școala „Junior” a fost inaugurată la 17 septembrie 2007. Dotată modern și adecvat, aceasta asigură educația unui număr de 90 de elevi, repartizați în 5 clase. Unitatea se adresează copiilor angajaților de la „Cuza”, dar sunt acceptați și micuți din exterior. La nivelul anului 2019-2020, 750 de lei era taxa de școlarizare pentru elevii angajaților Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și 1.200 lei – taxa de școlarizare pentru elevii din afară. Directorul Școlii și Grădiniței „Junior” este Liliana Minea, profesor pentru învățământ primar.

Comments are closed.

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025