Record de jurnalişti aflaţi în închisorile din mai multe țări! Sunt sute de persoane private de libertate

de: cristian.george
14:28, 09 dec. 2021

Numărul de jurnalişti încarceraţi în întreaga lume a atins un nou record în 2021, a declarat joi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor din New York, China şi Myanmar punând după gratii un sfert din cei 293 de lucrători media.

În raportul său anual, CPJ a enumerat 50 de jurnalişti închişi în China, 26 în Birmania, 25 în Egipt, 23 în Vietnam şi 19 în Belarus.

China conduce topul țărilor care are jurnaliști aflați în închisoare

China conduce de departe topul țărilor în care se află închiși jurnaliști. Adăugând pe cei deținuți în Arabia Saudită, Iran, Turcia, Rusia, Etiopia și Eritreea, CPJ a spus că, la 1 decembrie, un total de 293 de jurnalişti se aflau în închisoare în întreaga lume – în creștere față de anul precedent.

„Este al șaselea an consecutiv în care CPJ a documentat un număr record de jurnalişti închiși în întreaga lume”, a declarat Joel Simon, directorul executiv al grupului.

„Încarcerarea jurnaliștilor pentru că au raportat știrile este semnul distinctiv al unui regim autoritar”, a spus el într-un comunicat.

Timp de 40 de ani, CPJ a denunţat jurnaliştii ucişi, închişi, cenzuraţi, răniţi fizic şi ameninţaţi.

„Este îndurerator să vezi multe țări pe listă an de an, dar este deosebit de înfiorător că Myanmar și Etiopia au trântit ușa cu atâta brutalitate libertății presei”.

Mexicul este țara cu ceea mai mare mortalitate a jurnaliștilor

Asociația a numărat și 24 de jurnaliști uciși în întreaga lume în acest an. Mexicul „a rămas cea mai mortală țară din emisfera vestică pentru jurnalişti, trei au fost uciși pentru reportajele lor și motivele pentru alte șase crime sunt aflate sub anchetă”, a spus CPJ.

India a fost, de asemenea,  pe listă, cu patru jurnalişti ucişi în acest an. CPJ a spus că numărul jurnaliştilor din spatele gratiilor reflectă „o intoleranţă tot mai mare faţă de reportajele independente din întreaga lume”.

Raportul a remarcat mediile restrictive pentru jurnaliştii din întreaga lume, inclusiv legile folosite pentru a viza reporterii din Hong Kong şi Xinjiang, lovitura de stat din Myanmar, războiul din nordul Etiopiei şi represiunea împotriva opoziţiei din Belarus.