Record de căldură în Europa unde există puternice incendii de vegetație
Este record de căldură în Europa, iar pompierii încearcă din răsputeri să stingă incendiile de vegetație. Regatul Unit, obișnuit în mod normal cu climă mai blândă, a înregistrat pentru prima dată temperaturi de peste 40C (104F).
Europa se confruntă cu un val de căldură istoric. Asta în condiţiile în care situaţia este deja dificilă din punctul de vedere al agriculturiilor care sunt compromise în mare parte.
Europa se confruntă cu un record de căldură
Europa se confruntă cu un record de căldură, iar mai multe state au înregistrat deja temperaturi uriașe. Germania a cunoscut cea mai călduroasă zi a anului până acum, în timp ce Portugalia și-a crescut numărul morților după zile de căldură excesivă. Incendii mortale au măturat continentul. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU a avertizat că va fi şi mai rău. Valurile de căldură au devenit mai frecvente și mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice induse de om.
„În viitor, aceste tipuri de valuri de căldură vor fi normale și vom vedea extreme și mai puternice”, a spus șeful OMM, Peterri Taalas.
Pe lângă temperaturile record din Marea Britanie, mai multe servicii de pompieri au declarat incidente majore după o creștere a incendiilor. Un incendiu major în Wennington, estul Londrei, a incendiat case. Locuitorii care au trebuit să fie evacuați au declarat pentru BBC că aproximativ opt case și posibil o biserică locală au fost distruse în incendiu, în timp ce un pompier de la fața locului a descris-o drept „un iad absolut”.
În Franța , 64 de zone diferite au înregistrat luni temperaturi record. Deși maximul istoric al Franței continentale nu a fost depășit, sud-vestul țării a cunoscut cele mai mari incendii din ultimii 30 de ani. Din 12 iulie, incendiile au cuprins peste 20.300 de hectare (49.400 de acri) din regiunea viticolă Gironde. Aproape 37.000 de oameni au trebuit să fie evacuați din casele lor.
Ce se întâmpla în mai multe state din Europa în legătură cu valul de căldură
În Belgia , un incendiu a izbucnit în stațiunea belgiană De Haan, incendiind mai multe vehicule. Dar, în urma căldurii feroce, țara se pregătește acum pentru furtuni care ar putea duce la 20-30 mm de ploaie în unele regiuni, relatează ziarul Le Soir.
Marți, Germania a cunoscut cea mai fierbinte zi din 2022. Serviciul meteorologic național a înregistrat 39,5C în orașul de vest Duisburg. Țările de Jos au atins, de asemenea, aceeași maximă de 39,5 C la Maastricht, au spus meteorologii.
Temperaturile în Portugalia au scăzut semnificativ. Cu toate acestea, de săptămâna trecută au fost înregistrate peste 1.000 de decese cauzate de caniculă. Incendiile de pădure au devenit o consecință comună a acestor temperaturi extreme în toată Europa.
Centrul și nord-vestul Spaniei a fost, de asemenea, devastat de incendii. Serviciul de monitorizare Copernicus – parte a programului UE de observare a Pământului – a declarat că emisiile totale de carbon din incendiile de pădure din iunie și iulie sunt cele mai ridicate înregistrate în Spania pentru perioada din 2003.
În Grecia , un incendiu alimentat de vânturi puternice a făcut ravagii în regiunea muntoasă Penteli, lângă Atena. A distrus case și a determinat autoritățile locale să evacueze cel puțin patru zone și un spital. Meteorologii din Italia avertizează cu temperaturi de până la 40-42C între miercuri și vineri. Așadar există un record de căldură în Europa, lucru ce va duce automat la o producție agricolă mult mai slabă.