Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a avea un Crăciun liniştit

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:32, 24 nov. 2020

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis luni, 23 noiembrie 2020, faptul că vom avea un Crăciun sigur doar dacă vom organiza un cerc foarte restrâns, fără o reuniune mare de familie. Această decizie ar fi fără îndoială, „cea mai bună opțiune” în această perioada pandemiei Covid-19 pentru țările afectate.

Maria Van Kerkhove, reprezentant al OMS pentru gestionarea pandemiei de SARS – COV -2, a transmis faptul că „a nu avea o reuniune de familie este cea mai sigură opțiune”.

„Este incredibil de dificil, deoarece, mai ales în sezonul vacanțelor, ne dorim foarte mult să fim alături de familia noastră. Dar, în unele cazuri, a nu avea o reuniune de familie este cea mai sigură opțiune ”, a insistat ea.

Sărbători prin videoconferință

Specialistul american a precizat că nu a avut în vedere doar perioada Crăciunului, ci de asemenea și Ziua Recunoștinței, sărbătoarea familială prin excelență în Statele Unite ale Americii, care va fi sărbătorită joi, 26 noiembrie 2020. Cercetătorii sunt panicați de un nou vârf de infecție în statul deja cel mai afectat de virusul Covid-19, cu aproximativ 260.000 de morți. Pentru OMS, o sărbătoare prin videoconferință ar putea fi soluția, scrie Le Figaro.

Totodată, Maria Van Kerkhove a mai replicat că oamenii pot găsi soluții de a sărbători când totul se sfârșește.

„Facem asta în familia mea și vom avea o petrecere de pomină când se va termina pandemia”, a spus Maria Van Kerkhove.

La rândul său, colegul ei, Michael Ryan, responsabil de situații de urgență la OMS, a ținut să adauge că numărul infecțiilor a crescut în Canada după Ziua Recunoștinței, sărbătorită pe 12 noiembrie.

„Întrebarea este: aveți suficient control al bolii și puteți oferi oamenilor un pic mai multă libertate pentru sezonul de Crăciun, fapt care ar putea genera încredere și bucurie, de care oamenii au cu adevărat nevoie, dar fără permite virusului să circule? ”, a spus el.

Pentru Michael Ryan, este de competența autorităților să găsească echilibrul potrivit între „riscurile pentru sănătate și riscurile sociale și economice ”legate de restricțiile din timpul perioadei de vacanță, capabile să „genereze multă frustrare, saturaţie și multe critici ”.

Alexandru Rafila, despre Crăciun și Revelion

Reprezentantul României în cadrul OMS, medicul Alexandru Rafila a făcut o declarație șocantă. Oficialul a atenționat cu privire la posibilitatea de revenire la starea de urgență în cazul în care numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus ar urma să crească.

„De Crăciun și Revelion sperăm să nu fim în stare de urgență. Eu sper ca acest lucru să nu se întâmple dacă vom fi echilibrați și vom respecta măsurile de protecție sanitară. Totuși numărul îmbolnăvirilor în România a crescut continuu începând cu 1 iunie”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai adăugat că, oricum ar evolua pandemia de SARS-CoV-2, măsurile care vor fi luate trebuie să fie gândite în așa fel încât economia să nu fie afectată.

„Am spus de fapt de la începutul acestei pandemii, dar lumea a trecut de foarte multe ori peste chestiunea asta, este vorba despre sustenabilitatea economiei, pentru că fără o economie funcțională toate discuțiile legate de tratament, de paturi de ATI, nu cred că sunt posibile, deci noi trebuie să menținem economia funcțională. Și trebuie să ne adaptăm, adică să lucrăm cu ajutorul măsurilor de siguranță. Sperăm că vom avea medicamente eficiente de la anul”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.