Recesiunea este tot mai aproape în România! Deficitul bugetar generează o creștere economică de doar 1%
Specialiștii din economie susțin că recesiunea este tot mai aproape în România. Asta din cauza deficitului bugetar mare care generează o creștere economică de doar 1%.
Recesiunea este o perioadă de declin economic caracterizată prin scăderea activității economice, reducerea producției, creșterea șomajului și scăderea veniturilor pentru o durată de cel puțin două trimestre consecutive.
Recesiunea este tot mai aproape în România! Deficitul bugetar este uriaș
Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România, avertizează că, având un deficit bugetar de peste 7% sau chiar 8%, creșterea economică a României ar putea ajunge doar la aproximativ 1% în 2024, posibil chiar 0,7% din PIB. Acest lucru este susținut de scăderea continuă a tranzacțiilor dintre companii, un semn clar al încetinirii economiei. Codîrlașu subliniază că, în anii post-electorali, economia tinde să fie afectată de cheltuielile electorale, ceea ce duce la un deficit bugetar ridicat, de aproape 8% din PIB, și la o economie nesustenabilă. El estimează că România va trebui să se împrumute cu aproximativ 40 de miliarde de euro în 2024 și probabil aceeași sumă în 2025. În acest context, Codîrlașu anticipează o încetinire a creșterii economice, preconizând un avans de doar 1% din PIB pentru acest an, față de 2,1% în 2023.
În primele șapte luni ale anului, deficitul bugetar consolidat a ajuns la 71,04 miliarde de lei, sau 4,02% din PIB, față de 38,6 miliarde de lei, respectiv 2,40% din PIB, în aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor Ministerului Finanțelor.
Veniturile totale au crescut cu 15,1% față de anul trecut, ajungând la 331,56 miliarde de lei, datorită creșterii încasărilor din diverse taxe și impozite. Totodată, cheltuielile bugetare au crescut cu 23,2% în primele șapte luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, atingând 402,60 miliarde de lei. Când vorbim despre cheltuielile bugetare ne referim în special la cheltuielile cu salariile bugetarilor.
Cine este de vină? Guvernul PSD-PNL
Conform studiului „UE: Provocări uriașe și constrângeri financiare tot mai severe”, coordonat de Daniel Dăianu, principalii beneficiari ai împrumuturilor acordate de bănci în România au fost, în acest an, entitățile statului român, cum ar fi Guvernul, administrația locală și Banca Națională a României.
Această situație este neobișnuită într-o economie de piață stabilă, dar nu surprinde având în vedere creșterea deficitelor și necesitatea sporită de finanțare a statului.
Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că cheltuielile mari ale statului sunt atât pentru funcționarea instituțiilor publice, cât și pentru investiții. În realitate vedem cum aparatul bugetar a devenit un ”monstru”! Salarii mari, număr de angajați mai mult decât este necesar, digitalizare zero! PSD-PNL au făcut praf economia românească și singurii care plătesc nota de plată sunt românii simpli care trebuie să se descurce cu același salariu să-și cumpere produse alimentare, servicii, care s-au dublat ca preț.
Este de menționat că normele UE cer ca deficitul bugetar al statelor membre să fie sub 3% din PIB. România a depășit această limită încă din 2020 și se preconizează că deficitul va depăși 7% în acest an. Din aceste considerente, recesiunea este tot mai aproape de România. Dacă românii nu schimbă nimic din comportamentul politic, anul 2025 ne va prinde tot cu PNL și PSD la guvernare și vom avea un dezastru economic.