Recep Erdogan, ameninţare cu operaţiune terestră împotriva luptătorilor kurzi din nordul Siriei
Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a ameninţat cu o operaţiune terestră în nordul Siriei încă din luna mai a acestui an, însă atacul terorist din 13 noiembrie 2022 de la Instanbul, în care au fost învinuiţi luptătorii kurzi din PKK şi YPG, riscă să accelereze operaţiunile Ankarei. Turcia continuă să lanseze atacuri aeriene împotriva kurzilor din nordul Siriei. Ieri, 22 noiembrie 2022, Turcia a lovit o bază din nord-estul Siriei, folosită în comun de forţele kurde şi coaliţia condusă de SUA.
Conflictul kurdo-turc este un conflict armat între Turcia și grupurile de insurgenți kurzi. Deși conflictul s-a răspândit în mai multe regiuni, cea mai mare parte a conflictului a avut loc în sud-estul Turciei. Prezența PKK a determinat forțele turce să efectueze mai multe operațini terestre și aeriene în regiune.
Recep Erdogan, ameninţare cu operaţiune terestră împotriva luptătorilor kurzi din nodrul Siriei
Preşedintele Turciei a menţionat că ar putea avea loc, pe lângă atacurile aeriene, chiar şi o operaţiune terestră.
„Survolăm teroriştii de câteva zile cu aviaţia şi dronele noastre. Dacă vrea Dumnezeu, îi vom elimina în curând cu soldaţii noştri, cu armele şi cu tancurile noastre”, a declarat şeful statului, marţi, în cadrul unui discurs în nord-estul Turciei.
În acest context, o reacţie a avut SUA, care s-a arătat îngrijorată în legătură cu operaţiunile transfrontaliere, care ar afecta lupta împotriva grupului terorist Daesh/ISIS desfășurată de o altă organizație considerată teroristă în Turcia, PKK/YPG.
Însă, autorităţile americane au declarat că Turcia are dreptul să îşi apere granita să sudică.
„Turcia continuă să sufere o amenințare teroristă legitimă, în special în sudul lor. Cu siguranță au tot dreptul să se apere și să-și apere cetățenii”, a declarat reporterilor coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby.
Turcia a atacat o bază din Siria
Forţele aeriene turce au lansat duminică, 20 noiembrie 2022, operaţiunea „Claw Sword”, cu o serie de lovituri aeriene împotriva a 89 de poziţii ale PKK şi YPG din nordul Irakului şi Siriei, care au ucis aproape 40 de persoane în Siria.
Ieri seară, bombardamentele de artilerie turcă au continuat asupra oraşului Kobane din nordul Siriei.
Un grup de monitorizare din Regatul Unit, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a confirmat că doi luptători SDF au fost uciși.
Colonelul Joe Buccino, a declarat că „ne opunem oricărei acțiuni militare care destabilizază situația din Siria”.
„Aceste acțiuni amenință obiectivele noastre comune, inclusiv lupta continuă împotriva ISIS pentru a ne asigura că grupul nu va renaște niciodată și nu va amenința regiunea”, a spus el.
Lovitura cu drona a avut loc la o bază comună a forţelor kurde şi a coaliţiei internationael antijihadiste condusă de Statele Unite.
„Voiau să creeze un stat terorist în jurul nostru şi nu puteam să permitem acest lucru. Protejarea graniţelor şi a naţiunii noastre este responsabilitatea şi datoria noastră”, a declarat ministrul turc de interne, Süleyman Soylu.
Turcia și-a înăsprit operațiunile după atacul cu bombă de pe strada Istiklal din Istanbul din 13 noiembrie, care s-a soldat cu șase morți și peste 80 de răniți. Echipa de anchetă consideră că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) interzis în Turcia și filiala să siriană numită Unitățile de Apărare a Poporului sunt complice la atacul terorist.
În acest sens, președintele Turciei, Recep Erdogan a amenințat chiar cu o operaţiune terestră împotriva luptătorilor kurzi din nodrul Siriei.