Reacțiile politicienilor din Iași după dezastrul din PNRR! Miliardele de euro primite din Europa au ocolit tot județul. „Nu am prins ciolanul care trebuie”
Județul Iași a primit praful de pe tobă din zecile de miliarde de euro pe care România le-a luat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Principalele obiective de investiții vor ocoli din nou Iașul, județul urmând să se aleagă cu doar 25 de kilometri de autostradă prin PNRR
Fondurile alocate județului Iași prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au stârnit controverse printre parlamentarii și oamenii politici locali. Dacă cei din arcul guvernamental nu au avut nimic de obiectat față de țeapa primită de ieșeni, cei din opoziție au fost mult mai vehemenți. Parlamentarii PNL sau USR-PLUS au bătut monedă pe fondurile alocate autostrăzii A7 Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Pașcani. În tot acest timp, aleșii PSD au arătat că sumele alocale prin PNRR sunt departe de așteptări și că Guvernul și-a bătut joc de ieșeni.
Lista investițiilor pentru județul Iași
Conform PNRR, Iașul va beneficia de o porțiune din Autostrada A8, care ajunge în zona Pașcani (Moțca), și autostrada A7, care ar trebui să cuprindă și sectorul Bacău – Pașcani. Proiectul include și modernizarea rețelei de cale ferată Pașcani – Iași, finanțarea Spitalului Regional de Urgență (SRU), precum și unele investiții în sistemele de irigații ce cuprind județul. Practic, în Iași vor trece doar 25 de kilometri de autostradă, prin tronsonul A7, în loc de cei 100 care compun A8 pe ruta Ungheni – Iași – Târgu Neamț. Proiectele PNRR au fost prezentate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Față de județul Iași, alte zone din țară, precum județul Cluj, au prins grosul proiectelor.
Parlamentarii USR-PLUS s-au ascuns după proiectele PNRR
Parlamentarii USR-PLUS au încercat să ia ochii ieșenilor cu proiectele A7 și A8 de care Iașul va beneficia extrem de puțin. Unul dintre aceștia este senatorul Marius Bodea, unul din cei mai slabi demnitari din județ. Bodea a susținut că 90 la sută din banii pentru autostrăzi din acest mecanism de finanțare european merg spre zona Moldovei și că A8 va fi finalizată din fonduri europene și de la bugetul de stat. Aceeași reacție a fost și din partea deputatului Cosette Chichirău. Niciunul din cei doi nu a explicat clar de ce Iașul a fost văduvit de fondurile prin PNRR și de ce ieșenii au fost uitați de Guvernul României. Alți demnitari din arcul guvernamental, precum senatorii Cristinel Berea (USR), Laura Scântei (PNL) sau deputatul Alexandru Kocsis (PNL), nu au avut încă nicio reacție pe acest subiect.
Costel Alexe, președintele CJ Iași: „Autostrăzile trebuie finalizate până în 2026”
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, a arătat că important este faptul că Guvernul a alocat fonduri pentru cele două autorute din zona Moldovei.
„Angajamentele Guvernului României au fost respectate și aici mă refer la tot ceea ce înseamnă lucrări de infrastructură. Așteptările noastre, ale celor din Moldova, sunt legate de lucrările mari de infrastructură și aici mă refer la cele două autostrăzi. Mă bucur foarte mult că eforturile făcute atât ca ministru, împreună cu Marcel Boloș, fostul ministru al Fondurilor Europene, dar și cu fostul premier, Ludovic Orban, au fost preluate de actualul prim-ministru Florin Cîțu. Iașul va beneficia de această autostradă A7 spre Pașcani. Vorbim și despre eforturile de a introduce cele două capete din Autostrada A8”, a menționat Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Acesta a menționat ca până în 2026, tronsoanele din autorute trebuie să fie finalizate.
„Este important ca Iașul și întreaga regiune a Moldovei, la finalul anului 2026, să fie conectate de Capitala României și vestul țării. Pe A7 avem tronson de la Ploiești spre Pașcani, termene care să fie finanțate și executate până la final de 2026”, a mai spus Costel Alexe.
Reacția parlamentarilor PSD după dezastrul PNRR pentru județul Iași
Aleșii opoziției au avut o reacție acidă la adresa Guvernului după alocările discreționare de fonduri prin PNRR. Deputatul Marius Ostaficiuc, liderul organizației municipale PSD Iași, a susținut că situația din județ a apărut și din cauza liderilor PNL care sunt anchetați penal.
„Totul a fost de fațadă, este cât se poate de clar că prin acest PNRR s-a dorit numai sprijinirea celor care s-au dus la Înalta Poartă. Ce vină au ieșenii că principalii lideri ai partidului de guvernământ din Iași sunt anchetați penal și nici nu sunt cu Înalta Poartă? Acest PNRR este făcut complet pe genunchi, este o bătaie de joc la adresa românilor. Încă o dată vedem cum zonele țării sunt tratate inegal, cum alții primesc ciolanul mai bun doar pentru că sunt cu cine trebuie. Iașul nu are perspective în viitorul apropiat de a scăpa de sărăcie, însă Guvernul este orb. Moldova, Iașul, nu contează”, a spus Marius Ostaficiuc.
Încă de acum câteva săptămâni era clar că județul Iași va fi exclus din PNRR.
PNRR, eșec pentru parlamentarii puterii de la Iași
Un alt deputat PSD Iași, Silviu Macovei, a susținut că PNRR este un eșec pentru parlamentarii din arcul guvernamental.
„Din nefericire, s-a adeverit ceea ce spun de luni bune: PNRR va fi un eșec extrem de jenant pentru politicienii PNL și USR din Iași! Județul nostru nu a primit aproape nimic, iar acești parlamentari ai guvernării ar trebui să intre în pământ de rușine pentru că nu ne-am ales nici cu praful de pe tobă. Clujul este menționat de 57 de ori în PNRR, iar Iașul doar de 16 ori. Mai mult, la Cluj apar proiecte cu sume exorbitante, mai degrabă mofturi decât proiecte importante pentru țară, precum metroul clujean. În acest timp, în dreptul Iașului nu apare nicio sumă”, a comentat Silviu Macovei.
PNRR nu acoperă proiectele Regiunii de Nord-Est
Deputatul PSD Vasile Toma a susținut că Guvernul a izolat Moldova și că posibilele finanțări ale autostrăzilor nu acoperă nevoile reale ale Regiunii de Nord-Est.
„PNRR este un plan care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să includă proiecte de dezvoltare unitară pentru toată România și pentru toți românii, și subliniez, toată România, și pentru toți românii, acordă Moldovei o parte infimă și mai mult decât insuficientă raportată la importanța și nevoile sale. În PNRR-ul României, pentru Moldova și pentru Iași, regăsim firimituri, frânturi. Doar cât să se spună și să se motiveze la o adică că, undeva, printre miile de pagini ale sale, se regăsesc sporadic câteva referințe minore care privesc această regiune”, a spus Vasile Toma.
PNRR pentru județul Iași a fost văduvit de marile proiecte
Petru Movilă, președintele PMP Iași, a arătat că acest PNRR este incomplet și că proiectele județului și ale Moldovei trebuie să aibă prioritate.
„Primul lucru foarte grav este acela că premierul Cîțu și ministrul Cristian Ghinea nu au niciun fel de respect față de români. PNRR a fost depus la Comisia Europeană și apoi, secvențial, a fost prezentat în România. L-am analizat, sunt sute de pagini, și clar e mult mai mult decât a făcut PSD. Este însă foarte departe de ceea ce ne dorim noi, ieșenii și moldovenii. Avem câteva proiecte clare, regionale, care sunt absolut necesare, autostrada A8 fiind printre ele. Se vede foarte clar că e o abordare ineficientă, în sensul în care se introduc cele cele două capete. Trebuiau alocați bani de la Iași la Târgu Neamț, în condițiile în care cea mai aglomerată porțiune e Iași-Târgu Frumos, unde au loc sute de accidente”, a spus Petru Movilă.
Culmea, Cristian Ghinea, ministrul proiectelor Europene, a recunoscut că nu a citit integral anexele din PNRR.
Ce proiecte pot prinde autoritățile locale din Iași prin Planul de Reziliență?
Petru Movilă a mai menționat că trebuie sprijinite și proiectele locale prin intermediul Planului de Reziliență.
„Am văzut clar că la Mediu e prins sistemul de irigații Țuțora – Gorban, dar avem nevoie ca la sănătate, Institutul de Boli Cardiovasculare să fie construit în totalitate prin PNRR. Voi urmări foarte atent modul prin care se vor detalia capitolele prin PNRR. Voi încerca să determin parlamentarii ieșeni să pună presiune pe Ministerul Proiectelor Europene pentru ca proiectele Iașului să capete contur”, a mai spus Petru Movilă.