Reacţii din Parlamentul European după ce Curtea Constituţională a decis neconstituţionalitatea demiterii Renatei Weber

de: George Cristian
10:08, 30 iun. 2021

În cursul zilei de marţi, 29 iunie 2021, Curtea Constituţională a României a decis că demiterea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională. Pe această idee, în Parlamentul European a avut loc o primă reacţie.

Președintele grupului social-democrat din Parlamentul European a salutat decizia CCR şi a menţionat că Avocatul Poporului este un garant al democraţiei şi al statului de drept.

Președintele grupului social-democrat din cadrul Parlamentului European salută decizia CCR

Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, Iratxe Garcia Perez, președintele grupului social-democrat din Parlamentul European salută decizia CCR de a declara demiterea Avocatului Poporului ca fiind neconstituţionala:

„Avocatul Poporului este un garant al democrației și al statului de drept.

Decizia de a-l demite reprezintă o încercare clară de a submina aceste valori.

Felicit decizia unanimă a Curții Constituționale Flag of România care spune că acest abuz a fost neconstituțional”, a spus Iratxe Garcia Perez, pe pagina ei de Twitter.

Curtea Constituţională a României a decis neconstituţionalitatea demiterii Avocatului Poporului

Conform datelor existente până la această oră, CCR a decis faptul că procedura de demitere a Avocatului Poporului, Renate Weber este neconstituţională. Decizia a provocat o undă de şoc în Coaliţia de Guvernare formată din PNL-USR-PLUS-UDMR care decisese în Comisia Juridică să o demită pe Weber. După procedură, Parlamentul României urma să voteze demiterea efectivă a acesteia.

Altfel spus, decizia CCR care a fost luată în unanimitate a dus la repunerea în funcţie a Renatei Weber.

„Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție. (…)

Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art.147 alin.(4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019”. se arată în argumentarea CCR

Scandal în legătură cu demiterea Avocatului Poporului

Incă de la începutul procedurii de demitere a Avocatului Poporului a apărut un scandal în spaţiul politic. Altfel spus, opoziţia formată din PSD și AUR a anunţat faptul că PNL și USR-PLUS sunt nemulţumite de faptul că în pandemie, Avocatul Poporului, a luat apărarea românilor asupra abuzurilor comise de către stat.

Inclusiv Renate Weber a avut o reacție după ce CCR a decis că demiterea ei este neconstituțională:

„Din ce am văzut astăzi în minută se pune un accent foarte mare pe independența acestei instituții. Este și firesc! Nu numai că avem la noi de la Comisia de la Veneția niște recomandări foarte ferme în 2012 și 2019 care ar fi trebuit tot timpul să fie respectate.

Că dacă ar mai începe sau continua ceva în condițiile în care deja Parlamentului i se reproșează că nu a respectat Statul de Drept cred că vom avea o mare problemă cu apartenența noastră la un club cum este Uniunea Europeană unde Statul de Drept este fundamentul acelei apartenențe”, a apus Renate Weber la Sinteza Zilei.