Reacția Renatei Weber, după ce a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului: „A existat o dorință a avea în fruntea instituției pe cineva care nu va deranja”

de: Bianca Rebegea
23:18, 16 iun. 2021

Miercuri, 16 iunie 2021, Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului. Aceasta este de părere că plecarea sa „vine de la domnul Orban”.

Renate Weber a vorbit miercuri seara, la Antena 3, despre motivul plecării sale din funcția de Avocat al Poporului. Ea consideră că a existat o dorință a avea în fruntea instituției pe cineva care nu va deranja, subliniind că decizia a fost luată de Ludovic Orban, însă „lucrurile sunt ceva mai complexe”.

„A existat o dorință a avea în fruntea instituției pe cineva care nu va deranja. Altceva nu aș fi putut să înțeleg. Absolut nimic din ce a-mi avea a reprosă nu avea acoperire legală.

Pare că vine de la domnul Orban toată treaba asta, cu demiterea, dar cred că lucrurile sunt ceva mai complexe. Eu am intrat în coliziune cu Guvernul atunci când am atacat la CCR o OUG din alea 25 prin care spitalelor private li se permitea să aibă acces la fonduri publice, un acces care nue ra controlat.

Atunci CCR mi-a dat dreptate, dar îneleg că acum se discută de o nouă ordonanță pe această temă”, a spus Renate Weber.

Ludovic Orban: „Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale”. Reacția Renatei Weber

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, a precizat că revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului a fost făcută în conformitate cu procedurile constituţionale, urmând ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să fie numită o nouă persoană pentru această poziţie.

„Astăzi, în baza raportului întocmit de Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care ţin de încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituţionale şi legale, care are o fundamentare şi are un raport al Comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituţiei şi legislaţiei care au stat la baza revocării”, a declarat Orban la finalul şedinţei Camerelor reunite ale Parlamentului.

Ludovic Orban a adăugat că săptămâna viitoare va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, „o procedură care este prevăzută în Constituţie, în lege, în regulamentele comune”.

„Vom derula această procedură astfel încât, până la finalul sesiunii parlamentare, să reuşim în cadrul unei şedinţe comune a celor două Camere ale Parlamentului numirea unui Avocat al Poporului. (…) Când vom lua decizia, o vom face publică. (…) Nu este nicio încălcare a statului de drept”, a adăugat Orban.

Comisia Juridică din Parlament a dat aviz pozitiv pentru schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului

Reamintim faptul că astăzi, în cadrul şedinţei din Comisia Juridică din Parlament s-a dat aviz pozitiv în ceea ce privește schimbarea din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber.

„Uitându-ne pe ceea e e precizat în cererea de revocare, daţi-mi voie să le iau aşa pe rând, dacă o interesa pe cineva. Şi asta e adevărat. Primul reproş care mi se aduce este că nu am transmis Parlamentului şi Guvernului un raport special şi recomandări cu privire la problemele din sistem constatate în urma cazului crimelor de la Caracal. Dacă mi-aţi fi oferit posibilitatea să aduc, să xerocopiez şi să înmânez multitudinea de acţiuni făcute de noi, aţi fi văzut că şi instituţia Avocatului Poporului şi eu personal am încercat să facem puţină lumină.

Faptul că nu am produs un raport special pe acest caz ca atare nu e o încălcare a legii, pentru că noi nu avem o obligaţie legală de a produce nişte rapoarte tematice decât dacă Parlamentul României solicită acest lucru. Din 1976 până astăzi niciodată Parlamentul nu a cerut Avocatului Poporului să producă un raport special”, a transmis Renate Weber.