Reacţia Patriarhiei Române după decizia CNSU privind sărbătoarea Cuvioasei Parascheva
Autorităţile centrale au decis ca la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva să nu participe persoane venite din afara judeţului Iaşi. În aceste condiţii, cel mai mare pelerinaj din România este sub semnul întrebării.
Din aceste considerente, reprezentantul Patriarhiei Românie, Vasile Bănescu, a avut o reacţie de ultima oră. Acesta a declarat că Patriarhia înţelege măsurile impuse de autorităţi în contextul în care România se confrunta cu o creştere a numărului de persoane infectate cu COVID-19.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhieri Române a reacţionat la decizia autorităţilor
Raed Arafat a anunţat în cursul serii de luni, 5 octombrie 2020, ca la pelerinajul Sfintei Parascheva nu pot participa credincioşi care au reşedinţa în afara Iaşului. În acest context, Vasile Bănescu a oferit un punct de vedere al Patriarhieri Romane. Patriarhia înţelege decizia autorităţilor şi considera că este necesară o prevenire şi diminuare a îmbolnăvirilor cu COVID-19:
” Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesară prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor AŢI din spitale.
Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentală libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești. ”
Biserica este un loc al decenței, curățeniei şi ordinii
În continuarea reacţiei, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane considera că Biserica se implica activ în problemele pe care țara le întâmpină şi că Biserica este un loc al ordinii, nicidecum al dezordinii:
Măsurile ce se impun că strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii. Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România. ” conchide Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane.