Reacția Moscovei după ce Zelenski a vorbit, pentru prima dată, despre negocierile de pace cu Rusia
Kremlinul a răspuns cu prudență la aparenta invitație a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a participa la un viitor summit de pace, subliniind că Moscova trebuie să înțeleagă mai întâi intențiile Kievului înainte de a decide dacă va participa la discuții, relatează AFP.
Luni, Zelenski a afirmat că sprijină prezența Rusiei la un viitor summit de pace, după conferința organizată în Elveția în iunie, la care Rusia nu a fost invitată. El a adăugat că dorește să prezinte un „plan pentru o pace justă” în noiembrie, după aproape doi ani și jumătate de conflict care au rezultat în sute de mii de victime.
„Primul summit pentru pace nu era deloc un summit pentru pace. Prin urmare, în mod clar, trebuie întâi să știm ce înțelege el (Zelenski, n.r.) prin aceasta”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru canalul Zvezda, difuzat marți pe Telegram.
În același timp, Moscova continuă să ocupe aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, iar perspectivele unui armistițiu sau unei păci durabile între Kiev și Moscova rămân reduse. Kremlinul insistă să păstreze toate teritoriile ocupate, în timp ce Kievul cere retragerea totală a trupelor ruse dincolo de granițele internaționale ale Ucrainei, inclusiv din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Statele Unite au sprijinit decizia Ucrainei de a invita Rusia la un al doilea summit
Aceasta este prima dată de la începutul invaziei rusești din februarie 2022 când Zelenski sugerează posibilitatea unor discuții cu Rusia fără o retragere prealabilă a forțelor ruse din teritoriul ucrainean.
Kremlinul a exclus până acum orice negocieri de pace atât timp cât Ucraina nu cedează cele cinci regiuni revendicate de Rusia și nu renunță la alianța sa cu Occidentul, ceea ce ar echivala cu o capitulare a Ucrainei.
Statele Unite au sprijinit decizia Ucrainei de a invita Rusia la un al doilea summit, dar și-au exprimat îndoiala cu privire la disponibilitatea Moscovei pentru negocieri reale.
„Am susținut întotdeauna diplomația atunci când Ucraina va fi pregătită, dar nu a fost niciodată clar că Kremlinul este pregătit pentru o diplomație reală”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Înainte de summitul din Elveția, președintele rus Vladimir Putin a declarat că este deschis negocierilor și va anunța imediat o încetare a focului dacă Ucraina cedează teritoriul revendicat de Rusia. Zelenski a respins aceste cereri, comparându-le cu un „ultimatum” teritorial similar celor emise de Adolf Hitler. Cu toate acestea, la Kiev, există îngrijorări legate de traiectoria pe termen lung a conflictului, mai ales având în vedere recentele câștiguri ale Rusiei pe câmpul de luptă și potențialul unei victorii a lui Donald Trump în alegerile din SUA din noiembrie.
Zelenski a declarat că nu este îngrijorat de o eventuală victorie a lui Trump și se bazează pe sprijinul continuu al Statelor Unite, cel mai mare susținător financiar și militar al Ucrainei.