Reacția ligilor europene de top în legătură cu planurile oficialilor UEFA de a modifica formatul Ligii Campionilor
Ligile europene de top, inclusiv Premier League, insistă ca UEFA să reconsidere proiectul de reformare al Ligii Campionilor, care va încărca programul cu 100 de meciuri suplimentare, transmite Reuters. Asociația ligilor europene (European Leagues) vrea o modificare a proiectului pentru a permite un acces mai mare în Liga Campionilor a cluburilor din ligile mai mici și și-a exprimat îngrijorarea față de numărul crescut de jocuri în condițiile unui program deja încărcat.
UEFA plănuiește ca actuala fază a grupelor să fie înlocuită de un format sistem campionat în care să fie angrenate 36 de echipe în loc de 32. Modificarea ar duce la disputarea a 225 de meciuri în loc de 125 câte sunt în prezent.
Locurile libere ar trebui utilizate pentru a da o șansă altor cluburi campioane din ligile mai mici
Două dintre cele patru locuri suplimentare vor fi acordate pe baza coeficienților UEFA, calculați pe baza rezultatelor din ultimii cinci ani, astfel că deschide calea ligilor de top să aibă mai mult de patru cluburi în competiția europeană de elită.
„Noi credem că este prea mult. Nu este vorba doar de numărul de meciuri, ci de numărul zilelor de meci, care ar putea conduce la o schimbare de valoare a competiției interne către cea internațională”, a opinat Jaco Swart, președinte al European Leagues, la summitul „Business of Footbal”, organizat de Financial Times.
Cele 20 de cluburi din Premier League au avut miercuri o reuniune online pentru a discuta planurile UEFA și au căzut de acord să ceară forului european să vină cu un sistem diferit de atribuire a locurilor suplimentare.
Swart a opinat că acele locuri ar trebui utilizate pentru a da o șansă altor cluburi campioane din ligile mai mici:
„Credem cu tărie că cele patru locuri suplimentare ar trebui acordate campioanelor naționale și nu cluburilor din ligile cele mai mari care au deja un număr de locuri în Liga Campionilor”.
European Leagues vrea de asemenea ca sistemul de repartizare a veniturilor să fie aprobat în același timp cu noul format și nu după ce proiectul primește undă verde.
Pe de altă parte, Charlie Marshall, directorul executiv al European Club Association (ECA), care reunește cluburile europene, susține că noul proiect este unul solid:
„Avem mai puține semnale de alarmă în jurul acestei propuneri, dar există o cantitate rezonabilă de isterie și de reacții în continuare. Credem că mai multe meciuri europene sunt importante în dezvoltarea fotbalului, simțim absolut că există mai multă dorință pentru a se juca mai multe jocuri europene și am dori să vedem că această remodelare va permite acest lucru”.