Răzvan Cherecheş, despre vaccinul AstraZeneca: „Doar 30 de persoane din 5 milioane au făcut tromboze“
Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică Expertul în sănătate publică, a vorbit despre vaccinul AstraZeneca. Răzvan Cherecheş a declarat că, potrivit unui studiu privind efectele vaccinului AstraZeneca, doar 30 de persoane din cele cinci milioane imunizate cu acest ser au făcut tromboze după ce s-au vaccinat.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca, a susținut că 100.000 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de persoane infectate cu coronavirus.
„30 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de vaccinaţi cu vaccinul AstraZeneca. 100.000 de persoane au făcut tromboze din cinci milioane de persoane care au fost infectate COVID-19, potrivit unui studiu. Cred că putem să începem să ne liniştim cu toţii”, scrie Răzvan Cherecheş pe Facebook.
Răzvan Cherecheş: „Vaccinul reduce semnificativ transmiterea virusului“
Expertul în sănătate publică Expertul în sănătate publică arată că alte studii recente demonstrează că vaccinarea reduce semnificativ transmiterea virusului.
”Veste bună – tot mai multe studii încep să demonstreze că vaccinul reduce semnificativ transmiterea virusului, nu doar exprimarea simptomelor. Un studiu în Scoţia pe mai mult de 190.000 membri de familie a peste 140.000 angajaţi ai sistemului de sănătate arată că au fost mult mai puţine cazuri noi şi spitalizări din familiile angajaţilor vaccinaţi din sănătate faţă de familiile angajaţilor nevaccinaţi. De asemenea, s-a observat că riscul pentru familii scade semnificativ după rapel, comparativ cu cei vaccinaţi doar cu prima doză”, a explicat, pe Facebook, Răzvan Cherecheş.
Efectele adverse după rapel sunt mai severe decât efectele adverse după prima doză a vaccinului COVID-19
Într-o altă postare pe pagina sa de Facebook, expertul în sănătate publică arată că efectele adverse după rapel sunt mai severe decât efectele adverse după prima doză a vaccinului COVID-19.
„Sunt şanse mai mari ca după rapel efectele adverse să fie mai severe. Studiile au arătat că, spre exemplu, pentru vaccinul Pfizer, după prima doză, 7% dintre persoanele imunizate au dezvoltat febră, iar după rapel 31 %. Pentru vaccinul Moderna, 1% dintre persoane au dezvoltat febră şi 17 % au dezvoltat febră după a doua doză. Oboseala şi durerile de cap tind să apară mai degrabă după a doua doză decât după prima doză”, explică Cherecheş în clipul respectiv.
Sursa citată menţionează că persoanele peste 55 de ani tind să aibă reacţiile adverse după rapel similare cu cele după prima doză.
„Reacţiile adverse după rapel tind să fie uşor mai intense decât cele după prima doză la persoanele mai tinere de 55 de ani”, menționează Răzvan Cherecheş.
OMS consideră că vaccinul de la AstraZeneca trebuie folosit în continuare
Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) consideră vaccinul de la AstraZeneca trebuie folosit în continuare și că nu există vreun motiv pentru a nu-l utiliza.
Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, susține că nu există dovezi care să ateste faptul că serul poate duce la apariția unor cheaguri de sânge.
„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca. Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete. Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris,.
Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.
„Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”, a adăgat Margaret Harris.