Războiul din Ucraina lovește în buzunarele ieșenilor. Specialist: ”300.000 de tone de ulei, blocate în Odesa”

de: Raluca Costin
02:00, 26 feb. 2022

Războiul din Ucraina afectează buzunarele ieșenilor, care vor plăti mai mult pe alimentele de bază. Specialiștii susțin că pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina, a secetei, prețurile alimentelor vor crește cu 10-15 la sută

Conflictul din Ucraina va genera efecte asupra prețurilor alimentelor care vor crește în următoarea perioadă. Rusia și Ucraina sunt cei mai importanți jucători de pe piața agricolă, de aceea dictează prețurile din piața mondială care joi, pe 24 februarie 2022, au explodat, după ce Ucraina a fost invadată de Rusia. Atunci prețul la tona de grâu a ajuns de la 287 de euro, la 340 de euro, în numai 24 de ore, pe bursa EuroNext, din Paris. De asemenea prețul la tona de rapiță a crescut cu 100 de euro în numai câteva ore. În portul Constanţa, pe 24 februarie 2022, preţul grâului a fost de 300 euro/tonă şi al porumbului de 295 euro/tonă. Rusia este cel mai mare exportator de grâu, din lume, iar Ucraina este numărul 1 mondial la exporturile de floarea soarelui, numărul 2 la exporturile de grâu și pe locul 3 la exporturile de porumb. Prețurile pe bursă au mai scăzut timid ieri, 25 februarie 2022.

”Emoția, la nivel regional, s-a disipat oarecum. Ceea ce înseamnă că, de azi de dimineață (n.r-ieri 25 februarie 2022), prețurile la grâu și rapiță lucrurile au început să se așeze oarecum pe un făgaș normal, la 310 euro pe tonă, la grâu, nu însă la nivelul de 287 de euro, cât fusese înainte de criza din Ucraina”, susține Cezar Gheorghe, consultant în comerţul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români.

Cezar Gheorghe: ”300.000 de tone de ulei sunt blocate în Odesa”

Specialistul cu peste 20 de experiență în agricultură susține că scenariile nu sunt deloc optimiste, mai ales că vor fi noi scumpiri la alimentele de bază. Mai mult, oprirea comerțului cu ulei din Ucraina, cel mai mare exportator de floarea soarelui, va genera un preț mai mare la ulei

”Pe noi ne afectează din simplul motiv că, dacă prețurile au crescut alarmant, ieri (n.r-24 februarie 2022), efectiv tentația este foarte mare să exportăm enorm de mult, ceea ce va conduce într-un final la insuficiente stocuri de grâu în țară, ca să susținem necesitatea de pe piața internă. Procesatorii din piața internă, respectiv morarii, au acoperire pe un maxim de 2-3 luni. Ei vor trebui din nou să intre în piață, să se aprovizioneze. Crește prețul țițeiului, care a ajuns la 100 de dolari pe baril. Oprirea comerțului cu ulei vegetal din Ucraina, cel mai important vânzător, la nivel mondial, de ulei de floarea soarelui, e o problemă. În momentul acesta sunt 300.000 de tone blocate în Odesa, care nu pot fi livrate. Va crește prețul foarte mult. Dacă vorbeam de 710 dolari pe tonă la ulei, înainte de invazie, astăzi vorbim de 870 de dolari pe tonă. Vom vedea un preț la raft al uleiului majorat cu 10-15 la sută în următoarele două luni, cel mult. Prețul produselor la raft va crește cu 15-20 la sută, estimăm noi”, spune Cezar Gheorghe, consultant în comerţul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români.

Autoritățile trebuiau să ia măsuri, pentru ca războiul din Ucraina să nu afecteze buzunarele ieșenilor

Acest conflict, dar și seceta din România, vor genera creșteri ale prețurilor. Cezar Gheorghe susține că autoritățile din România ar trebui să găsească soluții pentru evitarea unei crize alimentare.

”Guvernul României și, respectiv, Ministerul Agriculturii ar trebui să fie foarte atenți la următorii parametri: producția României în 2021, cea estimată în 2022, mai mică din cauza secetei persistente, care se transformă pe zi ce trece în secetă pedologică. Noi vom avea un nivel de recoltă mai mic cu circa 4,9 milioane de tone, raportată la o medie multianuală de 9,6 milioane de tone. Noi vom face circa 2,8 milioane de tone. Trebuie să fie atenți la nivelul stocurilor la nivel național, la nivelul de consum intern și la ce s-a exportat și ce se previzionează a se exporta de acum înainte. Ar trebui rezultat un sistem la nivelul MADR care să genereze aceste date și statul să ia măsuri în timp util de temporizare a exportului. Rezerva de stat a României acoperă, în acest moment, circa două luni și jumătate, 3 luni”, mai spune Cezar Gheorghe.

Seceta contribuie la creșterea prețurilor

Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași, susține că o problemă este, însă, cantitatea insuficientă de apă în sol.

”Problema este că noi suntem racordați la bursele internaționale și o creștere la bursă poate să determine niște creșteri de preț și la noi. A fost o creștere bruscă a prețului la grâu, dar acum a mai scăzut. În ceea ce privește nivelul de umiditate din sol, putem spune că, din luna octombrie 2021 datele sunt nesatisfăcătoare. La Vaslui este o medie de 60 de litri la hectar, în Suceava sunt 160 de litri la hectar și în Iași 100 de litri la hectar. Nivelul de umiditate din sol încă poate să susțină culturile 10-15 zile, în speranța că o să plouă. Putem spune că, pentru o perioadă de câteva luni, nu vom fi afectați ca producție, prețuri. Dar, dacă seceta se va instala, în contextul situației din Ucraina, din țară, prețurile ar putea crește din luna iunie”, arată Emil Teofil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Iași.

În anul 2020 seceta extremă a afectat producțiile fermierilor din Iași.

Ioan Buimac, fermier: ”Pandemia va fi mic copil pe lângă o criză alimentară”

Ioan Buimac, fermier cu 30 de experiență în agricultură, din comuna Andrieșeni, Iași, se teme că va urma o criză alimentară dacă nu sunt luate la timp măsuri.

”Vă spun că pandemia va fi mic copil pe lângă o criză alimentară. Uleiul, floarea soarelui, zahărul, totul se face în afară. Toate sunt străine. Prețurile vor fi foarte mari și din cauza scumpirii gazelor și a situație din Ucraina. Rusia și Ucraina fac prețul la grâu de mulți ani. Bineînțeles că evenimentele din cele două țări pot influența prețul cerealelor. Rezerve de grâu nu avem. Când munceam, înainte de Revoluție,în agricultură, în rezerva de stat erau două milioane de tone de grâu. Acum nu avem nimic. A dispărut rezerva de stat de la noi. Spunea un politician, acum câțiva ani, că, într-o situație gravă, vom cumpăra alimente din exterior. În condițiile de acum, nu prea poți cumpăra”, susține Ioan Buimac, fermier din comuna Andrieșeni, Iași.

Anul trecut ieșenii își făceau stocuri de alimente, iar vânzarea acestora în supermarketuri era limitată.

Leonard Constantin Stafie: ”Nu vor fi ridicate deodată, ci peste o lună, două”

Prețuri mai mari vor fi și la produsele din carne de pui, curcan sau ouă. Leonard Constantin Stafie, reprezentant al Asociației Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă, din județul Iași, spune că scumpirea va fi de 15-20 de procente, dar se va face treptat.

”Se va scumpi carnea de curcan, pentru că în Ucraina este cel mai mare producător din Europa care vindea în Germania și Franța. Produce 500.000-600.000 de capete pe serie, iar dacă se blochează producția, va fi o problemă. Prețul la cereale a crescut și automat crește și la carne, ouă. Prețul la gaz s-a mărit cu 40 la sută, iar la pui se consumă energie cu încălzirea, plus motorina mai scumpă. Prețurile vor fi mai mari cu 15-20 de procente. Nu vor fi ridicate deodată, ci peste o lună, două”, spune Leonard Constantin Stafie.

Astfel, războiul din Ucraina va avea efecte asupra ieșenilor, ale căror bugete au fost deja afectate de pandemia Covid-19 și scumpirile de până acum.