Război total pe terenurile private din Zona Metropolitană Iași, încălcate abuziv de autorități. „Primarul Vasile Haidău din Rediu m-a amenințat că nu îmi mai eliberează niciun act, dacă nu le dau terenul, iar secretarul că mă expropriază”

de: Vlad Alexa
02:00, 22 sept. 2020

La nivelul Zonei Metropolitane Iași este stârnit un imens scandal, din cauza faptului că autoritățile administrative încalcă abuziv proprietățile private ale cetățenilor. Aducțiunea la apă, realizată în zona comunelor Rediu – Valea Lupului, pentru alimentarea noilor locuințe ridicate aici, a fost construită abuziv pe un teren proprietate privată, fără acordul proprietarului de drept. Ieșeanca Ancuța Bargan susține că s-a trezit cu rețeaua de apă, construită peste terenul care îi aparține, fără să fie anunțată de nimeni și fără ca cineva să-i asculte reclamațiile. „Primarul Vasile Haidău m-a amenințat că nu îmi mai eliberează niciun act, de acum încolo, iar secretarul mi-a spus că mă expropriază, dacă nu le dau drept de servitute asupra terenului”, acuză ieșeanca Ancuța Bargan

Un adevărat război este dus pe seama proprietăților private din Zona Metropolitană Iași. O ieșeancă, care deține mai multe terenuri pe raza comunei Rediu, din județul Iași, s-a trezit că noua rețea de apă realizată în zonă este construită pe terenul pe care îl deține de mai mulți ani. Este vorba despre o aducțiune de apă, legată la un nou rezervor al operatorului ApaVital din zona Rediu – Valea Lupului, pentru a asigura noii consumatori care și-au construit aici locuințe, în ultimii ani. În momentul în care aducțiunea de apă a ajuns în zona platoului Beldiman, din comuna Rediu, aceasta a intrat pe proprietatea ieșencei Ancuța Bargan.

„Cei de la Primăria Rediu au făcut o lucrare pe proprietatea care îmi aparține. S-a făcut un nou rezervor între Rediu și Valea Lupului, iar când primăria a tras conductele, a intrat pe terenul meu, deși lucrarea trebuie făcută pe domeniul public. Conductele au fost puse în luna februarie, iar de atunci au fost și astupate. Am făcut adrese la Primăria Rediu și la ApaVital, în care am specificat faptul că este un teren care îmi aparține și nu am dat niciun acord să se construiască pe el. Când am fost la Primăria Rediu, primarul cu secretarul și alți angajați au sărit pe mine să semnez actele, să le dau drept de servitute pe teren, dar am refuzat.

Primarul Vasile Haidău mi-a spus că, dacă nu le dau drept de servitute, nu o să mai obțin niciun act și niciun aviz de la Primăria Rediu, niciodată în viața mea. Chiar dacă el pleacă, știți că acum sunt alegeri, a spus că va rămâne fiul lui și tot același lucru va fi. La câteva săptămâni, m-a sunat și secretarul Primăriei și m-a amenințat că mă expropriază, dacă nu le dau terenul”, a explicat ieșeanca Ancuța Bargan, din comuna Rediu.

Lucrare pentru extinderea rețelei de apă, în Zona Metropolitană Iași, realizată pe proprietăți private

Lucrarea pentru extinderea rețelei de apă este realizată după ce în comunele Rediu – Valea Lupului, din Zona Metropolitană Iași, au fost construite numeroase locuințe pe proprietăți private, iar operatorul ApaVital a fost nevoit să furnizeze un volum mult mai mare de apă, motiv pentru care a fost construit un nou rezervor de apă.

„Din februarie și până în prezent, am făcut numeroase sesizări către ApaVital și Primăria Rediu. În data de 27 aprilie, am primit răspuns de la Primărie că, în termen de 30 de zile, vor scoate țeava din proprietatea mea. Nu s-a întâmplat asta, iar ieri au ajuns, cu restul lucrării, în dreptul proprietății mele. Dacă vor conecta conductele și vor da drumul la apă prin ele, eu nu voi mai putea face nimic pe acel teren și, cel mai probabil, va trece în proprietatea Primăriei Rediu cu tot cu instalații”, acuză ieșeanca Ancuța Bargan.

„La recomandarea Primăriei Rediu, conducta a fost pozată pe un drum public, ce se suprapune cu o proprietate privată”, explică oficialii ApaVital Iași

Primarul Vasile Haidău neagă faptul că ar fi amenințat-o pe ieșeanca a cărei proprietate a fost încălcată abuziv și susține faptul că a solicitat, deja, schimbarea proiectului, în așa fel încât conductele să treacă doar pe domeniul public, de-a lungul drumului din platoul Beldiman.

„Eu nu mai candidez la Primărie și nu am amenințat pe nimeni. Ce treabă are secretarul Primăriei cu asta? Am cerut celor de la ApaVital să mute conducta și să o pună doar pe proprietatea Primăriei. Nu am amenințat pe nimeni în acest fel, iar dreptul de proprietate privată este garantat, prin Constituție”, a spus Vasile Haidău, primarul comunei Rediu, din județul Iași.

Reprezentanții ApaVital susțin că lucrarea este realizată pe un teren, în urma recomandărilor făcute de Primăria Rediu, iar, în urma sesizărilor și reclamațiilor făcute, s-a decis ca proiectul să fie schimbat și conducta să fie trecută în domeniul public.

„Pentru rezolvarea unor probleme legate de lipsa apei la consumatorii din zona pădurii Mârzești, s-a montat o conductă care pornește de la rezervor 1.000 mc Valea Lupului către Rediu, ce urmează să mărească volumele de apă. La recomandarea Primăriei Rediu, această conductă a fost pozată pe un drum public ce se suprapune, pe o porțiune, cu o proprietate privată. Analizând reclamația, s-a decis ca această conductă să fie deviată de pe porțiunea de teren în discuție pe un amplasament nou, public, ce îl va indica Primăria Rediu. Până la efectuarea lucrărilor necesare, prin corespondențe, i s-a confirmat proprietarului că poate să efectueze orice fel de lucrări construcții sau alte amenajări, întrucât conducta nu este pusă în funcțiune și urmează să fie relocată”, au explicat oficialii ApaVital Iași.