Război total la UMF Iași, între rector și studenți! Viorel Scripcariu i-a amenințat pe mediciniști că nu vor mai putea profesa dacă nu se prezintă fizic la cursuri! Universitatea se transformă într-un focar de COVID-19
Rectorul de la UMF Iași, Viorel Scripcariu, este în centrul unui scandal uriaș cu studenții români și străini. Mediciniștii susțin faptul că Viorel Scripcariu i-a amenințat că, în cazul în care nu se prezintă fizic la cursuri, diploma lor nu va fi recunoscută în UE. Tinerii, speriați de posibilitatea infectării cu COVID-19, au deschis un război împotriva conducerii UMF Iași.
Războiul studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași împotriva conducerii continuă. Rectorul Viorel Scripcariu este acuzat că nu a luat măsuri pentru a evita infectarea cu noul Coronavirus. Deși mai mulți studenți au fost infectați cu noul tip de virus, rectorul UMF insistă ca mediciniștii să se prezinte fizic la cursuri, în timp ce alte universități de profil din țară, pentru a proteja studenții, au mutat lecțiile în mediul online. Strâns cu ușa de numeroasele plângeri ale studenților, Viorel Scripcariu a început o serie de amenințări. Rectorul a transmis studenților faptul că diploma lor nu va fi recunoscută în Uniunea Europeană dacă nu se vor prezenta fizic la cursuri. Studenții și-ar dori ca acele cursuri care nu presupun prezența la patul bolnavului să se desfășoare în online, așa cum se întâmplă la celelalte instituții de învățământ medical din România.
Rectorul Viorel Scripcariu încearcă în mod deliberat să-i sperie pe studenți
Studenții de la UMF Iași nu mai pot accepta inconștiența rectorului Viorel Scripcariu. Deși conducerea universității nu a luat măsuri pentru a evita infectarea cu COVID-19, obligă mediciniștii să se prezinte la cursuri. Mai mulți studenți străini au trimis o scrisoare la BZI, în limba engleză, dar pentru a nu fi sancționați, am ales să le protejăm identitatea.
„Rectorul ne amenință în continuare pe noi studenții spunând că dacă vom avea doar cursuri online, este posibil ca diplomele noastre să nu fie recunoscute de Legislația UE. Această informație este de fapt incorectă și înșelătoare, iar rectorul încearcă în mod deliberat să folosească tactici de frică pentru a speria studenții și îi amenință, forțându-i să accepte doar ceea ce spune el. Nimeni din UE nu a spus că diplomele medicale nu vor fi recunoscute dacă sunt predate cursuri online. Aceasta este o pandemie, ceva care afectează în fiecare țară, majoritatea universităților au apelat la varianta de educație medicală online. Chiar și în România majoritatea universităților sunt online, știu din Spania, Italia, Franța și Marea Britanie faptul că studenții la medicină învață online. Ceea ce spune rectorul este complet greșit și minte studenții, înșelându-i”, spun mai mulți studenți străini de la UMF.
Nu sunt lăsați să intre în spitale și merg la UMF doar pentru a asculta profesorul cum le predă: „Am putea face asta și de acasă”
Mediciniștii spun că pe perioada pandemiei de COVID-19 le-a fost restricționată practica profesională în spitale. Merg la UMF doar pentru a participa la cursuri, nu și la stagii la patul bolnavului, astfel că lecțiile pot fi mutate cu ușurință în mediul online. Deși au făcut numeroase solicitări către prof. univ. dr. Viorel Scripcariu pentru a adopta această modalitate de învățare, rectorul a dat dovadă de o iresponsabilitate crasă și a ridicat pasiv din umeri.
„Chiar și acum, când noi, studenții, participăm la cursuri în amfiteatre, noi nu putem vedea sau examina pacienții. Practic, stăm și profesorul ne vorbește. Acest lucru se poate face cu ușurință online, pe Microsoft Teams, și ar fi mult mai sigur, pentru că nu trebuie să călătorim și să ne expunem. Totodată, nu ar trebui să fim sufocați purtând o mască ore în șir. Ne-au spus și câțiva medici, asistenți și profesori că sunt nemulțumiți de condițiile în care învățăm”, mai spun studenții mediciniști.
Mediciniștii care au făcut practică în spitalele din Iași spun că nu au găsit produse de dezinfectare
În puținele ore de practică din spitale, studenții mediciniști au constatat cu stupoare că riscul de infectare cu COVID-19 este extem de mare. Au discutat acest aspect cu conducerea UMF, dar care, ca de fiecare dată, nu s-a lăsat înduioșată de poveștile celor de la care încasează sume mari de bani pentru studii.
„Au fost focare la aproape toate spitalele din Iași, dar, totuși, ca studenți, trebuie să intrăm în spital și să mergem la cursuri acolo. Rectorul spune că este sigur sa mergi în spitale. Dar profesorul Viorel Scripcariu nu știe că este imposibil să existe o distanțare fizică sigură pe coridoare și holuri. Acolo nu este suficient să porți doar o mască, nu există un produs de dezinfectare, disponibil, gata de utilizare, iar sticlele sunt goale de cele mai multe ori. Ministerul Educației a îndrumat școlile să meargă pe varianta online exclusiv. Rectorul Viorel Scripcariu a refuzat să urmeze această directivă și insistă încă asupra faptului că trebuie să venim la facultate”, adaugă studentul anonim de la UMF Iași.
Student UMF Iași: „Rectorul și administrația de la UMF Iași sunt foarte naivi și încăpățânați și ar putea avea o situație de focar sever chiar în mâinile lor”
Chiar dacă mai multe universități din țară au ales să-și protejeze studenții, din biroul său cald și ferit de interacțiunea cu publicul, Viorel Scripcariu decide soarta a mii de studenți înfricoșați de posibilitatea infectării cu COVID-19.
„Rectorul și administrația de la UMF Iași sunt foarte naivi și încăpățânați și ar putea avea o situație de focar sever chiar în mâinile lor. Rectorul este înșelător, manipulând studenții, amenințându-i că diplomele nu vor fi recunoscute de legislația UE. Este incorect! Dacă ar fi fost așa, atunci ce spuneți de toate celelalte universități medicale din Uniunea Europeană și chiar din România. Toate au mutat cursurile în mediul online. Nu vor fi toate diplomele lor recunoscute? Desigur că nu, aceasta este o minciună! Studenții devin foarte neliniștiți și speriați pentru că rectorul este egoist și nu pune siguranța elevilor ca o prioritate”, încheie scrisoarea studenții mediciniști străini.
Rectorul UMF Iași s-a așezat confortabil în biroul său și ridică pasiv din umeri la disperarea studenților
Studenții cer fapte, nu vorbe. În schimb, au de-a face cu un rector care nu este întocmai preocupat de siguranța celor pentru care este plătit să-i coordoneze și să-i protejeze. Dă din umeri și rămâne pasiv la toate presiunile din partea mediciniștilor. Le prezintă proceduri emise de către Ministerul Sănătății, arătându-și în continuare indiferența față de cei care se pregătesc să devină medici.
„Siguranța comunității universitare este o prioritate pentru noi. Am adoptat un set de proceduri și un plan de măsuri în conformitate cu Ordinul Comun al Ministrului Educației și Cercetării și Ministerului Sănătății nr. 5487/1494/2020, care au fost aprobate de Senatul UMF. Documentele au fost aduse la cunoștință întregii comunități academice (studenți, cadre didactice și personal administrativ) prin intermediul tuturor căilor de comunicare ale Universității, iar respectarea lor este urmărită în permanență. Pe fundalul pandemiei, am adoptat aceste măsuri în așa fel încât să nu fie afectată calitatea activității didactice și să ofere un grad ridicat de siguranță studenților, cadrelor didactice și personalului administrativ”, a răspuns, nonșalant, rectorul Viorel Scripcariu.