Război în Ucraina, ziua 277: Rusia ucide civili în Herson / Energoatom se teme pentru siguranța centralelor nucleare / Kievul a lansat programul „Cereale din Ucraina”

de: BZI.ro
09:24, 27 nov. 2022

Noul simbol al Rusiei, un baros pătat de sânge. Rușii vor să înghețe ostilitățile până la primăvară, fie sub pretextul iernii grele, fie sub cel al unor negocieri de armistițiu cu ucrainenii. Putin cumpără timp, plătește oricât pentru 4-5 luni, cât are nevoie să-și pună pe picioarele unitățile de mobilizați, să le antreneze, pentru ca la primăvară să poate relua ofensiva. Cu iluzia acestei ofensive de primăvară care ar trebuie să schimbe soarta războiului, Putin amăgește elita moscovită și-i cere încă un răgaz de câteva luni. Rolul lui Surovikin pentru însăși stabilitatea regimului, devine foarte important în următoarele câteva luni, spune Armand Goșu într-un lung interviu pe Contributors.ro.

UPDATE 21.57:  Obuzele rusești au ucis două persoane, iar o alta a fost rănită în Kurahove, un oraș din regiunea Donețk, a declarat duminică un oficial ucrainean, relatează CNN

„Rușii au bombardat cu artilerie Kurahove”, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, prin Telegram. El a raportat că, pe lângă cele trei victime, patru case au fost avariate.

UPDATE 21.30:  Ministerul Regatului Unit al Apărării a confirmat că Marea Britanie a furnizat forțelor armate ucrainene rachete Brimstone 2

„Acest ajutor a jucat un rol crucial în stoparea progreselor rusești”, se spune în comunicat.

Postare Twitter

UPDATE 20.05:  Un grup de mame ale unor soldați ruși s-au alăturat unui grup de activiste feministe pentru a cere retragerea trupelor Moscovei din Ucraina, lansând o petiție online duminică

Această campanie, iniţiată de asociaţia Rezistenţa Feministă Anti-Război coincide cu Ziua Mamei în Rusia, relatează CNN.

UPDATE 17.48:  Fără electricitate, fără apă, fără căldură – atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene obligă mulți oameni să fugă peste granițe

Unele țări UE sunt mai primitoare cu refugiații, decât altele. Iar prin România trec mulți, rămân puțini. Europarlamentarul german, Manfred Weber, face un apel la solidaritate.

UPDATE 17.00:  În centrele de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk sunt focare de boli infecțioase, dar medicii nu îi pot trata din cauza lipsei de echipamente și medicamente

Acesta este probabil rezultatul condițiilor supraaglomerate și insalubre din zona lor de antrenament, notează cercetătorul independent Chris Owen

Organismul rusesc independent de știri SOTA raportează că a existat un focar cu o boală respiratorie necunoscută (posibil COVID) în rândul bărbaților mobilizați în zona de antrenament Elanskii, la 129 km est de Ekaterinburg.

UPDATE 16.19:  Autoritățile de ocupație ruse din Crimeea susțin că au „naționalizat” peste 130 de mari întreprinderi comerciale și industriale deținute de ucraineni doar în noiembrie

UPDATE 15.46:  Kremlinul a încercat să minimizeze informațiile conform cărora o alianță de securitate condusă de ruși a fostelor națiuni sovietice slăbește în urma războiului din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică că încercările de a destrăma alianța au existat întotdeauna, dar a insistat că aceasta va rămâne la mare căutare, în ciuda criticilor din această săptămână din partea Armeniei, relatează Reuters și Guardian.

UPDATE 15.00:  Invazia din Ucraina a dat peste cap piaţa energetică

Sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană au dus la scăderea drastică a importurilor de cărbune ale Poloniei, ţară unde 37% dintre gospodării folosesc cărbune pentru a se încălzi. În condiţiile în care rezervele de cărbune s-au epuizat şi temperaturile au coborât, polonezii au început să ia măsuri. Așa că au început să sape în grădini după cărbune.

UPDATE 13.40: Premierul belgian, Alexander De Croo, se află în a doua zi a unei vizite neanunțate în Ucraina

Însoțit de ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, De Croo a profitat de această vizită pentru a anunța un sprijin belgian suplimentar de aproximativ 37,4 milioane de euro.

De Croo a vizitat diferite părți ale țării, inclusiv Bucha, unde în aprilie au fost descoperite pe străzile orașului aproape 500 de cadavre ale unor locuitori, victime ale masacrului de la Bucha, uciderea în masă a civililor ucraineni de către forțele armate ruse.

UPDATE 12.52:  Peste 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore3, în creştere cu peste 10% faţă de ziua precedentă

Poliţia de Frontieră anunţă că 181.390 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 50.650 de mijloace de transport, au efectuiat formalităţile la frontieră în ultimele 24 de ore. Peste 9.100 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară, în creştere faţă de ziua precedentă.

UPDATE 12.07:  Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a avertizat că violul în război încalcă valorile internaționale la fel de grav ca și utilizarea armelor chimice

Vorbind pentru Sunday Times în ajunul găzduirii la Londra a unei importante conferințe internaționale privind prevenirea violenței sexuale în conflicte, Cleverly a declarat că „actul detestabil” este folosit în Ucraina și în alte părți ale lumii.

„Este un act absolut detestabil și totuși vedem că în Ucraina și în alte părți ale lumii acest lucru este încă folosit ca armă de război. Trebuie să ne asigurăm că comandanții militari înțeleg că acest lucru este la fel de inacceptabil ca și utilizarea armelor chimice sau ca și uciderea sau abuzarea prizonierilor de război”, a declarat el.

UPDATE 11.36:  Luptele au stagnat de-a lungul liniei frontului în ultimele zile

Înaintarea rușilor în centrul Donețkului este puțin probabilă, susține Marea Britanie

Forțele rusești au suferit pierderi grele în timpul luptelor din provincia ucraineană Donețk (sud-centrală) și este puțin probabil să realizeze o breșă în această zonă, afirmă Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.

UPDATE 10.42:  Ucrainenii părăsesc Hersonul pentru a fugi de bombardamentele rusești, la doar câteva săptămâni după ce au sărbătorit recucerirea de către Ucraina a orașului din sud

Associated Press a relatat că un șir de camioane, camionete și mașini – unele tractând remorci sau transportând animale de companie și alte bunuri – se întindea sâmbătă pe o distanță de un kilometru sau mai mult la periferia orașului Herson.

Zilele de bombardamente intense ale forțelor rusești au provocat un exod dulce-amărui: mulți civili erau fericiți că orașul lor a fost recâștigat, dar au regretat că nu au putut rămâne. (The Guardian)

UPDATE 09.34:  O rafinărie de petrol din Angarsk, Rusia, a luat foc, potrivit Nexta

Postare Twitter

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

  • Cel puțin 32 de persoane din Herson din sudul Ucrainei au fost ucise de bombardamentele rusești de la retragerea forțelor pro-Moscova în urmă cu două săptămâni, a declarat sâmbătă șeful poliției ucrainene, potrivit Reuters.
  • Există temeri din ce în ce mai mari că atacul necruțător al Rusiei asupra rețelei de electricitate din Ucraina va amenința siguranța centralelor nucleare, în urma opririi de urgență fără precedent de miercuri. Petro Kotin, președintele companiei ucrainene de energie nucleară, Energoatom, a declarat că toate mecanismele de siguranță au funcționat miercuri așa cum era prevăzut, însă două generatoare au fost avariate în acest proces.
  • Rusia și-a continuat sâmbătă să lovească orașelor ucrainene cu un atac asupra orașului Dnipro, care a rănit șase persoane și a distrus șapte case, a declarat guvernatorul regional, Valentin Reznichenko.
  • Electricitatea a fost restabilită în orașul Herson din sudul Ucrainei, după ce a fost eliberat la începutul acestei luni de sub ocupația rusă, a declarat sâmbătă un consilier prezidențial de rang înalt, potrivit Reuters.
  • Ucraina a acuzat Kremlinul că a reînviat tacticile „ucigașe” ale lui Iosif Stalin, în timp ce Kievul a comemorat foametea din epoca sovietică care a ucis milioane de ucraineni în iarna 1932-1933.
  • Volodimir Zelenski a găzduit sâmbătă, la Kiev, un summit cu națiunile aliate pentru a lansa o inițiativă numită „Cereale din Ucraina” pentru a exporta cereale în valoare de 150 de milioane de dolari către țările cele mai vulnerabile la foamete și secetă. Până la 60 de nave cu cereale ucrainene pot fi trimise până la jumătatea anului viitor către unele dintre cele mai sărace țări din Africa, a declarat președintele ucrainean pentru The Guardian.
  • Vladimir Makei, ministrul de externe al Belarusului, a murit „subit”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakarova, a declarat că „suntem șocați” la aflarea veștii. Makei trebuia să se întâlnească luni, la Minsk, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
  • Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Ucrainei s-au întâlnit sâmbătă la Kiev pentru a discuta și a-și reitera angajamentul de a lucra împreună „pentru a contracara agresiunea armată a Rusiei”.
  • Rusia folosește rachete de croazieră învechite, fără focoase nucleare, asupra unor ținte ucrainene, deoarece stocurile lui Vladimir Putin sunt aproape epuizate, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
  • Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, susține că un ”fost general” al infanteriei marine a SUA face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina, scrie AFP.