Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina, ziua 262: Recucerirea Hersonului, cea mai mare victorie a Kievului de la începutul invaziei / Moscova afirmă că nu mai există militari ruși pe partea vestică a râului Nipru
Război în Ucraina, ziua 262: Recucerirea Hersonului, cea mai mare victorie a Kievului de la începutul invaziei / Moscova afirmă că nu mai există militari ruși pe partea vestică a râului Nipru

Război în Ucraina, ziua 262: Recucerirea Hersonului, cea mai mare victorie a Kievului de la începutul invaziei / Moscova afirmă că nu mai există militari ruși pe partea vestică a râului Nipru

12 nov. 2022, 12:03, 3 ,
în Razboi în Ucraina

UPDATE 21.32:  Autoritățile susținute de Rusia au ordonat evacuări într-o zonă de pe malul de est al râului Nipru din regiunea Herson, trimițând personalul administrativ și localnicii într-un oraș din Rusia, relatează CNN

UPDATE 20.42:  Odată cu retragerea rapidă din Herson, rușii ar fi lăsat depozite întregi cu muniție și tehnică militară în urmă:

postare pe twitter

Război în Ucraina

UPDATE 19.30:  Autorităţile ucrainene își reiau serviciile în oraşul recent eliberat Herson, a declarat sâmbătă şeful administraţiei militare regionale, relatează CNN

„Administrația militară a regiunii Herson, administrația militară a orașului Herson și administrația militară a districtului Herson au sosit în oraș și și-au început atribuțiile”, a declarat Yaroslav Ianușevici într-un mesaj pe Telegram, publicat pe contul unui alt oficial.

„Poliția Națională și Serviciul de Securitate al Ucrainei și-au reluat atribuțiile. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență curăță orașul de mine. Lucrăm pentru revenirea orașului la viața normală”, a spus Ianușevici.

UPDATE 18.30:  Unitatea specială „Omega” a Gărzii Naționale Ucrainene a distrus o întreagă coloană de tancuri și blindate de luptă rusești în regiunea Donețk:

postare twitter

Postare twitter

UPDATE 17.10:  Forțele ruse care s-au retras din Herson și zonele învecinate au furat aproximativ 15.000 de lucrări de artă din regiune, a raportat Centrul Național de Rezistență al armatei ucrainene, relatează Kyiv Independent

Centrul a spus că soldații ruși au jefuit, printre altele, Muzeul de Artă Oleksiy Shovkunenko Herson. Colecția muzeului include picturi religioase din secolul al XVII-lea și începutul secolului al XX-lea, artă ucraineană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și lucrări ale artiștilor contemporani, potrivit centrului.

UPDATE 15.27:  Marea Britanie a spus că retragerea Rusiei din singura capitală regională din Ucraina pe care a capturat-o de când a început invazia sa în februarie a fost o altă umilință pentru armata sa, dar Moscova a continuă să reprezinte o amenințare, relatează The Guardian.

„Retragerea anunțată a Rusiei din Herson marchează un alt eșec strategic pentru ei”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, sâmbătă.

„În februarie, Rusia nu a reușit să își asume niciunul dintre obiectivele sale majore, cu excepția Hersonului. Acum, că și aceasta a fost predată, oamenii obișnuiți din Rusia trebuie să se întrebe cu siguranță „pentru ce a fost totul?””, a spus Wallace.

Reuters relatează că Wallace a spus că armata Rusiei a suferit o pierdere uriașă de vieți omenești în schimbul izolaționismului și umilinței internaționale, iar Ucraina va continua cu sprijinul Marii Britanii și al comunității internaționale.

„Și, deși retragerea este binevenită, nimeni nu va subestima amenințarea continuă reprezentată de Federația Rusă”, a conchis el.

UPDATE 13.20:  Corespondentul televiziunii britanice Sky News Alex Rossi a fost întâmpinat de locuitorii din Herson în lacrimi, mulțumindu-i și strângându-i mâna, confundându-l cu un militar ucrainean

UPDATE 11.38:  Statul Major General: Rusia a pierdut 80.210 soldați în Ucraina din 24 februarie.

Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 80.210 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei.

Se pare că Rusia continua să înregistreze pierderi mari în rândul trupelor sale în ultimele 24 ore.

Peste 800 de soldați ruși ar fi murit în ultima zi, potrivit armatei ucranene.

UPDATE 09.32:  Cotidianul rusesc Izvestia a publicat pe contul său de Telegram o înregistrare video care arată explozia de pe podul de la centrala electrică Nova Kakhovka din regiunea Herson.

razboi ucraina

postare despre războiul din Ucraina

UPDATE 09.32: Rusia a lovit trei comunități din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk cu artilerie grea în noaptea de vineri spre sâmbătă

Trăgând de peste 50 de ori asupra orașelor și satelor, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, pe canalul su de Telegram, potrivit The Kyiv Independent.

Clădiri rezidențiale au fost avariate în timpul atacurilor, a precizat Reznichenko. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime.

La 8 luni și jumătate de la începutul invaziei, Ucraina a recucerit cel mai important centru regional pe care l-a pierdut foarte ușor. Locuitorii bucuroși din Herson au întâmpinat trupele ucrainene care au sosit în centrul orașului strategic, după ce Rusia a abandonat singura capitală regională pe care a capturat-o de la începutul invaziei sale în februarie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „o zi istorică” , în timp ce trupele speciale ale armatei se aflau deja în interior și trupe de apărare la periferie.

Sinteza ultimelor 24 de ore de război
Ucrainenii din orașul Herson au sărbătorit după sosirea soldaților ucraineni pentru recucerirea orașului. Mulțimi bucuroase au întâmpinat trupele Kievului în orașul din sudul Ucrainei, după ce progresele înregistrate de forțele armate în ultimele zile au continuat. Forțele ucrainene au eliberat 41 de așezări pe măsură ce au avansat prin sud, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Un steag ucrainean a fost arborat în Piața Svobody, în apropierea sediului administrației regionale, pentru prima dată de când orașul Herson a căzut în mâinile Rusiei, la 2 martie. Un altul a fost arborat în fața sediului poliției naționale a orașului.
Zelenski a declarat că orașul este „al nostru” și că a fost o zi „istorică” pentru țară, după ce Rusia a anunțat finalizarea retragerii trupelor sale din capitala regională.
Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat pentru BBC că forțele ucrainene controlează aproape în totalitate Hersonul.
Rusia a declarat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Nipru. Ministerul rus al Apărării a precizat că pe malul vestic al râului nu a mai rămas niciun echipament militar sau soldați.
Cu toate acestea, au apărut informații potrivit cărora unii soldați ruși au fost lăsați în urmă în Ucraina și s-au schimbat în haine civile sau s-au înecat încercând să scape. Unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.
Kremlinul a declarat vineri că, în pofida retragerii trupelor sale de pe malul vestic al râului Nipru și a abandonării orașului Herson, regiunea cu același nume aparține în continuare Rusiei, relatează Reuters.
Podul Antonivski, singurul drum din apropiere care traversează orașul Herson, din sudul Ucrainei, către malul estic al râului Nipru, controlat de Rusia, a fost avariat și nu poate fi folosit. După retragere, au existat noi daune semnificative la barajul Nova Kakhovka, aflat în apropiere, potrivit unor imagini publicate de compania americană de imagini prin satelit Maxar.
Ucraina construiește un zid la granița de nord cu Belarusul, un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin. Zidul de beton are deja o lungime de 3 km.
45 de soldați ucraineni au fost eliberați în cadrul unui schimb de prizonieri cu Rusia, iar trupurile a doi soldați ucraineni uciși au fost, de asemenea, repatriate, a declarat șeful biroului prezidențial ucrainean.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că după o investigație a unei uzine de cercetare din orașul Harkov a constatat că aceasta a fost grav avariată, dar nu au existat semne de eliberare radiologică sau de deturnare de material nuclear.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că prioritatea Germaniei în ajutorul acordat Ucrainei ar trebui să fie aceea de a o ajuta să se apere de raidurile aeriene rusești asupra orașelor sale și de a o ajuta să își reconstruiască infrastructura.

Comentarii
  • razboiul e departe,foarte departe de a se termina,rusii isi ling ranile sau retras strategic isi vor modifica strategia,occidentul va „obosi” in a mai baga bani in Ucraina,vor aparea miscari sociale in plina criza alimentara,energetica,devalorizare a banului,vine peste noi un an pe care multi nu-l vor uita,nu sant mama omida insa din istorie am invatat ca un razboi vine la pachet cu multe nenorociri,sa nu mai vorbim de armele din ziua de azi!

  • stai tu linistit ‘anonime’

    rusii isi ling ranile de prin Martie, toata planeta a vazut cat de capabili sunt.

    Au plecat cu coada intre picioare din Kyiv, Kharkov, Kherson si si au tot lins ranile.

    rusii is capabili doar sa omoare civili si sa distruga infrastructura civila.

    rusii is capabili doar sa incalce toate tratatele si legile posibile.

    rusia a piedut deja razboiul insa cei care conduc aceasta tara infecta pe nume rusia nu se vor retrage voluntar din Ucraina, isi vor mai trimite la moarte proprii lor soldati in disperare de cauza sperand la o rasturnare de situatie.

    Ucraina a preluat initiativa razboiului de pe la sfarsitul lui Iunie.

    Referitor la sprijinul occidentului: sprijinul nu numai ca va scada insa se va mari. Nu zic eu asta, faptele demonstreaza asta.

    Nimeni din Vest nu va abandona Ucraina, asta ar insemna ca efortul de pana acum a fost in zadar. Ca sa nu mai zic de declaratiile atator premieri si presedinti de stat din SUA, Australia, UK, tarile baltice, tarile scandinave si cele din Europa de Est.

    Tu stai linistit, nu mai fi tu atat de ingrijorat si nu mai emite aberatii pe Internet.

    Apropo, asa de mult iti place p..a rusilor de le faci discret propaganda in Romania ?

  • ptr muila de mai sus

    daca asta ai inteles stai jos fraiere,ai citit printre randuri ca un analfabet functional ce esti,ia si informeaza-te din mai multe surse,se vede ca n-ai citit decat cartea de identitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`