Război în Ucraina. Un nou atac masiv al Rusiei în Ucraina

de: BZI.ro
08:16, 06 dec. 2022

Război în Ucraina, ziua 286. Rusia a lansat un nou tir de rachete asupra unor ținte din Ucraina, pentru a opta oară în opt săptămâni.

UPDATE 23.25: Rusia ar putea căuta o falsă rampă de ieșire din războiul din Ucraina, a avertizat SUA

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat că Rusia ar putea căuta o falsă ieșire din războiul din Ucraina, care nu ar produce o pace durabilă și ar permite trupelor ruse să se regrupeze și să atace din nou Ucraina, potrivit Rador care citează CNN.

UPDATE 23.00: Spitalele ucrainene vor suspenda temporar operațiile planificate din cauza penei de curent

Ministerul ucrainean al Sănătății a cerut autorităților regionale să ia în considerare suspendarea operațiilor neesențiale și a spitalizărilor din cauza penei de curent ca urmare a atacurilor cu rachete rusești care vizează infrastructura critică a țării, potrivit The Guardian

UPDATE 22.20: SUA „nu permit” Ucrainei să lanseze atacuri în Rusia şi „nu încurajează” astfel de atacuri

SUA „nu permit” Ucrainei să lanseze atacuri în Rusia şi „nu încurajează” astfel de atacuri, avertizează Washingtonul.

Statele Unite avertizează marţi că „nu încurajează” Ucraina să efectueze atacuri în Rusia, în urma unor atacuri cu dronă în două baze aeriene ruseşti, atribuite Kievului, relatează AFP.

UPDATE 21.45: Comisia Europeană ia în considerare interzicerea noilor investiții în sectorul minier din Rusia

Comisia Europeană ia în considerare interzicerea noilor investiții în sectorul minier din Rusia, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, cu scopul de a diminua și mai mult capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei.

Surse au declarat pentru Financial Times că interdicția privind investițiile în sectorul minier face parte dintr-un al nouălea pachet de sancțiuni al UE, pe care oficialii intenționează să îl discute cu statele membre și să ajungă la un acord până la sfârșitul săptămânii viitoare.

UPDATE 21.00: ​Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt „fake news”

Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt „fake news”, a scris marţi pe Twitter premierul ungar Viktor Orban.

UPDATE 20.30: Ucraina pare să scoată la iveală lacunele apărării aeriene rusești prin lovituri cu rază lungă de acțiune

Un al treilea aerodrom rusesc a fost incendiat marți în urma unui atac cu dronă, la o zi după ce Ucraina a demonstrat o nouă capacitate aparentă de a pătrunde la sute de kilometri adâncime în spațiul aerian rusesc prin atacuri asupra a două baze aeriene rusești, potrivit Reuters.

UPDATE 20.00: Preţul petrolului Brent scade sub 80 de dolari barilul

Preţul petrolului Brent scade sub 80 de dolari barilul, din cauza unei eventuale „salve” de creşteri a dobânzilor marilor bănci centrale

Preţul petrolului Brent a scăzut marţi, pentru scurt timp, sub pragul de 80 de dolari barilul, din cauza unei eventuale ”salve” de creşteri a dobânzilor marilor bănci centrale, în toiul unei incertitudini cu privire la impactul noilor sancţiuni impuse petrolului rusesc, relatează AFP.

UPDATE 19.45: Producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane de tone

Producţia de petrol şi gaze condensate a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane de tone, a anunţat marţi agenţia rusă de presă Interfax, citându-l pe vicepremierul Alexander Novak, conform Reuters.

Conform calculelor Reuters, producţia Rusiei de petrol şi gaze condensate în perioada ianuarie-noiembrie 2022 s-a situat în medie la 10,91 milioane barili pe zi (bpd).

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că producţia Rusiei de petrol ar putea scădea cu 500.000 – un milion barili pe zi la începutul anului viitor, după ce Uniunea Europeană a impus un embargo asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă.

UPDATE 19.20: Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat marți că a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operațiilor neesențiale

Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat marți că a cerut oficialilor regionali să ia în considerare suspendarea operațiilor neesențiale din spitale până când situația energetică din țară se stabilizează.

UPDATE 19.00: Atacurile asupra bazelor aeriene rusești vor avea un impact psihologic important – oficiali occidentali

Atacurile asupra unor aerodromuri din interiorul Rusiei vor avea o puternică lovitură psihologică, au declarat marți înalți oficiali occidentali, afirmând că acest lucru înseamnă că Moscova va trebui să se gândească mult mai atent la modul în care își va menține în siguranță bombardierele cu rază lungă de acțiune, scrie Reuters.

UPDATE 18.30: Rusia şi Ucraina au anunţat marţi un nou schimb de prizonieri

Rusia şi Ucraina au anunţat marţi un nou schimb de prizonieri, ambele părți eliberând câte 60 de soldați, inclusiv luptători de la oţelăria Azovstal, conform Reuters.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că cei 60 de soldaţi ruşi eliberaţi vor fi transportaţi cu avionul la Moscova pentru a primi îngrijiri medicale şi suport psihologic. Într-o înregistrarea video distribuită de minister pot fi văzuți bărbaţi în uniformă militară coborând dintr-un autobuz şi vorbind la telefon. „Totul este bine, sunt în viaţă şi bine. Voi fi acasă în curând”, a spus un bărbat.

Andri Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, i-a salutat ca pe nişte eroi pe ucrainenii care s-au întors şi a spus că printre aceştia sunt zeci care au rezistat în oraşul Mariupol – inclusiv la oţelăria Azovstal – până când Rusia i-a forţat să se predea în luna mai.

UPDATE 18.00: Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina

Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană, iar din acest motiv Uniunea Europeană va căuta acum o soluţie – cu sprijinul restului statelor din blocul comunitar – pentru a canaliza asistenţa financiară către Kiev, transmite EFE.

UPDATE 17.35: O deputată din parlamentul ‘Republicii Populare Donețk’ a murit în urma bombardamentelor trupelor ucrainene

Maria Pirogova, membră a parlamentului așa-zisei Republici Populare Donețk (RPD), a fost ucisă în bombardamente ale trupelor ucrainene, a declarat marți pentru agenția rusă Tass un purtător de cuvânt al Miliției Populare a RPD.

„Confirmăm moartea ei”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Maria Pirogova, în vârstă de 29 de ani, era membră a Consiliului Popular al RPD din 2018.

UPDATE 17.00: SRI a făcut primele verificări la plicurile suspecte de la Ambasada Ucrainei: Nu conțin exploziv, urmează analize de laborator

Plicuri suspecte primite la ambasada Ucrainei din București nu conțin exploziv, a stabilit SRI după primele verificări.

Specialiștii SRI au ridicat plicurile respective, după alerta de la Ambasada Ucrainei din București.

Primele verificări arată că plicurile nu conțin material exploziv.

„Potrivit procedurii, acestea vor fi analizate în laboratoare specializate, pentru a fi eliminate toate suspiciunile privitoare la posibile substanțe ce ar putea fi prezente”, informează SRI.

UPDATE 15.40: Ploaia de rachete asupra Ucrainei a fost un succes: Rușii anunță că toate țintele au fost lovite

Ministerul rus al Apărării a anunțat că ieri trupele ruse au lansat o lovitură masivă cu arme aeriene și maritime cu ghidaj de precizie cu rază lungă de acțiune împotriva sistemului militar de comandă și control, a instalațiilor complexe de apărare și a instalațiilor energetice aferente din Ucraina.

Ținta loviturii este atinsă, toate obiectele atribuite sunt lovite. Ca urmare, producția și repararea armelor ucrainene la întreprinderile de apărare a fost oprită, transportul feroviar al echipamentelor militare pentru armata ucraineană, inclusiv a celor fabricate în străinătate, a fost întrerupt și transferul rezervelor în zonele de luptă a fost împiedicat, a anunțat ministerul

UPDATE 15.00: Rusia a desfăşurat sisteme antirachetă Bastion în insulele pe care și le dispută cu Japonia

Ministerul rus al Apărării a afirmat că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile, lanţ de insule poziţionate strategic între Japonia şi peninsula rusă Kamceatka, relatează marţi agenţia Reuters.

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte „teritoriile sale nordice”, a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-al doilea război mondial, scrie Agerpres.

Sistemele Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, a precizat ministerul rus.

UPDATE 14.00: Serghei Șoigu numără morții lui Zelenski, bucată cu bucată: Ucraina a pierdut numai în noiembrie peste 8.000 de soldați

Serghei Şoigu a anunţat că pierderile forţelor armate ale Ucrainei, în luna noiembrie, se ridică la peste 8.300 de morţi. De asemenea, potrivit ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, printre pierderile înregistrate de Kiev se numără cinci avioane, zece elicoptere, 149 de tancuri și peste 300 de vehicule blindate de luptă, informează Rador.

‘Forțele Armate ale Ucrainei au pierdut peste 8.300 de militari, precum și cinci avioane și zece elicoptere, în cursul lunii noiembrie’, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, marţi, în timpul unei conferinţe organizată la sediul ministerului. ‘Pierderile inamice în luna noiembrie s-au ridicat la peste 8.300 de militari, cinci avioane, zece elicoptere, 149 de tancuri și peste 300 de vehicule blindate de luptă’, a declarat Şoigu. Potrivit ministrului rus al apărării, forțele armate ale Rusiei au provocat daune semnificative forțelor armate ucrainene pe linia forntului Luhansk-Donețk și Iujno-Donețk.

UPDATE 13.00: Zaharova: ‘Nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare Zaporojie de sub controlul rusesc’

Ministerul rus de Externe pare să fi dat o lovitură propunerilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă demilitarizată şi protejată în jurul centralei nucleare din Zaporojie, anunță news.ro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că ”nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare de sub controlul rusesc sau despre transferul controlului asupra acesteia către o „terţă parte”.

Agenţia de ştiri a întrebat: „Şeful AIEA, R[afael]. Grossi a declarat că experţii sunt aproape de un acord acceptabil între Ucraina şi Rusia cu privire la crearea unei zone de securitate în jurul centralei nucleare Zaporizhzhya (ZNPP). Cum comentaţi această declaraţie? Este posibil să se transfere controlul asupra centralei ZNPP către o terţă parte? Este aşteptată vizita şefului AIEA, R. Grossi, în Rusia?”.

Zakharova a răspuns că „nu se poate vorbi despre nicio retragere a centralei nucleare Zaporizhzhya de sub controlul rusesc sau despre transferul controlului asupra acesteia către o „terţă parte”.

Centrala se află pe teritoriul rusesc şi este controlată în totalitate de Rusia. Presupunem că numai noi suntem în măsură să asigurăm securitatea fizică şi nucleară a ZNPP”. Nu a existat niciun răspuns din partea AIEA la ultimul cuvânt de la Moscova.

UPDATE 11.30: Furie la Moscova și amenințare cu un posibil început al celui de-al Treilea Război Mondial după pactul Ucraina-Belgia

Un gest din Belgia către Ucraina a înfuriat Rusia în asemenea măsură încât vorbește fără ocolișuri despre ceea ce ar putea escalada într-un Al Treilea Război Mondial. Inițiativa atât de prost primită de Kremlin este pactul semnat sâmbăta trecută de premierul belgian, Alexander de Croo, și de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în care Belgia își exprimă sprijinul pentru ca Ucraina să fie stat membru cu drepturi depline atât în ​​Uniunea Europeană, cât și în NATO.

În luna octombrie, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, a descris ipotetica integrare a Kievului în Alianța Atlantică drept un gest de „natură suicidară”, preludiu la „Al Treilea Război Mondial”, ca răspuns la aplicarea articolului 5 al Organizației Atlanticului, prin care orice atac împotriva unei țări NATO „va fi considerat ca un atac împotriva tuturor membrilor săi”, relatează El Periodico citat de Rador.

Tocmai neintegrarea Ucrainei în Alianța Atlantică este una dintre prioritățile președintelui rus, Vladimir Putin, chiar înainte de izbucnirea conflictului Moscova-Kiev, pentru a nu interfera cu influența Kremlinului în această zonă geostrategică.

UPDATE 10.00: Vladimir Putin vrea liniște în țară: Au fost interzise mitingurile în apropierea clădirilor instituţiilor de stat

Gările, aeroporturile, instituțiile de învățământ și teritoriile adiacente clădirilor autorităților publice sunt acum incluse pe lista locurilor în care este interzisă organizarea de mitinguri, marșuri și demonstrații, anunță Tass, potrivit Rador.

O normă în acest sens este cuprinsă într-o lege publicată luni, care a fost semnată de președintele rus, Vladimir Putin. Aceeași listă include porturi maritime și fluviale, clădiri de asigurări sociale, organizații educaționale și medicale, terenuri pentru copii și sport.

Va fi interzisă organizarea de mitinguri atât în clădirile autorităților, cât şi pe teritoriile adiacente acestora. Interdicția se aplică și zonelor din apropierea obiectivelor de importanţă vitală, inclusiv a celor care asigură activitatea rețelelor electrice, termice și hidrografice. Decizia se aplică și bisericilor și altor clădiri de cult, precum și terenurilor pe care sunt amplasate.

În același timp, interdicția nu va fi extinsă la cultul public și la alte rituri și ceremonii religioase, dacă acest lucru se datorează caracteristicilor istorice, culturale și alte obiective ale subiecţilor Federației Ruse.

UPDATE 08.20. Rusia a lansat un nou tir de rachete asupra unor ținte din Ucraina, pentru a opta oară în opt săptămâni, scrie BBC.

Au fost raportate perturbări semnificative ale rețelei electrice, mai ales în est. În sud, Odesa a rămas fără energie electrică. Ucraina spune că patru persoane au fost ucise.

Dar loviturile par să fi provocat mai puține pagube decât în ocaziile anterioare. Ucraina spune că a doborât 60 din cele 70 de rachete lansate de Rusia. Moscova spune că a lovit toate cele 17 ținte vizate.

În discursul său video de luni târziu, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că loviturile au afectat, de asemenea, alimentarea cu energie electrică în Moldova.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia, un nou atac masiv asupra unor ţinte din Ucraina
  • Zelenski, după atacul rusesc masiv cu rachete de luni: „Poporul ucrainean nu renunță niciodată”
  • Vladimir Putin a condus mașina peste Podul Crimeei, pe care ucrainenii l-au aruncat în aer în octombrie
  • O rachetă a căzut în Moldova, după ce Rusia a lansat un nou atac masiv în Ucraina
  • Rusia a lansat valul de rachete anticipat de Ucraina
  • Zelenski mărturisește că ar fi preferat să meargă la pescuit în loc să se lupte cu rușii