Război în Ucraina: Secretarul de stat Antony Blinken a spus că SUA nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra vreunei părți anexate a Ucrainei
„Dacă Rusia organizează aceste „referendume” false, Statele Unite și comunitatea internațională nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra vreunei părți pretins-anexate a Ucrainei. Continuăm să fim alături de poporul Ucrainei”, a spus secretarul de stat Antony Blinken.
UPDATE 23.30: Ramzan Kadîrov a anunțat că 15-20 de femei care au participat la un miting anti-război la Groznîi au fost reținute și amenințate
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că 15-20 de femei care au participat la un miting anti-război la Groznîi au fost reținute și amenințate că vor fi nevoite să își trimită copiii și soții să lupte împotriva Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE 23.00: Ucrainenii tratează cu sarcasm mobilizarea parțială anunțată de Putin: „Îngrășământ pentru sol”
„Mai mult îngrășământ pentru pământul nostru”, a declarat Ksenia Borodenko, un manager de vânzări în vârstă de 33 de ani, pentru Al Jazeera în centrul Kievului, la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață că intenționează să mobilizeze mai multe trupe.
UPDATE 22.20: Răspunsul comandantului armatei ucrainene, după anunțul lui Putin cu mobilizarea parțială în Rusia
Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a spus că Forțele Armate ale Ucrainei vor distruge toți inamicii, oricât de mulți ar fi, ca reacție la anunțul mobilizării parțiale în Federația Rusă, relatează Ukrainska Pravda.
UPDATE 22.00: Printre cei 5 britanici eliberați este și Aiden Aslin
Printre cei 5 britanici eliberați este și Aiden Aslin, care în iunie a fost condamnat la moarte într-un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk și acuzat că este mercenar.
UPDATE 21.40: Peste 928 de protestatari au fost deja reținuți în 38 de orașe
Potrivit OVD-Info, o organizație specializată în numărarea arestărilor, peste 928 de protestatari au fost deja reținuți în 38 de orașe, dintre care 361 de persoane ar fi fost reținute numai în Moscova.
UPDATE 21.15: Moscoviții scandează „Nu războiului”
Moscoviții scandează „Nu războiului” în pofida prezenței poliției, care arestează persoane la întâmplare.
UPDATE 21.00: Liz Truss a salutat miercuri eliberarea a cinci cetăţeni britanici capturaţi în Ucraina
Prim-ministrul Marii Britanii Liz Truss a salutat miercuri eliberarea a cinci cetăţeni britanici capturaţi în Ucraina, în urma medierii prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.
UPDATE 20.40: Kârgâzstanul își avertizează cetățenii care locuiesc în Rusia că vor face închisoare dacă participă la războiul împotriva Ucrainei
Ambasada Kârgâzstanului în Rusia și-a avertizat cetățenii din Rusia că vor răspunde penal dacă participă la războiului Federației Ruse în Ucraina.
UPDATE 20.25: Rusia a eliberat miercuri zece combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina
Rusia a eliberat miercuri zece combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina, eliberarea acestora survenind în urma unei acţiuni de mediere desfăşurată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunţat un oficial saudit citat de Reuters.
Pe lista prizonierilor eliberaţi se regăsesc cetăţeni din SUA, Marea Britanie, Suedia, Croaţia şi Maroc, iar aceştia au fost aduşi miercuri cu un avion în Arabia Saudită, a precizat oficialul saudit.
UPDATE 20.00: Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear
Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4, potrivit News.ro. De asemenea, Markov a invocat că un război nuclear ar rezulta din ”comportamentul nebunesc al preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi al prim-miniştrilor Regatului Unit, Boris Johnson şi Liz Truss”, relatează AFP.
UPDATE 19.45: Olaf Scholz a numit miercuri un „act de disperare” decizia preşedintelui Vladimir Putin, spunând că acesta „nu face decât să înrăutăţească lucrurile”
Cancelarul german Olaf Scholz a numit miercuri un „act de disperare” decizia preşedintelui Vladimir Putin, spunând că acesta „nu face decât să înrăutăţească lucrurile”.
„Rusia nu poate câştiga acest război criminal”, a afirmat cancelarul german, aflat la New York, la Adunarea Generală a ONU.
UPDATE 19.20: Emmanuel Macron spune că decizia președintelui rus Vladimir Putin de mobilizare militară parțială este o „greșeală” și va izola și mai mult țara
Președintele francez Emmanuel Macron spune că decizia președintelui rus Vladimir Putin de mobilizare militară parțială este o „greșeală” și va izola și mai mult țara, scrie Reuters. „Decizia sa este o veste proastă pentru ruși, pentru tineri și va spori izolarea țării”, a spus Macron la New York, unde participă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
UPDATE 19.00: Vladimir Putin a declarat că țara nu își va pierde suveranitatea și nu va ceda „șantajului și intimidării”
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara nu își va pierde suveranitatea și nu va ceda „șantajului și intimidării”, relatează Reuters. El a făcut aceste declarații la un eveniment care marchează 1.160 de ani de statalitate a Rusiei.
Vorbind la câteva ore după ce a declarat mobilizarea parțială pentru a sprijini operațiunea militară specială a Moscovei în Ucraina, el a lăudat armata rusă, despre care a spus că luptă pentru salvarea oamenilor din regiunea Donbas a Ucrainei.
UPDATE 18.20: Joe Biden, prima reacție după discursul lui Putin
„Acest război este despre stingerea dreptului Ucrainei de a exista ca stat. Nu poți ocupa cu forța teritoriul unei națiuni. Statele Unite sunt hotărâte să apere și să consolideze democrația – acasă și în întreaga lume. Pentru că eu cred că democrația rămâne cel mai mare instrument al umanității pentru a aborda provocările timpului nostru. Statele Unite au organizat niveluri masive de asistență în materie de securitate, ajutor umanitar și sprijin economic direct pentru Ucraina. Peste 25 de miliarde de dolari până în prezent. Aliații și partenerii noștri din întreaga lume au intensificat și ei”.
UPDATE 18.00: Imagini cu manifestanți din Rusia trântiți la pământ și loviți de poliție. Peste 100 de oameni ar fi fost deja reținuți
Locuitori din mai multe orașe din Rusia, în special din Siberia și Orientul Îndepărtat, au organizat proteste, miercuri, față de decizia lui Vladimir Putin de mobilizare militară parțială, iar zeci de manifestanți ar fi fost deja reținuți, conform The Moscow Times. Pe rețelele sociale au început să circule imagini cu protestatari trântiți la pământ, loviți și băgați în autobuze de către forțele de ordine.
UPDATE 17.32: Kadîrov salută mobilizarea anunțată de Putin: ‘A pus conducerea de la Kiev și întreaga NATO într-o situație disperată’
UPDATE 16.23: Prima reacție la lui Zelenski la amenințările lui Putin: Nu cred că lumea îi va permite să folosească arme chimice
UPDATE 15.35: Reacţiile rușilor și ale comunității internaționale după anunţurile lui Putin cu privire la războiul din Ucraina
Comunitatea intenațională a reacţionat miercuri după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri într-un discurs, între altele, o mobilizare parţială în războiul rus din Ucraina şi a acuzat Occidentul de un „şantaj nuclear“. Pe rețelele de socializare, rușii au postat sute de comentarii care cer trimiterea la război a deputaților și a chiar a liderului de la Kremlin.
UPDATE 14.44: Reacția Ucrainei după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială
Anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind o mobilizare parțială pare „o încercare de a-și justifica propriul eșec”, spune Mihailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean, citat de Reuters. Primii care au reacționat după anunțul făcut de Putin în această dimineață au fost liderii Ucrainei, Marii Britanii, Germaniei și Cehiei.
UPDATE 13.15: Olanda nu este impresionată de amenințările lui Putin: Retorica lui despre armele nucleare ne lasă reci; Mobilizarea Rusiei este un semn de panică la Kremlin
Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat miercuri că ordinul de mobilizare al Rusiei este un semn de panică la Kremlin, care nu ar trebui să fie considerat o amenințare directă de „război total cu Occidentul”.
„Mobilizarea, care solicită referendumuri în Donețk, este un semn de panică. Retorica lui despre armele nucleare este ceva ce am auzit de multe ori înainte și ne lasă reci”, a declarat Rutte pentru postul olandez NOS.
UPDATE 13.05: Ucraina nimicește bilanțul lui Șoigu: Numărul militarilor ruși uciși în război e de zece ori mai mare
Forţele ucrainene au lichidat 300 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 55.110 – potrivit unui raport publicat, miercurim de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scără largă, trupele ucrainene au doborât 253 (+1) de avioane și 217 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 2.227 (+11) de tancuri ale armatei ruse, 4.748 (+24) de vehicule blindate, 1.340 (+17) de sisteme de artilerie, 168 de sisteme de apărare aeriană, 318 lansatoare multiple de rachete, 3.610 (+23) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 15 nave, 932 (+7) de drone, 239 rachete de croazieră și tehnică specială (125 de unități), conform Agerpres.
UPDATE 10.30: Olaf Scholz consideră că Putin ar trebui să recunoască înfrângerea: „Nu vom accepta nici o pace dictată de Rusia”
Aflat la New York, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Vladimir Putin ar trebui să recunoască înfrângerea, şi să renunţe la „ambiţiile sale imperiale”, care risca să distrugă Ucraina şi Rusia.
„De aceea nu vom accepta nici o pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei”, a spus Scholz în prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU.
UPDATE 09.55: Noi atacuri ruseşti asupra Centralei Nucleare Zaporijjia. Un obiectiv din infrastructura locală, distrus
Trupele de ocupație ruse au lansat un nou atac asupra oraşului ucrainean Zaporijjia, în noaptea de marţi spre miercuri, ţinta rachetelor fiind un obiectiv din infrastructura locală – a anunţat guvernatorul regiunii Zaporijjia, Oleksandr Staruh.
Oficialul a precizat că bombardamentele nu s-au soldat cu victime, însă a subliniat că obiectivul vizat de atac a fost distrus.
Informația a fost confirmată și de secretarul Consiliului Local Zaporijjia, Anatoli Kurtev.
UPDATE 09.10: Moment istoric: producătorul rus de arme Kalaşnikov a modificat celebra puşcă de asalt AK-12, folosită de ruși în Ucraina
Producătorul rus de arme Kalaşnikov a creat o versiune modificată a puştii sale de asalt AK-12, folosită de forţele ruse în Ucraina, relatează Rador.
Compania a transmis că modificarea, care va îmbunătăţi viteza şi precizia, a fost făcută după consultări cu Ministerul Apărării.
AK-12 este o pușcă de asalt rusească cu camera de 5,45×39 mm proiectată și fabricată de Concernul Kalașnikov (fostul Izhmash), fiind a cincea generație de puști Kalașnikov.
Concernul Kalașnikov oferă, de asemenea, o variantă a AK-12 cu camera de 7,62×39mm, cunoscută sub numele de AK-15 datorită cererii armatei ruse. Ulterior a fost prezentată și o variantă cu cameră de 5,56×45mm NATO, cunoscută sub numele de AK-19 la cererea clienților internaționali.
UPDATE 08.00: Autoritățile proxy ruse din patru zone ocupate ale Ucrainei – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporizhzhia – și-au anunțat marți intențiile de a organiza referendumuri
Autoritățile proxy ruse din patru zone ocupate ale Ucrainei – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporizhzhia – și-au anunțat marți intențiile de a organiza referendumuri în perioada 23-27 septembrie privind aderarea la Federația Rusă, o mișcare care ar putea escalada brusc războiul.
UPDATE 07.30: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este așteptat să se adreseze națiunii ruse în această dimineață
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este așteptat să se adreseze națiunii ruse în această dimineață. El este de așteptat să țină discursul televizat, care acoperă noile anexări ale teritoriului ucrainean, la ora 9 dimineața.
UPDATE 07.00: Casa Albă a respins planurile Rusiei de a organiza referendumurile
Casa Albă a respins planurile Rusiei de a organiza referendumurile, adăugând că Moscova ar putea face mișcarea de a recruta trupe în acele zone după ce a suferit pierderi mari pe câmpul de luptă. Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, a numit referendumurile un afront la principiile suveranității și integrității teritoriale.