Raul Marius Neneștean, președintele Asociației Școlilor și Instructorilor Auto, din Iași: „Promovabilitatea este de doar 17%” – VIDEO

de: Raluca Costin
02:00, 20 aug. 2024

Raul Marius Neneștean, președintele Asociației Școlilor și Instructorilor Auto, din Iași, discută, într-un nou episod de #PodcastBZI, despre promovabilitatea redusă a cursanților din Iași: care sunt problemele pe care le confruntă instructorii sau ce modificări ar trebui făcute în traficul din Iași.

Interviul poate fi urmărit AICI.

Raul Marius Neneștean, președintele Asociației Școlilor și Instructorilor Auto, din Iași, atrage atenția asupra faptului că pietonii nu sunt atenți atunci când traversează trecerea de pietoni. „Unii merg cu căștile pe urechi, ascultă muzică, trec pe trecerea de pietoni în neștire, în nepăsare, de parcă dacă trecerea de pietoni este acolo, trece ca și cum ar fi Dumnezeu. Cu toții ar trebui să ne asigurăm când luăm o astfel de decizie și traversăm pe trecerea de pietoni. Eu îi învăț și pe copiii mei că, atunci când se apropie de trecerea de pietoni, trebuie să se oprească, să se uite și să se asigure, pentru că există mașini care vin cu viteză. Șoferii nu respectă legea. Mai degrabă, așteptăm să treacă un șofer care conduce cu 80 de km la oră, pentru că nu poate opri, la timp, la trecerea de pietoni și apoi traversăm”, susține Raul Marius Neneștean, instructor auto.

Raul Marius Neneștean: „Promovabilitatea este de doar 17%”

Acesta susține că promovabilitatea este redusă, în Iași, din cauza excesului de zel al examinatorilor auto: „La noi, la Iași, promovabilitatea este de doar 17%. Stăm mai prost decît alte județe din Moldova cu mai puțini elevi. Din păcate, la proba practică, există și un exces de zel din partea examinatorilor. O spun, asta, cu toată responsabilitatea. De exemplu, nu poți să obligi un elev să meargă cu viteză mare pe o stradă îngustă, cu sens unic, unde sunt parcate mașini și pe stânga, și pe dreapta, și niciodată nu poți să știi de unde sare un copil. Haideți să mergem pe prevenție, în primul rând. Rămâne la decizia examinatorului. Din păcate, un coleg a depus, la București, o plângere împotriva examinatorului, pentru că acesta picase un elev al instructorului deși, inițial, scrisese 18 puncte pe fișa de examinare, deci trebuia să fie declarat admis, iar apoi a mai trecut 6 puncte pentru că a condus cu viteză mică. Și-a dat seama că mai bine îl pică cu 24 de puncte. Nu-i normal lucrul acesta! Încă o situație a unui coleg: o elevă de-a lui a picat examenul de 3 ori după ce a avut același examinator, iar a patra oară, a luat examenul când a avut un alt examinator”, mai spune instructorul auto.

Topul școlilor auto din Iași, publicat în edițiile BZI anterioare.

Sute de interviuri cu specialiști, postate pe YouTube, la secțiunea ”PodcastBZI”

Mihaela Rusu, producător de trandafiri, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre beneficiile produselor din trandafiri de Damasc, precum dulceața, siropul sau oțetul. Producătorul deține atestat tradițional pentru trei produse din cele cinci de pe piață, care arată calitatea lor și faptul că sunt realizate după rețete vechi de sute de ani. Cine cumpără produsele și cum poți avea succes în agricultură, aflați din noul episod de #PodcastBZI.

Interviul poate fi urmărit AICI. Astfel, pe lângă interviul Raul Marius Neneștean, președintele Asociației Școlilor și Instructorilor Auto, din Iași, au fost postate pe youtube, la secțiunea ”PodcastBZI”, sute de interviuri cu specialiști din diverse domenii, antreprenori sau producători.