Raţionalizarea resurselor în Europa, o probabilitate mare după ce Rusia limitează exportul de gaze naturale
Războiul din Ucraina aduce o posibilitate mare pentru raţionalizarea în Europa. Fluxul tot mai mic de gaze naturale din Rusia și sancțiunile impuse de Occident fac acest lucru să devină o realitate.
Vă aducem aminte faptul că sancțiunile împotriva Rusiei sunt la un nivel fără precedent. Uniunea Europeană a impus un embargo pe petrolul din Rusia, dar a adoptat şi o convenție pentru limitarea importurilor de gaze naturale.
Raţionalizarea resurselor din Europa. O temă reală de discuție
Rusia a fost un furnizor stabil de gaze naturale în Europa care în contextul războiului din Ucraina vorbește despre raţionalizarea resurselor. Realitatea nu este una care să liniștească europenii care au fost obișnuiți cu consumul fără de griji a gazelor naturale sau a altor resurse. După ce UE a impus sancţiuni dure, prețul la gaze a crescut considerabil, iar presiunile pe regiuni au crescut şi ele. Sunt tot mai multe firme europene care sunt nevoite să apeleze la rezervele care erau păstrate pentru perioada de iarnă. În acest sens, guvernele țărilor au început să efectueze controale asupra distribuției de gaze naturale.
Este important de precizat faptul că, dacă Rusia nu va mai furniza deloc gaze naturale, Europa va rămâne fără importanţă resursă până la iarnă. Rusia a răspuns ferm la sancţiunile europene, iar recent a redus cu aproximativ 60% fluxul de gaze care trecea prin Nord Stream. Acest lucru are un impact direct pentru Franța, Austria şi Cehia. Nici în Germania nu este o situație mai normală pentru că țara este afectată puternic pentru că primește cu 60% mai puţine gaze naturale decât prevedea contractul.
În Germania se vorbeşte deja despre o posibilă raţionalizare dacă Guvernul va declara stare de urgență. Ţara, dependentă de Rusia pentru mai mult de o treime din necesarul de gaze, a făcut apel la solidaritate şi îşi îndeamnă cetăţenii să economisească energie pentru a-l opri pe Putin.
Rusia a câștigat zeci de miliarde de euro din exportul de resurse
Situaţia nu pare la fel de dramatică dacă e să ținem cont de partea rusească. Vă aducem aminte faptul că de la începutul războiului, Rusia a câștigat zeci de miliarde de euro din exportul de gaze naturale și alte resurse. Autoritățile de la Kremlin au anunțat incă de la începutul războiului din Ucraina că țara va căuta alternative la exporturi și că îşi vor orienta conductele către țările prietenoase. Acest lucru s-a întâmplat, iar Rusia furnizează gaze naturale și petrol către India și China. Cele două țări cumpără cantități uriașe de resurse la prețuri extrem de convenabile.
Tot pe aceeași idee vă aducem aminte că în momentul în care s-a vorbit despre embargoul despre petrolul rusesc, la nivel de Uniune Europeană au fost mai multe țări care s-au opus. Din aceste considerente, Ungaria continuă să aibă un parteneriat cu Rusia, oficialii europeni adoptând această excepție. Oficialii de la Budapesta au explicat faptul că susțin orice sancțiune împotriva Kremlinui dacă Europa găsește alternative la resursele importate. Din aceste considerente, Viktor Orban le-a mulțumit europenilor pentru decizie și a subliniat că Ungaria nu poate rezista fără petrolul rusesc. Așadar, vom vedea dacă raţionalizarea resurselor din Europa va deveni o realitate și vom vedea dacă cetățenii europeni obişnuiţi cu un nivel de trai ridicat vor suporta acest lucru.