Rata infectărilor în rândul copiilor este în creștere! Tot mai mulți ajung să aibă nevoie de îngrijiri în secțiile ATI. Medic: „Cel mai mic pacient internat are doar 7 luni”
Zece copii infectați sunt internați cu forme medii și ușoare la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”. Șase dintre aceștia se află în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului. Cel mai mic copil internat la ATI are doar șapte luni. Din nefericire, medicii pediatri au precizat că numărul copiilor este în creștere
Tot mai mulți minori infectați au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași. Ieri erau internați 10 pacienți cu forme medii și ușoare, iar, din nefericire, medicii spun că numărul acestora este în creștere. Cel mai mic copil internat în secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Iași are doar șapte luni, iar niciunul dintre pacienții de 12 și peste 12 ani nu sunt imunizați împotriva COVID-19.
„În principal, copiii infectați prezintă complicații respiratorii și digestive, acestea sunt cele mai întâlnite simptome în cazul pacienților pediatrici. Cel mai mic copil internat are o lună, iar cel mai mare – 15 ani, dar încă nu am observat o creștere a vârstei din populația școlară. Mai avem un copil de 12 ani infectat, dar acesta nu mergea la școală. Pacienții nu prezintă forme grave ale bolii, ci moderate. Duminică, 19 septembrie 2021, erau ocupate șapte paturi, luni, 20 septembrie 2021, în ATI sunt șase și pe secție – patru, dar se mai externează, nu știu să vă zic o cifră exactă. Pacienții pleacă cu ambulanța la domiciliu, unde mai rămân în izolare, sub supravegherea medicului de familie și cu un tratament bine stabilit de la spital. Niciunul dintre adolescenții internați nu este vaccinat”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Maria” din Iași.
Patologie severă post-COVID-19 la copii
Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între patru și șase săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare.
La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie. Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multi inflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.
Bilanțul infectărilor în rândul copiilor, după prima săptămână de școală
La Iași, bilanțul infectărilor în rândul copiilor, după prima săptămână de școală, era unul dezastruos. Mai mulți elevi și preșcolari infectați se află acasă, în izolare. Opt clase de elevi și trei grupe de grădiniță și-au suspendat activitatea, după ce mai multe persoane au fost depistate pozitiv. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași (DSP) au precizat că în acest an s-au modificat condițiile de suspendare a activității în școli, în cazul în care sunt depistate focaruri de infecție. Încă de la început, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a adolescenților a fost un dezastru în județul Iași.
În primele zile, aproximativ 10 copii cu vârsta de 12 și peste 12 ani au fost imunizați. Părinții refuză să își vaccineze copiii, din diferite motive. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat că programul de vaccinare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este în continuare un dezastru. Coordonatorii centrelor de vaccinare cu Pfizer din Iași se plâng de faptul că imunizează un copil sau doi pe zi. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a prezentat cu două săptămâni înaintea începerii anului școlar situația de vaccinare în rândul elevilor. Potrivit acestuia, s-au imunizat împotriva COVID-19 34.709 elevi cu vârste între 12 și 15 ani și 153.000 cu vârste între 16 si 19 ani.