Rasturnare de situatie senzationala! PUG-ul Iasului poate fi adoptat in maximum doua luni – FOTO

de: Sorin Pavelescu
21:44, 10 feb. 2016

@ Scandalul iscat in jurul mult asteptatului Plan Urbanistic General al Iasului a prins o intorsatura brusca @ Dupa ani de zile de haos in oras, contracte reziliate si amanari din partea echipelor care au lucrat la proiect, PUG-ul ar putea fi admis de autoritatile locale @ Echipele care se ocupa de zona cladirilor istorice sunt responsabile de intarzierile si scandalurile aparute pe acest subiect de importanta majora pentru municipiul Iasi @ Dupa un nou episod de acuze si negocieri, autoritatile au ajuns la concluzia ca PUG-ul ar putea fi adoptat, fara dezbatere publica, in aproximativ doua luni

Lovitura de teatru pe subiectul Planului Urbanistic General al Iasului, care ar putea fi aprobat in urmatoarele doua luni. La ultima sedinta a Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajare a Teritoriului, care a avut loc pe data de 5 februarie la Primaria Iasi, s-a starnit un imens scandal intre partile implicate in realizarea noului PUG. In urma discutiilor aprinse care au avut loc in Palatul Roznovanu, s-a petrecut o rasturnare brusca de situatie, iar acum autoritatile ar putea adopta noul PUG in urmatoarele doua luni. Pe langa membrii Comisiei de Urbanism si sefii din Palatul Roznovanu, la sedinta au mai participat si angajati din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Iasi, a Garzii Nationale de Mediu Iasi si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, fiind vorba despre partile care avizeaza documentele necesare. In timpul discutiilor de rezolvare a problemelor de mediu in cadrul noului PUG, reprezentantii AMP si cei ai Garzii de Mediu au fost extrem de duri la adresa membrilor comisiei, discutandu-se foarte incordat pe mai multe subiecte, existand chiar si amenintari la adresa proiectantilor ca vor avea probleme cu avizarile viitoare.

Citeste si: Demolari masive in centrul Iasului! Acesta este planul unui arhitect de a distruge orasul: pierdem cladiri si investitii

In Iasi exista 6 zone in care sunt construite cladiri cu valoare istorica. Oficialii APM au prezentat o adresa referitoare la cele 6 PUZ-uri pentru Constructii Protejate (CP) din zona centrala a orasului. Prin invocarea unui articol de lege, acestia au contestat plansele, precizand ca cele 6 proiecte pentru cladirile istorice nu sunt, de fapt, PUZ-uri legale, pana nu sunt avizate de Consiliului Local si nu se pot elibera certificate de urbanism in aceste conditii. De cealalta parte insa, daca cele 6 PUZ-uri sunt incluse in actualul PUG inainte de aprobarea celui nou, acestea au toate sansele sa devina nule. Practic, daca se aproba PUZ-urile centrale pe PUG-ul vechi, nu se rezolva nimic, pentru ca acestea nu mai sunt valabile in momentul intrarii in vigoare a celui nou, care include alte norme si conditii. De cele 6 PUZ-uri CP care au dat batai mari de cap proiectantilor se ocupa arhitectul Daniel Visan, cel care a fost intens contestat pentru ca opreste dezvoltarea orasului prin conditiile stricte impuse in planurile sale, mai ales in ceea ce priveste regimul de inaltime foarte scazut. Astfel, reprezentantii APM au venit cu propunerea legala ca autoritatile sa aprobe noul PUG al orasului si abia apoi sa se ocupe de celelalte 6 PUZ-uri CP care intarzie procesul. In acest fel, proiectantii si contructorii nu vor mai intalni piedicile de pana acum.

Cum pot fi deschise portile investitorilor in centrul Iasului

Practic, noul PUG mai are nevoie de avizele de mediu, cele de cultura si apoi poate fi pus pe masa consilierilor locali spre aprobare. In acest mod, PUZ-urile pentru zonele istorice pot fi lucrate in paralel si incluse in noul PUG cand vor fi aprobate la o data ulterioara. Problema cea mai grava este ca departamentul juridic si cel de urbanism din cadrul Primariei Iasi nu au folosit pana acum aceasta portita legala pentru a debloca dezvoltarea orasului in conditiile in care numerosi investitori asteapta de ani buni reglementarile pentru aceste zone.

Citeste si: Centrul Iasului, demolat bucata cu bucata: scandal imens pe tema noului PUG al orasului – FOTO

Daca PUZ-urile centrale sunt incluse insa in vechiul PUG, acestea isi vor pierde valabilitatea odata cu intrarea in vigoare a celui nou. Mai mult, in PUG-ul vechi, limita de inaltime in zonele cu cladiri istorice este de P+1, iar multi investitori au evitat sa construiasca aici, desi multi au realizat proiecte pentru cladiri inalte. In noul PUG se preconizeaza ca regimul de inaltime este P+6. In aceste conditii, cei din Primaria Iasi au fost sfatuiti de reprezentantii APM sa nu aprobe certificatele de urbanism pe vechiul PUG (regim P+1) si sa scoata certificatele pe noul PUG. Spre exemplu, daca exista in noul PUG cu P+6 un certificat eliberat unui investitor de P+8, legea ii va permite investitorului sa reduca inaltimea cladirii de la 8 la 6 etaje, pentru a se incadra la noile norme din PUZ-urile CP. In schimb, daca autorizatia este eliberata pe vechiul PUG cu P+1, investitorul nu va mai avea posibilitatea legala de a-si ridica cladire cu inca cinci niveluri.

Citeste si: SCANDALOS! Cladirile din centrul Iasului vor fi rase de pe fata pamantului! Planul dezastruos din noul PUG al orasului – GALERIE FOTO

In momentul de fata, in noul PUG mai trebuie reglementat doar regimul de inaltime si CUT-ul (Coeficientul de Utilizare a Terenului), iar in aceste conditii, proiectul nu va mai trebui supus dezbaterii publice pentru a putea fi aprobat. In schimb, in momentul  adaugarii ulterioare a celor 6 PUZ-uri centrale in planul final, ar trebui organizata o dezbatere publica pe tema aceasta.

Dupa ce Search Corporation SRL si mai multi arhitecti ieseni au intarziat lucrarile la PUG-ul orasului, aceasta ar putea fi cea mai buna sansa pentru dezvoltarea orasului. Acuzele pe tema celor 6 PUZ-uri pentru Constructii Protejate de care se ocupa arhitectul Daniel Visan sunt neincetate. Ideea principala a acestora este aceea de a acorda vizibilitate in special manastirilor din Iasi, de oriunde te-ai afla in oras. Daniel Visan a propus insa pentru asta o serie de demolari masive in centrul Iasului, dar si un regim de inaltime foarte mic, care ar bloca dezvoltarea economica rapida in inima orasului.