Răsturnare de situație în cazul polițiștilor de la Rutieră acuzați că au luat pizza drept șpagă! Ieri a fost luată decizia care este mai mult decât surprinzătoare!
Magistrații ieșeni au anulat o decizie importantă a anchetatorilor anticorupție, în cazul polițiștilor de la Rutieră acuzați că au luat mâncare drept șpagă. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis cererile formulate de agenți și au revocat măsurile de control judiciar luate de cei de la DNA în acest caz. În dosar, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gheorghiță Ciobanu, Nicolae Barabaș, Bogdan Ciochină, Gabriel Dămoc, Cristinel Lohan, Constantin Toderașcu, Liviu Andrei, Robert Andrici, Doru Crivoi, Paul Ețcu, Lucian Landea, Dan Păuleț, Felix Crengăniș, Marian Ciobanu, Cosmin Hîncu și Adrian Ștefănucă
Răsturnare de situație, în cazul polițiștilor de la Rutieră acuzați că au luat pizza drept șpagă! O decizie importantă a procurorilor ieșeni a fost anulată! Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri contestațiile formulate de Nicolae Robert Barabaș, Bogdan Gabriel Ciochină, Cristinel Cătălin Lohan, Constantin Bogdan Toderașcu, Liviu Andrei, Felix Nelu Crengăniș, Andrei Cosmin Hîncu și Gheorghiță Ciobanu.
„Instanța revocă măsura controlului judiciar luată față de acești inculpați”, au precizat ieri magistrații ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia este definitivă. Contactat telefonic, unul dintre avocații care îi reprezintă pe polițiștii de la Rutieră s-a arătat mulțumit de hotărârea instanței.
„Intrăm într-o fază normală a procesului penal și ne bucurăm că instanța Curții de Apel Iași analizează minuțios fiecare dosar. Cu siguranță, profesionalismul și rigurozitatea magistraților vor caracteriza parcursul acestui dosar și în continuare”, a declarat ieri avocatul Radu Irimia.
Agenți de la Rutieră, acuzați că au primit pizza drept șpagă
În urmă cu câteva săptămâni, procurorii din cadru Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au finalizat rechizitoriul în care mai mulți agenți de la Rutieră sunt acuzați de luare de șpagă. Gheorghiță Ciobanu, Nicolae Barabaș, Bogdan Ciochină, Gabriel Dămoc, Cristinel Lohan, Constantin Toderașcu, Liviu Andrei, Robert Andrici, Doru Crivoi, Paul Ețcu, Lucian Landea, Dan Păuleț, Felix Crengăniș, Marian Ciobanu, Cosmin Hîncu și Adrian Ștefănucă au fost trimiși în judecată de procurorii DNA. Acuzațiile aduse de anchetatorii ieșeni sunt cele de luare de mită și complicitate la luare de mită.
La finele lunii august 2020, procurorii DNA au detonat „bomba” la Poliția Rutieră. Pe 26 august 2020, anchetatorii au anunțat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților R.N.B., agent de Poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, pentru luare de mită în formă continuată (25 de acte materiale), N.F.C., agent de Poliție din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Iași, pentru luare de mită în formă continuată (4 acte materiale) și două infracțiuni de trafic de influență, o persoană fizică, director al unui restaurant din Iași, pentru dare de mită în formă continuată (47 de acte materiale) și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu are permis (3 acte materiale), precum și o persoană fizică fără calitate specială, pentru complicitate la dare de mită continuată (16 acte materiale).
Totodată, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de inculpații C.C.L., agent de Poliție din Biroul Rutier Iași, pentru luare de mită în formă continuată (4 acte materiale) și V.Z., agent de Poliție în cadrul Biroului Rutier Iași, pentru luare de mită.
Anchetatorii ieșeni susțin că exista o „înțelegere tacită”
Anchetatorii ieșeni au afirmat că, în perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, în calitate de polițist la Biroul Rutier Iași, N.R.B., în baza unei înțelegeri tacite ce exista la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii unui restaurant, ar fi cerut și primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 de lei, pentru a-i proteja pe șoferii restaurantului, în sensul de a nu constata și sancționa contravențiile comise de aceștia sau eventualele contravenții pe care aceștia le-ar săvârși sau / și pentru a aplica sancțiuni mai blânde.
„În perioada august – octombrie 2019, inculpatul N.F.C., agent de Poliție la Serviciul Permise și Înmatriculări Iași, ar fi cerut și primit, prin intermediari, de la directorul aceluiași restaurant, produse alimentare și sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecționarea și ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuțe de înmatriculare pentru autoturisme deținute de restaurant, dar și pentru a elibera pe viitor plăcuțe în condiții similare. Totodată, inculpatul N.F.C. ar fi cerut și primit de la o persoană, în două situații, suma de 350 de euro și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 de lei, promițându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciul Permise și Înmatriculări Iași, astfel încât persoana să promoveze proba practică a examenelor de obținere a permisului auto categoria C și, mai apoi, examenele pentru categoria E”, au susținut procurorii DNA Iași.
Procurorii au mai spus că, la rândul său, directorul restaurantului, în baza unei înțelegeri tacite existente la nivelul Poliției Rutiere Iași și a conducerii restaurantului, ar fi oferit și remis cu titlu gratuit, personal și prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 9 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 de lei mai multor agenți din cadrul Poliției Rutiere Iași și unor funcționari din cadrul Serviciului Permise și Înmatriculări Vehicule Iași, în scopul protejării șoferilor restaurantului la constatarea unor contravenții rutiere comise de aceștia, precum și în scopul favorizării unor persoane din cercul său relațional la obținerea plăcuțelor de înmatriculare.