Răsturnare de situație în cazul lui Corneliu Bârlădeanu! Fostul episcop de Huşi, cu sechestru pe bunurile imobile! (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu
21:10, 23 iul. 2020

O altă răsturnare de situație a avut loc în cazul lui Corneliu Bârlădeanu! Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au respins joi seară contestaţia formulată de fostul episcop de Huşi împotriva ordonanţei de sechestru. Decizia este definitivă. Procurorii ieșeni au pus recent un nou sechestru pe averea fostului episcop de Huși

Răsturnare de situație în cazul lui Corneliu Bârlădeanu! Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au respins joi seară contestaţia formulată de fostul episcop de Huşi împotriva ordonanţei de sechestru emisă recent de procurori pe bunurile imobile ale acestuia.

„Instanţa respinge ca nefondată contestaţia formulată de contestator împotriva ordonanţei de instituire a măsurii sechestrului asigurător din 2 iulie 2020, emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, pe care o menţine. Definitivă”, au afirmat magistraţii ieşeni joi seară.

Amintim că un nou sechestru a fost pus recent de procurori pe averea fostului episcop de Huși. Astfel, anchetatorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au decis să pună un sechestru asigurator pe casa părintească a lui Corneliu Bârlădeanu, din comuna Albești, județul Vaslui, dar și pe câteva terenuri din aceeași localitate.

Sechestru pus de procurori, în urma dosarului penal întocmit pe numele lui Corneliu Bârlădeanu

Decizia de instituire a unui nou sechestru vine ca urmare a faptului că partea vătămată din dosarul de agresiune sexuală, D.T., a solicitat despăgubiri. Conform unor surse judiciare, partea vătămată și-a schimbat din nou solicitarea de daune morale, de la 300.000 de euro, la 200.000 de euro. Mai mult, dacă înainte D.T. cerea bani doar de la fostul episcop de Huși, acum, el solicită 150.000 de euro de la Corneliu Bârlădeanu și 50.000 de euro de la co-inculpatul acestuia, Sebastian Jitaru, fost arhimandrit.

Totuşi, avocatul lui Corneliu Bârlădeanu a susținut că ordonanța de sechestru emisă de procurori a fost contestată, fiind o măsură exagerată, în opinia sa.

„A fost pus un sechestru pe câteva bunuri imobile. Am contestat această nouă ordonanță de sechestru la Curtea de Apel Iași. Sperăm ca instanța să o soluționeze în favoarea noastră și să demonstrăm că acest sechestru este încă o măsură forțată cu privire la acoperirea unor așa-zise «prejudicii» aduse părții vătămate”, a spus recent avocatul Liviu Bran. El a adăugat că, din câte se pare, partea vătămată din dosarul fostului episcop de Huși pare foarte interesată în special de obținerea unor daune.

O nouă răsturnare de situație, după ce Curtea de Apel Iași a decis ridicarea sechestrului pus pe conturile fostului episcop de Huși

Pe de altă parte, tot recent, Curtea de Apel Iași a decis ridicarea sechestrului de pe averea lui Corneliu Bârlădeanu, fost episcop de Huși. Corneliu Bârlădeanu avea pus un sechestru pe conturi după ce un fost elev de la Seminarul Teologic, D.T., a cerut daune morale în dosar.
Procurorii au descoperit că fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, are două conturi, cu depozite de 1.114 lei și, respectiv, peste 71.000 de euro. Astfel, oamenii legii au emis o ordonanță de poprire pe conturi.

Acuzații de abuzuri sexuale, aduse la adresa lui Corneliu Bârlădeanu și a lui Sebastian Jitaru

Amintim că, în acest dosar penal, Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru că ar fi abuzat sexual elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Huși. Inițial, cei doi au fost arestați preventiv de Curtea de Apel Iași. Judecătorii au constatat că aceștia ar fi abuzat sexual același elev, dar în situații diferite.

„În februarie – mai 2017, inculpatul Onilă Cornel (Corneliu Bârlădeanu), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. Mai mult, în perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat (Corneliu Bârlădeanu) ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate (un elev minor la acea dată), inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, au menţionat anchetatorii.